AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
Anma Etkinliklerimiz (2011-2012)

BEŞİR GÖĞÜŞ'Ü 13. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE
GÖMÜTÜ BAŞINDA ANDIK

      13 yıl önce, 17 Ağustos 1999 Yalova depreminde yitirdiğimiz, derneğimizin kurucu üyesi, Dil Devriminin ödünsüz savunucusu, Eğitimci, Dilci Beşir Göğüş’ü, eşi Cemile Göğüş’ü ve kızı Sezen Göğüş’ü 17 Ağustos 2012’de gömütleri başında özlemle andık.

       Göğüş’ün ailesi, Dil Derneği üyeleri ve dilseverlerin katılımıyla yapılan anma toplantısında, Beşir Göğüş’ün dil devrimine olan bağlılığı, erdemli, saygın kişiliği, dilbilim ve düşün alanındaki yetkinliği anlatıldı. Dernek Başkanı Sevgi Özel buluşmada yaptığı konuşmada Beşir Göğüş’ün, yalnız dilin gelişimine değil, doğru düşünen sağlıklı kuşaklar yetişmesi için ülkenin eğitim siyasasına da büyük katkılar yaptığını belirtti. Göğüş’ün kızı Dilek Göğüş Ülgüray da konuşmasında Dil Derneği’nin dayanışmasından, bu birlikteliğin acılarını biraz olsun azaltmasındaki katkısından duydukları kıvancı dillendirdi.

      Gömütlükten ayrıldıktan sonra Göğüş ailesinin İncek’teki konutunda anmaya katılanlar büyük bir konukseverlikle ağırlandı. Toplantıda, olayın azalmayan acısı içinde Beşir Göğüş’ün kişiliğinde o güzel insanları, onlarla yaşadıklarımızı düşündük, konuştuk; anılarıyla buluştuk.


14 Ağustos 2011'deki Anma Etkinliğimiz

      12 yıl önce, 17 Ağustos 1999 Yalova depreminde yitirdiğimiz, derneğimizin kurucu üyesi, Dil Devriminin ödünsüz savunucusu, Eğitimci, Dilci Beşir Göğüş’ü, eşi Cemile Göğüş’ü ve kızı Sezen Göğüş’ü 14 Ağustos 2011’de gömütleri başında özlemle andık.

      Beşir Göğüş’ün ailesi, Dil Derneği üyeleri ve dilseverlerin katılımıyla yapılan anma toplantısında Beşir Göğüş’ün Dil Devrimine olan bağlılığı, erdemli, ödünsüz, Atatürkçü, Aydınlanmacı, saygın kişiliği, dilbilim ve düşün alanındaki yetkinliği, eşsiz dostluğu anlatıldı. Derneğimizin başkanı Sevgi Özel, buluşmada yaptığı konuşmada Beşir Göğüş, Cemile Göğüş ve Sezen Göğüş’ün dostlarının, sevenlerinin bir araya gelmelerinin çok önemli olduğunu, yitirdiğimiz o güzel insanları unutmadığımızı vurguladı.

      Yönetim kurulu üyemiz Prof. Dr. Kaya Türkay, Göğüş ailesi ile Dil Derneği’nin sürdürdüğü Beşir Göğüş Ödülü’nün anlamlı ve gelişen bir çalışma olduğunu söyledi. Beşir Göğüş’ün insanlığını, iyiliğini anlatacak sözcük bulamadığını belirterek “çok saygın bir dilbilimciydi, adam gibi adamdı” dedi.

      Beşir Göğüş’ün kızı Dilek Göğüş Ülgüray da konuşmasında anma toplantısına katılanlara gönül borcunu iletmesinin ardından Dil Derneği’nin dayanışmasından, bu birlikteliğin acılarını biraz olsun azaltmasındaki katkısından duydukları kıvancı dillendirdi.

      Gömütlükten ayrıldıktan sonra Göğüş ailesinin İncek’teki konutunda anmaya katılanlar büyük bir konukseverlikle ağırlandı. Toplantıda, olayın azalmayan acısı içinde Beşir Göğüş’ün kişiliğinde o güzel insanları düşündük, konuştuk. Onların anısı biz dostlarını buluşturdu. Türkçemizin ırmağında serin, içten söyleşilere götürdü.

 

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter