AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
DİL DERNEĞİ EMİN ÖZDEMİR ÖDÜLÜ BU YIL VERİLEMEDİ.
 

DİL DERNEĞİ EMİN ÖZDEMİR ÖDÜLÜ BU YIL VERİLEMEDİ.

1 Eylül 2017’de yitirdiğimiz Harf ve Dil Devrimlerinin ödünsüz savunucusu Emin Özdemir’i dilci, yazıncı ve devrimci kişiliğiyle yaşatmak; düşüncesini, yapıtlarını gelecek kuşaklara aktarmak; dil duyarlığını, dil ve yazın öğretimine getirdiği çağdaş anlayışı unutturmamak amacıyla Özdemir Ailesi ile Dil Derneği’nce düzenlenen “Dil Derneği Emin Özdemir Ödülü” her yıl Harf Devriminin yıldönümünde bir gazeteciye sunuluyordu..

Fikret Bila, Faruk Bildirici, Nursun Erel, Prof. Dr. Korkmaz Alemdar ile (aile adına) Prof. Dr. Özlem Özdemir Kumbasar’dan oluşan seçici kurul ve ödülün koşulları duyurulmuştu. 2022’de de ödül bir “gazeteci” kitabına sunulacaktı; ancak ödüle aday yapıtlar koşullara uymadığından bu yıl Dil Derneği Emin Özdemir Ödülü verilemedi.

Kuşkusuz bu ödül de Dil Derneğinin öteki ödülleri gibi Emin Özdemir’in anısıyla birlikte yaşatılacaktır.  

Ödül Töreni

Dil Derneği ile Çankaya Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği ödül töreni 1 Kasım 2022 Salı günü, saat 18.00’de Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezinde yapıldı. Törende Harf Devrimi’nin 94’üncü yılı kutlanırken ülkemize pek çok cumhuriyetçi genç ve gazeteci yetiştiren Emin Özdemir anıldı.

Antiyap Başkanı, Sanatçı Ali Nihat Yavşan’ın sunduğu tören, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Harf ve Dil Devrimlerine emek veren bütün devrimciler için saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunuşuyla başladı.

Harf Devrimi’ne ilişkin kısa açıklamaların ardından Emin Özdemir’in yaşamından kesitler görseller eşliğinde sunuldu.

Törenin açış konuşmasını Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel yaptı.

Konuşmasına “Bugün burada Harf Devrimi’nin 94. yıldönümünü kutlamak ve yaşamı boyunca Harf ve Dil Devrimlerinin ödünsüz savunucusu Emin Özdemir’i anmak için toplandık,” sözleriyle başlayan Özel Harf ve Dil Devrimlerinin birden bire olmadığını, ancak birçok ülkede dil devriminin gerçekleştirilmesine karşın hiçbirinin karşıdevrime evrilmediğini belirtti.

1 Kasım 1928’deki Harf Devrimi’nden sonra kadınların ve erkeklerin okumayı iki hafta içinde öğrendiklerini vurgulayan Sevgi Özel 3 Devrim Yasası ile laik cumhuriyetin temelinin atıldığını, Harf ve Dil Devrimi gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin de sonsuza dek yaşayacağını söyledi.

1 Eylül 2017’de yitirdiğimiz Dil Devrimi’nin ödünsüz savunucusu Emin Özdemir’i saygı, sevgi ve özlemle andığını belirten Özel “Lütfen derneğimize destek olun, üye olun, elinizin sıcaklığını duyalım,” çağrısı ile sözlerini sonlandırdı.

Sevgi Özel'in konuşmasının tümü: Sevgi Özel Konuşması

Emin Özdemir ailesi adına konuşma yapan kızı Özlem Özdemir Kumbasar, Emin Özdemir’in sevgi dolu bir baba olmasının yanı sıra dürüst, çalışkan, uyumlu, kavga etmeyi asla sevmeyen bir insan olmasına karşın konu Türkçeye saldıranlar ise kavgacı birine dönüştüğünü anlatarak özetle şöyle konuştu:

“Babam için Harf ve Dil Devrimleri Atatürk’ün en önemli devrimleriydi. Kitaplar yazdı ama çok iyi de bir okuyucuydu; okuduklarını asla unutmazdı. Hasta yatağında bile çok önceden okuduğu kitaplardan bölümleri söylerdi bize. Eşini, ailesini, çocuklarını çok sevdi ama öğretmeyi ve öğrencilerini de çok sevdi. En neşeli zamanları torunlarıyla geçirdiği zamanlardı.

Son dönemlerinde yazmak konusunda bir telaşı vardı; sanki aklındakileri yazmayı yetiştiremeyecek gibi hissediyordu. İyi ki Hatice Aydoğdu Göğüne Sığmayan Bulut’u yazdı, o kitapla biz de babamıza ilişkin birçok konuyu öğrendik.

Beş yıl geçti; bütün aile babamızı çok özledik. Babama Dil Derneği’nin onun için anma düzenlediğini söylemek isterdim ama ne yazık ki bu mümkün değil. Bu etkinlikleri gerçekleştiren Dil Derneği’ne, tüm emekçilerine, tüm katkı verenlere ve elbette Işık Kansu’ya ailemiz adına çok teşekkür ediyorum.”

Özlem Özdemir Kumbasar’ın konuşmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kutlama mesajı okundu.

Daha sonra Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri Yazar Işık Kansu bir konuşma yaptı.

Konuşmasına “Harf Devrimi kutlu olsun. 100 yıl önce hanedanlığı yok etmiştik; şimdi hanedanlığı sürdürmek isteyenler var, onlardan da kurtulacağız yakında,” sözleriyle başlayan Kansu yaşamının en önemli olaylarından birinin Siyasal Bilgileri kazanmak olduğunu vurgulayarak “Düşünün, Emin Özdemir gibi çok değerli hocalardan çok değerli dersler alıyorsunuz, adeta başınız göğe eriyor, bu ne büyük şans, ne büyük olanaktır,” dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü. 

“Sevgili Emin Özdemir öğretmenimin dersleri genellikle sabahları olurdu. Öğrencilerin anlaması gereken konuları doğrudan vermek yerine sorular sorarak çıkarsamalarını sağlardı. Emin öğretmenime göre tam insan olmanın ana yolu okumaktı. O günlerde Ulus’la birlikte evimize giren, ilerde çalışmayı düşündüğüm tek gazete Cumhuriyet’teysem eğer, bunu evrensel anlamda bilgiyi taşıyan öğretmenlerime, çoğu da Emin öğretmenime borçluyum.

Emin öğretmenimi sevgi, saygı ve özlemle anıyor, saygılarımı sunuyorum.”

Ve müzik…

Harf Devrimi’nin 94. yılını kutlama ve Emin Özdemir’i anma etkinliği, Ali Ekber Ergün’ünbağlaması eşliğinde Zeynep Karababa konseri ile sona erdi.

  
 

  • Sevgi Özel
  • Işık Kansu
  • Özlem Özdemir Kumbasar
  • Ali Nihat Yavşan
  • Zeynep Karababa
  • Aile Fotoğrafı


 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter