AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
2009 Yılı Ödülü Veysel Atayman'ın

      Aksoy Ailesi ile Dil Derneği, Aksoy ustanın düşünce ve yapıtlarını geleceğe aktarmak için Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü’nü düzenlediler. Ödül töreni her yıl Dil Bayramında yapılmaktadır. 2009 yılının ödül töreni de 26 Eylül 2009'da 77. Dil Bayramında gerçekleştirildi. Ödül törenimize, 30 Ekim 1993'te yitirdiğimiz Ömer Asım Aksoy'un 1975'teki bir konuşmasından derlediğimiz sözlerle başlayarak yolumuzu aydınlatan devrimciyi ölümünün 16. yılında saygıyla andık:
      “Yabancı güçlerin yardımıyla ayakta duran bir ülkeye bağımsız denemeyeceği gibi, yabancı dillerin desteklemesiyle görevini yapmaya çalışan bir dile de bağımsız denemez.
      Oysa dil, kişinin kimliğidir, özüdür. Düşünce dünyamızı dil oluşturur. Bilginin, kültürün temeli, toplumca yükselmeyi sağlayan etkenlerin başı dildir. Dilin yabancı öğelerle dolu olması, bilginin, kültürün, düşüncenin yabancılaşması, yabancıya bağlı kalması, kişinin özgürlüğünü yitirmesi demektir.
      Bunun içindir ki, eşsiz eylemci olduğu ölçüde, büyük bir düşünür olan, daha doğrusu eylemlerinin kaynağı düşünceleri olan Atatürk, ulusunun ülke bağımsızlığını korumada gösterdiği bilinçli duyarlılığı, dil bağımsızlığını sağlamakta göstermesi gerektiğini açıkça söylemiş, ‘Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır’ demiştir.”

      Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü, 1995’ten bu yana, her yıl başka bir alanda verilmektedir; 2009’da çeviri alanı seçilmiştir.
      Prof. Dr. Tahsin Yücel, Prof. Dr. Cevat Çapan, Doç. Dr. Hamit Çalışkan, Peral Bayaz Charum ve Prof. Dr. Necdet Adabağ’dan oluşan seçici kurul, Hoimar Von Ditfurth’un yapıtını, Almancadan Türkçeye “Biz Bu Evrenin Çocukları” adıyla çeviren Veysel Atayman’ı oyçokluğuyla ödüle değer buldu.
      Yapıt, Cumhuriyet Kitapları arasından çıktı.

      Veysel Atayman (1941), İÜ Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Edebiyat, edebiyat kuramları, felsefe, sinema gibi dallarda bilimsel ve yazınsal içerikle 100’e yakın çevirisi bulunmaktadır. Edebiyat kuramları ve sinema alanında yazılar yazmakta, çalışmalar yapmaktadır. İÜ Mütercim Tercümanlık Anabilim Dalı Almanca Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

      Veysel Atayman'a ödülünü, Ömer Asım Aksoy'un oğlu Süha Aksoy ile Dil Derneği Astbaşkanı Prof. Dr. Necdet Adabağ sundular.
 

      Atayman, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, ödüle değer bulunan yapıtın konusuna değindi; evrim kuramının 150. yıldönümünde bu ödülü almanın anlamlı olduğunu söyleyerek artık bir kuramdan değil evrim olgusundan söz etmek gerektiğini vurguladı.

 

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter