"DİL DERNEĞİ EMİN ÖZDEMİR TÜRKÇE ÖDÜLÜ" PARSEL PARSEL KİTABIYLA MURAT AĞIREL’E VERİLDİ.

1 Eylül 2017’de yaşamını yitiren Harf ve Dil Devrimlerinin ödünsüz savunucusu Emin Özdemir’i dilci, yazıncı ve devrimci kişiliğiyle yaşatmak; düşüncesini, yapıtlarını gelecek kuşaklara aktarmak; dil duyarlığını, dil ve yazın öğretimine getirdiği çağdaş anlayışı unutturmamak amacıyla Özdemir Ailesi ile Dil Derneği’nce düzenlenen “Dil Derneği Emin Özdemir Türkçe Ödülü” Harf Devriminin 93’üncü yıldönümünde sahibini buldu.

Vecdi Seviğ, Faruk Bildirici, Tülin Daloğlu, Prof. Dr. Korkmaz Alemdar ve aile adına Prof. Dr. Özlem Özdemir Kumbasar’dan oluşan seçici kurul ödülü değerli Gazeteci Murat Ağırel’in, Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından yayımlanan “Parsel Parsel” adlı yapıtına vermeyi kararlaştırmıştı.

Ödül Töreni

Dil Derneği ile Çankaya Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği ödül töreni 1 Kasım 2021 Pazartesi günü, saat 18.00’de Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezinde yapıldı. Törende Harf Devriminin 93’ünü yılı kutlanırken ülkemize pek çok cumhuriyetçi genç ve gazeteci yetiştiren Emin Özdemir anıldı, Murat Ağırel’e ödülü sunuldu.

Antiyap Başkanı, Sanatçı Ali Nihat Yavşan’ın sunduğu törende açış konuşmasını Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel yaptı.

Harf Devriminin 93. yıldönümünde değişmeyen bazı şeyler olduğunda dikkat çeken ve geçmişte olduğu gibi bugün de eski yazı kullanılarak insanların inanca dayalı kandırıldığını belirten Özel, dini inancı çıkarları için kullananların Atatürk'e ve Dil Devrimine tepkili olduğunu anımsattı. Özel, "Mustafa Kemal Harf Devrimi ile dini siyaset ve ticaret aracı yapanların yolunu kesmiştir. Düşmanlığın nedenlerinden biri budur" dedi.

Ardından kürsüye Emin Özdemir ailesi adına torunu Emin Erdem Kumbasar çıktı ve dedesini "Bizi sadece sevgisiyle değil, bilgeliğiyle büyüttü" sözleriyle anlattı.

Ödülünü Emin Özdemir'in eşi Oya Özdemir'in elinden alan Ağırel, "Bu ödülün yeri bende çok ayrı ve değerli. Böylesi önemli bir bilim insanının; Mustafa Kemal Atatürk'ün devrimlerini kılcal damarlarına kadar nakşetmiş, yaşatmak için mücadele vermiş Sayın Emin Özdemir'in adını taşıyan bir ödülü almaktan büyük bir kıvanç duyuyorum" dedi ve kitabı yazarken büyük desteğini aldığı Ceyhun İrgil’e teşekkür etti.

Parsel Parsel kitabında Melih Gökçek hakkındaki iddiaları yazan Ağırel, çok zor zamanlardan geçildiğini belirtti ama umudunu şöyle anlattı:

"Çok zor dönemlerden geçiyoruz. Cumhuriyet devrimlerinin içinin boşaltılıp önümüze boş bir çuval gibi sunulmaya çalışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Ama ne yaparlarsa yapsınlar Emin Özdemir'in atmış olduğu tohumların yeşerdiğini ve o yeşeren tohumların da Faruk Bildirici gibi yeni nesilleri yeşerttiğinin farkında değiller. O çuvallar hiç bir zaman boş olmayacak. Dolu şekilde dik durmaya devam edecek. Kalemini satmadan gazetecilik mesleğini yapmaya devam edecekler. Kendi adıma da bunun için söz bir kez daha söz veriyorum"

Açıkoturum: Toplumsal Vicdan

Prof. Dr. Korkmaz Alemdar’ın yönettiği “Toplumsal Vicdan” başlıklı açıkoturumda Faruk Bildirici, Adnan Gerger ve Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Sertaç Eş de düşüncelerini aktardı.

Bu yıl ''toplumsal vicdan'' temasının seçilişine ilişkin bilgi veren Korkmaz Alemdar, Emin Özdemir'in gazetecilerin toplumu nasıl yanlış yönlendirdiğini gördükçe ne kadar rahatsız olduğunu anlattı ve “çünkü toplumsal vicdanı gazeteciler yansıtır,” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Sertaç Eş, Emin Özdemir'in Türkçenin en iyi öğretmenlerinden biri olduğunu söyledi ve Türkçeyi iyi kullanmanın vicdanla bağını anlattı Eş "Türkçeyi iyi kullanan vicdanlı olur"derken, gazetecilere yapılan vicdansızlığa da dikkat çekti ve Basın İlan Kurumu eli ile Cumhuriyet Gazetesi'nin vicdansızca cezalandırıldığını "Bize ilan yerine ceza geliyor" sözleri ile vurguladı.

Gazeteci Yazar Adnan Gerger ise, toplumsal vicdanın yargı ve medya eliyle oluştuğunu vurguladı ve "Toplumdaki vicdani değerleri korumak için gazetecilik yapmak bizim boynunuzun borcudur. Bu yüzden gazetecilik suç değildir" ifadelerini kullandı. Gerger, günümüzde vicdansızların örgütlenmesiyle karşı karşıya kalındığını söyledi.

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, medyanın ve yargının toplumsal vicdanın kurulmasındaki önemini anlatırken, bir sözcüğün bile yaşamsal değeri olduğunu vurguladı. Bildirici, Kabataş yalanı, Rabia Naz olayı, zam haberlerine iktidar medyasında hiç yer verilmeyişi gibi örnekler üzerinden gazetecinin vicdanı sorumluluğunu anlattı. Aynı gün aynı başlıkla iktidar yanlısı yazarların yalanı beslediğini anımsattı ve "Diliniz Kaba, Vicdanınız taş" başlıklı yazıya atıfta bulunarak 15 yazarın hala toplumdan özür dilemediğini belirtti ve şöyle dedi:

"Toplumsal vicdanı besleyen gazetecilerdir. Bizim vicdanımız ne kadar duyarlı olursa toplumun vicdanı da o kadar duyarlı olur. Aksi halde diller kaba, vicdanlar taş olarak kalır".

• Ödül Töreni - 1
  • Ödül Töreni - 2