2012 Yılı Ödülü Feridun Andaç'ın

Aksoy Ailesi ile Dil Derneği, Aksoy ustanın düşünce ve yapıtlarını geleceğe aktarmak için Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü’nü düzenlediler. Ödül töreni her yıl Dil Bayramında yapılmaktadır. 2012 yılının ödül töreni de 26 Eylül 2012'de 80. Dil Bayramında gerçekleştirildi. Ödül törenimize, 30 Ekim 1993'te yitirdiğimiz Ömer Asım Aksoy'un 1975'teki bir konuşmasından derlediğimiz sözlerle başlayarak yolumuzu aydınlatan devrimciyi ölümünün 19. yılında saygıyla andık:
      “Bilginin, kültürün temeli (…) dildir. Dilin yabancı öğelerle dolu olması, bilginin, kültürün, düşüncenin yabancılaşması, yabancıya bağlı kalması, kişinin özgürlüğünü yitirmesi demektir.
      Bunun içindir ki, eşsiz eylemci olduğu ölçüde, büyük bir düşünür olan (...) Atatürk, (...) ‘Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır’ demiştir.”

Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü, 1995’ten bu yana, her yıl başka bir alanda verilmektedir; 2012’deki ödül deneme dalında düzenlenmiştir.
      Adnan Binyazar, Yüksel Pazarkaya, Cengiz Bektaş, Tuncer Uçarol ve (Aksoy ailesi adına) Sevgi Özel’den oluşan seçici kurul, Feridun Andaç'ın Kavis Kitap yayınları arasında çıkan “Gölgesi Kalemimin Ucunda Montaigne" adlı yapıtını oyçokluğuyla ödüle değer buldu.

Birçok yapıtı bulunan, 2004’te Kar Masalları adlı yapıtıyla Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülünü alan Feridun Andaç, üretken bir yazardır. Sanat dergilerinde pek çok yazısı çıkan, edebiyat başta olmak üzere eğitim kültür konularında da yazan ve çalışan Andaç, günümüzde Türk edebiyatı dersleri de vermektedir.

Feridun Andaç'a ödülünü, 80. Dil Bayramında gerçekleştirilen törende Ömer Asım Aksoy'un oğlu Süha Aksoy ile Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel sundular.
      Andaç, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada şunları söyledi: Dilde zaman içi, zaman dışı yolculuklara çıkar yazar. Yolculuk, yazarın iksiridir. Gitmeden ve içinizde özlem duygusu olamadan yazamazsınız. (...)

Yazıya soyunanların önünde diğer yazarlar vardır. Benim 'aşı' dediğim itkiyi onlardan alırsınız. Ben sözcük işçiliğinin anlamını onlardan, bana kılavuzluk edenlerden öğrendim. (...) Hangi yaşta, hangi yazarlık döneminde gelirse gelsin ödül bir ivmedir. Dilimizin varlığını her dem taçlandıran Ömer Asım Aksoy'u saygıyla anıyorum. Bu ödülü Erzurumlu Emrah'ın ve bana Emrah'ı öğreten babamın anısına alıyorum."