AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
2010 Yılı Ödülü Çağla Nisa Yılmaz'ın
       

      Dil Derneği ile İsveç Atatürkçü Düşünce Derneği'nin değerli Yazar, Şair, Gazeteci Gürhan Uçkan’ın kişiliğini, düşüncelerini ve yapıtlarını gelecek kuşaklara aktarmanın yanı sıra genç kuşakların dil duyarlılığını artırmak, yazınsal becerilerini değerlendirmek üzere üniversite gençliği arasında düzenlediği Dil Derneği Gürhan Uçkan Kısa Öykü Yarışmasının 2010 yılındaki ödülüne Çağla Nisa Yılmaz'ın Şişman Konçerto adlı öyküsü değer bulundu. (Seçici Kurul Yazanağı)  

      Ödül töreni, 21 Mayıs 2010'da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde yapıldı. Üniversiteli, liseli öğrencilerin hazırladığı ödül törenini Özgün Baştürk (ODTÜ Türkçe Topluluğu) ile Çağrı Şahin (Başkent Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu) birlikte sundular. Gençler, törenin açış konuşmasında şöyle diyorlardı:

      "21. yüzyılda Türkçemiz önemli ölçüde yozlaşma ile karşı karşıyadır . Bu durumun gerçekleşmesinde, yanlış kalıpların ve sözcüklerin yerleşmesinde, kitle iletişim araçlarının büyük etkisinin olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Oysaki Türkçenin en dikkatli ve temiz kullanılması gereken yerler tek seferde milyonlara ulaşabilen kitle iletişim araçlarıdır.

 

                Özgün Baştürk

      Korunması ve doğru kullanılması gereken önemli bir olgunun gereken özenin verilmeden kullanılması ya da “reyting” uğruna katledilmesi kabul edilemez bir durumdur. Sokaklarımızda yazım yanlışlarıyla dolu onlarca tabela bulunması da görmezden gelinilmemesi gereken bir konudur.. Hatta Türkçe ad taşıyan bir işletme görmek bile gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Tunalı Hilmi caddesine ismini vermiş olan ve Türkçenin özleştirilmesi konusunda mecliste çalışmalar yapan eski siyasetçimiz Tunalı Hilmi Bey o caddede şöyle bir yürüse acaba ne hissederdi?

      Televizyonda, radyoda, gazetelerde ve sokaklarda dilimizin doğru kullanılmayışı bazı yanlışların zihinlerde doğru olarak yerleşmesine olanak sağlamaktadır. Bu durum farkında olmadan Türkçenin kirlenmesine, kuşaktan kuşağa yanlış aktarılmasına neden olmaktadır. Oysaki dil bir milleti millet yapan birleştirici ve bütünleştirici öğelerin en önemlisidir.
 

 

                        Çağrı Şahin

      Dilimize sahip çıkmak onun kirlenmesine engel olmak her Türk için yurttaşlık görevidir. Dilimizin kirlenmesine engel olmak ulusal bağımsızlığımızı korumakla eşdeğerdir. Bizlerin görevi bu bilinci toplumun tamamına yayarak dilimizi diğer dillerin işgalinden kurtarmak ve onu yüceltmektir."

"Dil ve Medya Bilinci"


 

 

 

 

      Açış konuşmalarının ardından söz alan Caner Yedikardeş (Hacettepe Üniversitesi Türkçe Topluluğu) "Dil ve Medya Bilinci" başlıklı konuşması ve film gösterimiyle, dil bilinci ve kimlik ilişkisini irdelerken kitle iletişim araçlarını da etkili bir dille eleştiriyordu. Caner, yaptığı konuşmayla yaşıtı gençlere örnek olmakla kalmıyor, yurttaşları da kendilerini sorgulamaya, dil kirliliğiyle savaşım için göreve çağırıyordu. ("Dil ve Medya Bilinci" başlıklı konuşma için tıklayınız.)

              Caner Yedikardeş
Kısaca Gürhan Uçkan

      Törenimiz, genç yaşta yitirdiğimiz yazarımızı andığımız "Kısaca Gürhan Uçkan" adlı bölümle sürdü.

      Yazar, şair, çevirmen ve fotoğrafçı kimlikleriyle yaşama ayna tutan, gençlerin yolunu aydınlatan Gürhan Uçkan’ın tanıtıldığı, yapıtlarından örneklerin yer aldığı bölümün metni ve görsellerini hazırlayan Fatih Uçar (Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Türkçe Topluluğu) ile Aslı Yıldız'ın (Hacettepe Üniversitesi Türkçe Topluluğu) sunumu izleyicileri duygulandırdı. ("Kısaca Gürhan Uçkan" başlıklı bölümün metni için tıklayınız.)

 

            Aslı Yıldız, Fatih Uçar
"Türkçeye teşekkür ederim."

