“DİL DERNEĞİ EMİN ÖZDEMİR TÜRKÇE ÖDÜLÜ” METASTAZ KİTABIYLA BARIŞ PEHLİVAN VE BARIŞ TERKOĞLU’NA VERİLDİ.

1 Eylül 2017’de yitirdiğimiz Dil Devriminin ödünsüz savunucusu olan Emin Özdemir’i dilci, yazıncı ve devrimci kişiliğiyle yaşatmak, düşünce ve yapıtlarını gelecek kuşaklara aktarmak; dil duyarlığını, dil ve yazın öğretimi anlayışını tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla Özdemir Ailesi ile Dil Derneği’nce düzenlenen Dil Derneği Emin Özdemir Ödülü”nün 2019’da bir gazeteci kitabına verileceği duyurulmuştu.

Ödül seçici kurulunda yer alan değerli Gazeteci Nahit Duru’yu Eylül 2019’de yitirdik, saygı ve özlemle anıyoruz. Vecdi Seviğ, Faruk Bildirici, Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, (aile adına) Prof. Dr. Özlem Özdemir Kumbasar’dan oluşan seçici kurul ödülü Barış Pehlivan ile Barış Terkoğlu’nun birlikte yazdığı “Metastaz” adlı yapıta verme kararı aldı.

Harf Devriminin 91. yıldönümünde, 1 Kasım 2019 Cuma günü saat 18.00’de Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezinde Çankaya Belediyesi ile birlikte yapılan törenle ödül Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’na sunuldu.

Ali Nihat Yavşan’ın sunduğu tören; Harf ve Dil Devrimiyle dil bilincimizi güçlendiren Mustafa Kemal Atatürk ve onun öncülüğünde Harf ve Dil Devrimini biçimlendiren Emin Erişirgil, İhsan Sungu, Fazıl Ahmet Aykaç, Ragıp Hulusi Özden, Ahmet Cevat Emre, İbrahim Grandi Grantay, Falih Rıfkı Atay, Ruşen Eşref Ünaydın, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve devrimciler yolunda yürüyen, devrimlere emek veren, yön veren tüm aydınlar için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı. Ardından sahneye yansıtılan Emin Özdemir resimleri eşliğinde onun düşünceleri, yaşamından kesitler, anılar paylaşıldı.

Açış konuşmalarını Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Gülsün Bor Güner ve Emin Özdemir’in torunu Eralp Kumbasar yaptı.

Sevgi Özel “Harf ve Dil Devrimlerine saldırıların tarihi çok eski, neredeyse yarım yüzyıl. Bu devrimin olanaklarına dayanarak orun sahibi olanlar hâlâ saldırıyorlar. Dil Devrimi ve Atatürk’e saldırarak yükseliyorlar; hele son 15-20 yıldır,” sözleriyle başladığı konuşmasını özetle şöyle sürdürdü:

“Bugün Harf Devriminin 91’inci yılı. Orhun Yazıtları’na bakarsak Türkçenin varsıl ve işlek bir dil olduğunu görüyoruz. O zamandan bugüne gelen sözcükler var. Arap harflerine hayranlık 10’uncu yüzyıldan sonra başlıyor. Osmanlı İmparatorluğu çöküşe giderken Osmanlı aydınları en çok yazı ve dili tartışıyorlardı. Atatürk de bütün bu tartışmaları izledi. Bugün, kim ne derse desin Harf ve Dil Devrimleri başarılı olmuştur.

1 Eylül 2017’de, Dünya Barış Günü’nde yitirdiğimiz hocam Emin Özdemir çok donanımlı, çok değerli bir öğretmendi. Emin Özdemir Ödülü’nü bu yıl iki Barış kazandı; bir ödül iki Barış. Bu iki çalışkan gazeteciyi, çok önemli olayları aydınlatmaya çalışan bu iki genç yeteneği alkışlıyorum.”

Özdemir Ailesi adına Emin Özdemir’in torunu Eralp Kumbasar duygusal bir konuşma yaptı. “Dedemizi kaybedeli 2 yıl oldu. Aradan geçen zaman acıyı biraz olsun dindirse de ne dedemize olan sevgimiz ne de dedemize duyduğumuz özlem azaldı. Yaşamımın 17 yılında iz bırakmış bir insanın yokluğuna alışmak hiç kolay değil,” derken sözlerini “Eminim ki dedem bugünkü töreni izliyor, bu kadar başarılı yapıtların adına verilen ödüle başvurduğunu görüyor olsaydı, gurur duyar, yüzü aydınlanır,  gözlerinin içi gülerdi. Umalım ki dedem, bir yerlerden bizi izliyor olsun, bu törenin güzelliğine tanık olsun, “ şeklinde sonlandırdı.

Emin Özdemir Ödül Töreni, Eralp Kumbasar'ın konuşması

Gülsün Bor Güner, Çankaya Belediyesinin Dil Derneği ile işbirliği içinde Emin Özdemir Ödülü törenine ev sahipliği yaptığını, bu işbirliğinin geçmişteki gibi gelecekte de süreceğini, Emin Özdemir’in değerli bir yazar ve öğretmen olduğunu belirterek “Harf Devrimi’nin 91’inci yıldönümü kutlu olsun,” dedi.

Prof. Dr. Korkmaz Alemdar’ın yönettiği “Basının Sorumluluğu” başlıklı açık oturuma iki değerli gazeteci; Faruk Bildirici ve Tülin Daloğlu konuşmacı olarak katıldı.

