“DİL DERNEĞİ EMİN ÖZDEMİR TÜRKÇE ÖDÜLÜ-2018” Dr. SEDAT KARAGÜL’E SUNULDU.

1 Eylül 2017’de yitirdiğimiz, yaşamı boyunca Dil Devriminin ödünsüz savunucusu olan Emin Özdemir’i dilci, yazıncı ve devrimci kişiliğiyle yaşatmak, düşünce ve yapıtlarını gelecek kuşaklara aktarmak; dil duyarlığını, dil ve yazın öğretimi anlayışını tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla Özdemir Ailesi ile Dil Derneği’nce ilk kez düzenlenen “Dil Derneği Emin Özdemir  Türkçe Ödülü”ne bu yıl, “tez değerlendirme kurulunca kabul edilmiş (yayımlanmış ya da yayımlanmamış) yüksek lisans veya doktora çalışmaları” aday olmuş, Adnan Binyazar, Prof. Dr. Sedat Sever, Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, Zekeriya Kaya ve (aile adına) Prof. Dr. Özlem Özdemir Kumbasar’dan  oluşan seçici kurul ödülü oybirliğiyle Dr. Sedat Karagül (*)’ün, “Basamaklı Öğretim Programının Okuma ve Yazma Becerilerine Etkisi” başlıklı doktora tezine vermeyi kararlaştırmıştı.

Harf Devriminin 90. yıldönümünde, 1 Kasım 2018 Perşembe günü saat 18.00’de Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde yapılan törenle ödül Dr. Sedat Karagül’e sunuldu.

Ali Nihat Yavşan’ın sunduğu tören; Harf Devrimiyle Türkçenin olanaklarını görme ve kullanma bilincimizi güçlendiren Mustafa Kemal Atatürk; Atatürk’ün öncülüğünde devrimi biçimlendiren Emin Erişirgil, İhsan Sungu, Fazıl Ahmet Aykaç, Ragıp Hulusi Özden, Ahmet Cevat Emre, İbrahim Grandi Grantay, Falih Rıfkı Atay, Ruşen Eşref Ünaydın ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu saygıyla anılarak ve ardından İstiklal Marşı’yla başladı.

Açış konuşmalarını Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen yaptı.

Sevgi Özel “Dil Devrimiyle bir gecede cahilleştik” diyen Atatürk Devrimleri karşıtlarını eleştirerek başladığı konuşmasını Harf Devriminin çağdaş bir ülke olma yolunda kazandırdıklarını anlatarak sürdürdü. Emin Özdemir ile Türk Dil Kurumu’ndaki anılarını paylaştı ve Özdemir Ailesi ile birlikte bu ödülü vermekten mutlu olduğunu, bundan böyle her yıl 1 Kasım’da bu ödülün verilip Emin Özdemir’in anılacağını söyledi.

Alper Taşdelen Dil Derneği’nin etkinliklerine ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu, Çankaya Belediyesi’nin kapısının Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden giden herkese açık olduğunu belirterek “Emin Özdemir yılmaz bir dil savunucusuydu” dedi. Dili olmayan bir ulusun asla özgür olamayacağını, Mustafa Kemal Atatürk’ün de bu bilinçle Dil Devrimini yaptığını vurguladı.

Etkinliğe katılan CHP Genel Başkan yardımcılarından Fethi Açıkel önemli bir hafta içinde olunduğunu söyleyerek ilericilerin, devrimcilerin, cumhuriyetçi ve Atatürkçülerin bir arada olmasının önemine vurgu yaptı.

Özdemir Ailesi adına Emin Özdemir’in torunu Doruk Erhan duygusal bir konuşma yaptı ve “Dedem olmasaydı ailemizin içinde yaşadığı sevgi çemberi olmazdı. O bizim şansımızdı. Bu ödülle bir Türkçe sevdalısı bayrağı genç Türkçe sevdalılarına devrediyor,” şeklinde konuştu.