      "Şişman Konçerto" adlı öyküsüyle 2010 yılının ödülüne değer bulunan Anadolu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğrencisi Çağla Nisa Yılmaz'aödülünü ve ödül tutarı olan 750 TL'yi Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ile İsveç Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Mustafa Sönmez sundular.
      Geçen yılın ödülünü alan Göral Erinç Yılmaz da Çağla'ya gönderdiği iletisiyle katıldı törenimize. Şöyle yazmıştı Göral: "Dil Derneği Gürhan Uçkan Kısa Öykü Yarışması’nın ikincisinin sonuçlandığını ve yarışmayı Çağla Nisa Yılmaz’ın kazandığını öğrendiğim zaman, bir yıl önce yaşadığım heyecan ve mutluluğu yeniden hissettim. Cehaletin ve umursamazlığın her gün daha da olumlandığını gördüğüm, çabalamanın boşuna olduğunu hissettiğim bir dönemde okumak ve yazmak artık mutluluk değil umutsuzluk veriyordu. Ama 2009 yılının güneşli bir Mayıs gününde beni yürekten kutlayan sıcak insanların arasında aldığım bu ödül, bana devam etmek için gereksinim duyduğum umudu geri verdi. Umarım bu ödül, Çağla için de ileriye doğru atılan büyük bir adım olur. Onu yürekten kutluyor, öykülerini okumak için sabırsızlanıyorum. Bunun olanaksız ve anlamsız olduğunu hissettiğin zamanlar mutlaka olacaktır; ama yine de yazmaya devam et Çağla!"

 
Sevgi Özel, Çağla Yılmaz, Mustafa Sönmez

      Çağla Yılmaz, ödülünü aldıktan sonra yaptığı teşekkür konuşmasına "Hayat denen kocaman öyküyü parçalara ayırmayı seviyorum" diye başlayıp sürdürdü: "Gürhan Uçkan Öykü Ödülünü almak onur verici, umut verici. Umuda gereksinimim var! Türk diline teşekkür ediyorum; ben yalnızca yazıyorum! Anneme teşekkür ederim; nedeni yok! Öyküm, mavi leğen başında çamaşır yıkarken canlandı. Kadınlara teşekkür ediyorum; onlar olmasa öykü kahramanlarım olmazdı!" ("Şişman Konçerto"yu okumak için tıklayınız.)

Ezgilerle, Ezgilerde Türkçe


Emre Ürkmez, Eren Koca

      Ödül törenimiz liseli, üniversiteli gençlerimizin ezgileriyle renklendi. Eryaman Lisesi öğrencileri Emre Ürkmez ile Eren Koca, sözlerini yazdıkları rep şarkılarla Türkçenin yıpratılmasına yol açan tutumlara baş kaldırıyorlardı; gençlerimizin -yaşlarından beklenmedik- duyarlılıklarından etkilenen izleyiciler Emre ile Eren'i coşkuyla alkışladılar. 

 

      Törenimizin son bölümünde, Başkent Üniversitesi Halk Müziği Korosunun dinletisi sırasında Türkçemizi oya gibi işleyen türkülerimizi hep birlikte seslendirdik. Çalışmalarını Serbülent Yosun'un önderliğinde sürdüren toplulukta, bağlamada Fatih Ekinci, Emre Kutlu; ritimde Veysel Karanikayalı; koroda Elif Budak, Seda Budak, Mehmet İçen, Canan Aksöy, Sedef Çevik yer alıyorlardı. 

                     
Fatih Ekinci, Veysel Karanikayalı, Emre Kutlu, Mehmet İçen, Elif Budak, Seda Budak, Canan Aksöy, Sedef Çevik

      Özgün Baştürk ile Çağrı Şahin, törenimizi teşekkür konuşmalarıyla sonlandırdılar: "Etkinliğin hazırlanmasında emeği geçen Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Türkçe Topluluğu’na, Başkent Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu’na, Hacettepe Üniversitesi Türkçe Topluluğu’na ve ODTÜ Türkçe Topluluğu’na; Gürhan Uçkan’ı yapıtlarıyla, düşünceleriyle, aydınlığıyla her zaman yaşatmak ve gençleri onun izinde gitmeye yüreklendirmek amacıyla bu öykü ödülünün verilmesinde emeği geçen Dil Derneği ve İsveç Atatürkçü Düşünce Derneği’ne; bu salonda Atatürkçü düşüncenin ve Türkçenin sesini duyurmasına olanak sağlayan Çankaya Belediyesine ve Cumhuriyet gazetesine; etkinliğe katılımlarıyla ve destekleriyle yanımızda olan Eryaman Lisesi öğrencilerine ve öğretmenleri Şenay Çakır’a; dinletileriyle günümüzü en güzel şekilde noktalayan Başkent Üniversitesi Halk Müziği Korosuna; bizi burada yalnız bırakmayan siz değerli konuklarımıza içtenlikle teşekkür ederiz."


Aslı Yıldız, Caner Yedikardeş, Çağla Yılmaz, Çağrı Şahin, Özgün Baştürk

      Böylesine anlamlı, varsıl içerikli bir izlenceye emek veren gençlerimizle övünç duyuyoruz; her birini başarı dileklerimizle kutluyoruz.



 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter