HARF DEVRİMİNİN 89’UNCU YILINI ANKARA VE BURSA’DA KUTLUYORUZ.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Kasım 1928'de 1353 Sayılı Yasayla 29 harften oluşan yeni Türk abecesini kabul etti. Yeni abecenin bütün ulusa öğretilmesi, "Millet Mektepleri" (Ulus Okulları) denilen, bir bakıma ülkedeki ekin devrimini hızlandıran kurumlar aracığıyla sağlandı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, 1 Kasım 1928'de TBMM'yi açarken söylediği şu sözler, Harf Devrimini ve önemini çok iyi tanımlamaktadır:

"Büyük Millet Meclisi'nin kararıyla Türk harflerinin kesinlik ve yasallık kazanması, bu memleketin yükselme uğraşında başlı başına bir geçit olacaktır.” (http://www.dildernegi.org.tr/TR,609/harf-devrimi---1-kasim-1928.html)

Çağdaşlık yolunda çok önemli bir adım olan Harf Devriminin 89. yılını Ankara ve Bursa’da kutlayacağız.

Harf Devriminin 89. Yılını kutlama etkinliği Ankara’da Dil Derneği ve Çankaya Belediyesiişbirliğiyle yapılacak. Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde 1 Kasımda saat 18.00’de başlayacak olan töreni Ali Nihat Yavşan sunacak. Açış konuşmalarını Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen yapacak. Aydınlanmacıların Seslenişleri bölümünün konuşmacıları Yusuf Çotuksöken, Prof. Dr. Gaye Usluer ve Öner Yağcı.

Harf Devriminin 89. Yıldönümü Bursa’da Dil Derneği Bursa Temsilciliği ve  Nilüfer Belediyesi işbirliğiyle Beşevler Dernekler Yerleşkesi’nde 30 Ekimde saat 18.30’da yapılacak. Nilüfer Özyanık’ın sunumuyla gerçekleşecek olan etkinlik Dil Derneği Bursa Temsilcisi Pelin Yılmaz’ın açış konuşmasının ardından Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Hatice Şahin konuyla ilgili bir konuşma yapacak.

Yine Bursa’da 11 Kasım Cumartesi günü TEGV Çocukları ile Harf Devrimi başlıklı bir etkinlik yapılacak. TEGV Bursa Öğrenim Birimindeki etkinlikte konuşmacılar Pelin Yılmaz ve TEGV (Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı) çocukları.

Dilseverleri bekliyoruz.