Dil Derneği Emin Özdemir Türkçe Ödülünü kazanan Dr. Sedat Karagül’e ödülünü Sevgi Özel, Emin Özdemir’in eşi Oya Özdemir ve torunları sundu. Karagül yaptığı konuşmada Emin Özdemir’i ilk kez program danışmanı olduğu TRT’deki Bir Kelime Bir İşlem programında tanıdığını, doktorayı Ankara’da yaparak çocukluğundan beri hayran olduğu Emin Özdemir’le tanışma ve aynı ortamda bulunma onuruna eriştiğini, ödülü kazanarak yaşamının en büyük onurunu elde ettiğini söyledi.

Seçici kurul üyelerinden Prof. Dr. Sedat Sever konuşmasına Harf Devriminin 90. yılını kutlayarak başladı. Yeni Türk abecesinin en önemli temsilcisi Emin Özdemir Türkçe Ödülü töreninde olmaktan mutlu olduğunu belirterek “Emin Özdemir Türkçeye adanmış bir ömür, Türkçeye adanmış bir yürektir. Anısı önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Prof. Dr. Korkmaz Alemdar ise “Sevgili Oya Hanım, bugün Emin Özdemir’i anıyorsak bunda sizin çok önemli bir payınız var. Emin Özdemir ‘Ben TDK’de yetiştim, oranın öğrencisiydim’ derdi. O yalnızca Türkçenin emekçisi değildi, iletişim eğitimine de büyük destek verdi. Emin Hoca düşünen, Türkçeyi düzgün konuşan ve yazan bir iletişimci kuşağı yetiştirmeye çalıştı. O iletişim eğitiminde bir kutup yıldızıydı,” şeklinde konuştu.

Işık Kansu Emin Özdemir’in köy enstitülü olduğunu, Özdemir’in bir söyleşide “Marangozun tahtayı sevmesi gibi öğretmenin de öğrencisini sevmesi gerekir” dediğini belirterek “Işık, dokusuna sevgi girmeyen yazı yazı sayılmaz” sözünün kendisine kalıt olarak kaldığını söyledi.

Zeynep Karababa ve bağlama ustası Ali Ekber Ergün’ün seslendirdiği türkülerin ardından son konuşmacı Emin Özdemir’in yakın dostu Adnan Binyazar oldu.

Adnan Binyazar Emin Özdemir’in “Adnan’la ben bir kağıdın iki yüzüyüz” dediğini anımsatarak şöyle konuştu: “Biz bu kutsiyet içinde tam 63 yıl bir dostluk yaşadık. Bunun hakkını vermek o kadar kolay değil. O çok çalışkan bir insandı. En büyük özelliği yaptığı her işi bir temeline oturtmak ve onun en iyisini yapmaktı. Ona göre temeli olmayan iş yarım işti. O benim öğretmenimdi, ağabeyimdi, arkadaşımdı, dostumdu.”

Emin Özdemir görsellerinin de sahne arkasına yansıtıldığı tören ağırlamayla son buldu.

(*) Dr. Sedat Karagül İzmir’de doğdu (1986); Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği bölümünü bitirdikten sonra aynı yıl aynı bölümde yüksek lisans eğitimine başladı (2007).  2009’da Mehmet Akif Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitimi Anabilim Dalına araştırma görevlisi olarak atandı; lisans eğitimini de başarıyla tamamladı. Ardından Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğitimi Doktora Programına başladı; aynı bölümde 2011-17 arasında araştırma görevlisi oldu. Doktora eğitimi bitince Mehmet Akif Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitimi Anabilim Dalındaki görevine yeniden döndü. Dr. Karagül’ün Türkçe eğitimi ve çocuk yazını alanlarında yazdığı kitap ve kitap bölümlerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası dergilerde bilimsel yazıları yayımlanmıştır.

• Sedat Karagül'e ödülü veriliyor - 2
  • Sevgi Özel