Korkmaz Alemdar, Emin Özdemir Ödülü alan kitabın adının ne yazık ki Türkçe ile bağdaşmadığını ama içerik  ve içerikteki dilden ötürü ödüle layık görüldüğünü belirterek Emin Özdemir’in, öğrencilerinin çok donanımlı olmasını önemsediğini, oysa bugün medyanın boş çuval dönemi yaşadığını, yalnızca iletişim fakültelerindeki hocalar için değil gazeteciler, televizyoncular için de bunun geçerli olduğunu söyledi. ”Gazetecilik sorumluluk ister… bizi bilgilendirme sorumluluğu. Çuvalın boş olmasının zararını çeken biz insanlarız,” dedi.

Faruk Bildirici; Cumhuriyet ve Hürriyet gazetelerinde 40 yıl çalıştığını, İletişim Fakültesinde hocası olan Emin Özdemir'in yaşama bağlı, hep gülümseyen bir insan olduğunu anlatarak konuşmasını özetle şöyle sürdürdü:

“Hatice Aydoğan'ın "Hayat Açık Bir Yara" kitabı ile ilgili bir yazısının yayımlanmasını istiyor ama bir türlü yayımlanamıyor. Hastalığının son zamanları… öleceğini, ölmeden bu yazının yayımlandığını görmek istediğini söylüyor. Yayımlanınca çok mutlu oluyor. Ölümü bu denli rahat karşılaması çok cesurca.

Gazetecilerin sözcükleri öyle gelişigüzel kullanmaması gerek. Bazı sözcükler yanlış kullanılıyor. O sözcüklere bakışım gazeteciliğe bakışımı gösteriyor. Gazeteci muhalefet eder mi? Elbette eleştirel olacak, muhalefet başka muhalif nesnel gazetecilik başka. Muhalefet bir yere bağlılık. Tarafsızlık diye bir şey var. Bu yeterli değil. Neye karşı, ne zaman tarafsız? Demokraside sıkıntı varsa demokrasiyi savunmayacak mıyız?  Bunlardan, temel insani değerlerden yanayız. Ülkedeki bir grubu ötekileştiren bir dil kullanılıyorsa, ahlaki tarafsızlık ile kullanılan dilin yanlış olduğunu, bir kadın öldürülüyorsa yanlışlığı, nedenini aktarmak gerekir.

Aktivistler konusu; gazeteci aktivist olmamalı ancak çevre, iklim konularını savunmalı. Aktivistlik tarafına kaymamalı, nesnel bakmalı.

Medya bugün bağımsız değil. Genel yayın yönetmenlerimiz üstten geleni yazı işlerine aktarıyor yalnızca. Şu haber manşetten girsin deniyor. Basın dördüncü güç olmaktan çıktı artık.“

Korkmaz Alemdar, “Neden Basın Yayın hocaları değil de İletişim Fakültesi hocaları sevilir? Çünkü işini iyi bilen insanlar olarak tanınırlar; İlhan Usmanbaş, Metin And, Turan Erol, Raci Temizer, Şevket Evliyagil ve de Emin Özdemir gibi hocalar anımsanır.

Bugün 160 gazeteci tutuklu, 400 binden fazla site kapanmış, 2012’den beri basının yüzde 80’i iktidar yanlısı. Gazeteci sayısı azaldı,” sözleriyle konuşma sırasını Tülin Daloğlu’na verdi.

Dış politika yazarı olduğunu, Habertürk'ün Washington temsilcisiyken 2010’da işine son verildiğini söyleyen Tülin Daloğlu basın yayında üç önemli ayağın  habercinin (gazetecinin) mutfağı, güç odakları (para kimdeyse) ve okur olduğunu belirtti. Basının yirminci yüzyılın son çeyreğinde Turgut Özal döneminde özel sektöre geçtiğini ve medya sahipliği ile güç odakları arasında, siyasetçi ile parayı elinde bulunduran arasında sıkı bağ oluştuğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Okur da çok önemli, ancak bugün okur etkisiz eleman gibi görülüyor. Okur okuduğunu sorgulamalı. Emin Özdemir'in Eleştirel Akıl kitabında da bu var. Gazeteci doğru bilgiyi vermekle yükümlü. Elde ettiği bilginin sağlamasını yapacak. Gündemi yakından izleyecek. Ne yazık ki bugünkü gazetecilerin büyük bölümü popüler olmak için veya parayı çok sevdikleri için gerçek gazetecilik yapmıyor. Günümüzde okurun hastalığı popülizm. Taraf olmak, doğruyu öğrenmek  okuyucunun, izleyicinin, tüketicinin işine gelmiyor. Sorumluluk almak, düşünmek istemiyor kimse. Yalnızca günü kurtarıyoruz. Bir vizyon sahibi değiliz. Yine de demokrasi mücadelesi veren, düşünce gücü sağlam bir gazeteci grubu var. Yarın bütün bu günler geçtiğinde en çok da doğru gazeteciliğe gereksinim olacak. Kalemini kırmamış gazeteciler kişiler öne çıkacak.”

Açık oturumun ardından Dil Derneği Emin Özdemir Ödülü verildi. Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’na ödülleri Sevgi Özel, Emin Özdemir’in eşi Oya Özdemir ve torunları sundu.

Etkinlik 2020 yılı ödül töreninde buluşmak üzere sona erdi.

Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’na nice ödüller diliyoruz.

• Törenden 1
  • Ödül Töreni