18. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE DİLCİ, EĞİTİMCİ BEŞİR GÖĞÜŞ’Ü ANDIK

Dil Derneği'nin kurucu üyesi, Dilci, Eğitimci Beşir Göğüş’ü, eşi Cemile Göğüş'ü, kızı Sezen Göğüş’ü 17 Ağustos 1999'daki Yalova depreminde yitirmiştik; gömütleri başında saygıyla, özlemle andık.

Beşir Göğüş, yaşamını Dil Devrimi kazanımlarını, Türkçeyi korumaya, geliştirmeye adamış yetkin bir eğitimciydi. Türkçe ve dilbilgisi yapıtlarıyla birkaç kuşağın Türkçeyi doğru öğrenmesini, doğru kullanmasını sağlayan bir dilciydi. 12 Eylülcülerin 1983’te Atatürk’ün kurduğu Türk Dil Kurumu’nu kapattıktan sonra 1987’de kurulan Dil Derneği'nin kurucuları arasında yerini aldı. Derneğin Terim Kolunu yönetti, yazıları ve yapıtlarıyla derneğe katkı verdi. Yalova’da dinlenirken de Türkçeyi düşünüyor, yeni bir yapıt tasarlıyordu.

17 Ağustos 2017 Perşembe günü Gölbaşı’ndaki gömütlükte Sevgi Özel, Figen Çakmakoğlu, Ertuğrul Özüaydın, Ali Nihat Yavşan, Nejdet Özer, Remzi İnanç, Saydam Özel, Hülya Küçükaras, Umutcan Polat, dernek çalışanları Arzu Asil ile Cemal Pancar Beşir Göğüş’ün kızı Dilek Göğüş Ülgüray bir araya geldiler. Dil Derneği Yayın ve Tanıtma Kolu Başkanı Ertuğrul Özüaydın ile Dilek Göğüş Ülgüray birer konuşma yaptı. Konuşmalarda, Beşir Göğüş’ün düşüncelerinin, Türkçeye emeğinin ne denli önemli olduğu; 17 Ağustos 1999 depreminin acısının dinmeyişi vurgulandı.

Beşir Göğüş’ü, eşi Cemile Göğüş’ü, kızı Sezen Göğüş’ü, bu depremde yaşamını yitiren binlerce insanı saygıyla anıyoruz.