İZMİR’DE DİL BAYRAMI

Dil Derneği İzmir Temsilciliği Yürütme Kurulu üyesi Ferzan Sarpkaya’nın kaleminden dinliyoruz İzmir’de Dil Bayramını:

89. DİL BAYRAMINI DİL DERNEĞİ İZMİR TEMSİLCİLİĞİ, KONAK BELEDİYESİ, DİL DERNEĞİ ÜYELERİ, ÖĞRENCİLER, İZMİR HALKI BİRLİKTE KUTLADIK.

Dil Derneği İzmir Temsilciliği olarak salgın nedeniyle geçen yıl gerçekleştiremediğimiz Dil Bayramını kutlamaktan, görüşemediğimiz dilseverlerle kucaklaşmak, Türkçeye ses vermekten mutluyduk.

“Türkçe Taşı”nda etkinliğimiz 27 Eylül Pazartesi günü 14.00'te İrem Sezginer, Bilgesu Özkan, Kerem Umut Okutan’ın “Dizeler, Ezgiler, Türküler” bölümü ile başladı. Bilgesu gitarı ile, İrem sesi, kemanı ile büyüledi. Kerem Umut Okutan’ın okuduğu şiirlerle çoğaldık.

Sunucu Dil Derneği emekçimiz Düriye Ayyıldız her yıl Dil Bayramını kutladığımız “Türkçe Taşı"nın yapım öyküsünü anlattı:  “2001 yılında Devlet Resim Heykel Müzesi Müdürü Heykeltraş Cahit Koççoban tarafından yapıldı. Kutladığımız Dil Bayramının simgesi durumundadır. Bu yıl Türkçe Taşı da 20 yaşında. Konak Belediyesi Başkanlarından Muzaffer Tunçağ'ın bir yazısında dediği gibi, ‘O taş heykel, dilimizin direnç göstergesi gibi dimdik durur yeşillikler arasında.’  Üzerinde Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın dizeleriyle...”

Açış konuşmasında Dil Derneği İzmir Temsilcisi Gürsel Gezen salgın koşullarında Türkçe, TDK ile başlayan Dil Devrimi-Atatürk Devrimi, dilimize kazandırdıkları, 1983 sonrası Dil Derneğinin öncülüğü, savaşı; Dil Bayramını kutlamanın anlamı, önemi üzerinde durdu. Okullara, öğrencilere, katılımcı okullara-öğretmenlere, katılan İzmirlilere, Dil Derneği üyelerine, Konak Belediyesi Başkanı, çalışanları-emekçilere teşekkür etti.

Konak Belediyesi (Başkanı Abdül Batur görevli olduğu için) adına açış konuşmasını Konak Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Anıl Feroğlu yaptı. Aramızda olmaktan onur duyduğunu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Dil Devrimi ile Türkçenin önemine değindi.

“Öğrencilerin Dilinden, Sesinden” bölümünde, Yücel Tonguç Okulları öğrencileri ellerinde taşıdıkları Türkçenin önemini vurgulayan özdeyişleri seslendirdiler.

Ödül töreni bölümünde Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel'in iletisi okundu.

2020 Ömer Asım Aksoy Ödülünü “Hamdüsena Sokağı Kadınları” adlı yapıtı ile kazanan Gönül Çatalcalı’ya ödülünü Konak Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Anıl Feroğlu ile Gürsel Gezen verdi.

Gönül Çatalcalı konuşmasında “Öğrencilik, öğretmenlik sürecimde yanımdan ayırmadığım Ömer Asım Aksoy’un, Derleme, Tarama Sözlükleri, kitaplarıdır. Bu ödül benim için büyük bir onur, bir o kadar da gurur vericidir,“ dedi ve seçici kurul üyelerine teker teker teşekkürlerini iletti.

2020 Emin Özdemir Ödülünü “Hasan Tahsin-Yürekler Selanik” (Gazeteci Kitabı) yapıtı ile kazanan Yaşar Aksoy’a ödülünü M. Sadık Kırımlı, Konak Belediyesi Meclis üyesi Mahmut Esat Aslan verdi.

Yaşar Aksoy; “Hasan Tahsin-Yürekler Selanik” adlı yapıtı için, “50 yıllık araştırma sonucunda ortaya çıktı. İzmir'de Yunan işgaline karşı ilk kurşunu sıkan, direnişi başlatan Hasan Tahsin üzerine araştırma yaparken mezarını da bulduk” dedi.

“Öğrencilerin Dilinden Sesinden” ikinci bölümünde, Çakabey Okulları öğrencileri, Türkçenin önemini özlü sözlerden düzenledikleri söz korosunu sundular.

Kapanışı yine İrem Sezginer, Bilgesu Özkan, Kerem Umut Okutan’ın Dizeler, Ezgiler, Türküleri ile alkışlarla yaptık.

Dil Derneği “Dil Bayramı” kutlamalarına Ankara, Bursa ve İzmir’e ek olarak bu yıl Mersin de katıldı. Umarım gelecek yıllarda tüm illerimizde kutlanır. Atatürk'ün Dil Devrimi yolunda attığı adımları sürdüren, dilimizin gücünü, varsıllığını koruması, geliştirmesi yolunda çoğalarak, çoğaltarak.

• İzmir Dil Bayramı - 1
  • İzmir Dil Bayramı -2