7. İzmir Türkçe Günleri (2008)

7. İzmir Türkçe Günleri
19-26 Eylül 2008
19 Eylül Cuma,
Özel Çamlaraltı Lisesi, Dil İşliği
22-23 Eylül Pazartesi/Salı,
Okul etkinlikleri
24-25 Eylül Çarşamba/Perşembe,
Salon etkinlikleri

26 Eylül Cuma, Ankara
(Anıtkabir/ Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi)

Düzenleyenler: Konak Belediyesi, Dil Derneği

Dil Devrimi 76, Dil Derneği 21 Yaşında

Düzenleme Kurulu: Mehmet Yunak (Başkan Yrd.), Hidayet Karakuş, Halim Yazıcı, Ayla Sert, Ceyhan Kayhan, Y. Bekir Yurdakul, Mavisel
Yener, Gürsel Gezen, Saime Bircan, Düriye Ayyıldız

Yazman:
Hülya Işlak

Düzenleme Kurulu basın toplantısında.

Ana İzlek: “Türkçe Düşünmek”(Konuşma ve söyleşilerde ağırlıklı olarak işlendi.)
Savsöz:
“Düşün Türkçe Düşün!”
(Konuklara, okullarda gençlere bu bağlamda seslenildi.)

Neden Türkçe Günleri?
1.
Türkiye kamuoyunun dikkatini, günlük yaşamda ve Türkçede artarak süren bozulma ve kirlenmeye çekmek... Öğretim dilinin Türkçe olması; eğitim, bilim, sanatta Türkçenin etkinliğinin artırılması çalışmalarına katkıda bulunmak...
2.
Türkçenin doğru, özenli, iyi kullanılması çabalarını çoğaltmak, benzeri çalışmalara destek olmak... Türkçeye saygının; yaşama, bütün değerlerimize, emeğe saygı oluşunu yeniden vurgulamak...
3.
Türkçenin coşkun akan ırmağından daha geniş kesimleri haberli kılmak...
4.
Türkçenin kimi sorunlarını tartışmak; yapılabilecekleri araştırmak, bu alandaki çaba ve önerileri ortaya çıkarmak, duyurmak ve yaygınlaştırmak...

Sayılarla Türkçe Günleri
2001’de başladı. Gelişerek, geliştirilerek ulaştı 7. yıla. Dil Derneği’nin 21, Dil Devriminin 76. yılı dolayısıyla İzmir etkinlikleri 6 günü kapsadı. 7. İzmir Türkçe Günleri, 76. Yıl Onur Ödüllerinin de verildiği Ankara etkinlikleriyle birleştirilerek Ankara’da noktalandı.

M. İskender Özturanlı’nın Yokluğu
Dil Derneği
’nin İzmir’den üç kurucu üyesi arasında yer alan; Ankara’da 76. Yıl Onur Ödülü ve İzmir’de Türkçeye Emek Ödülü’nü vermeye hazırlandığımız; hukukçu, aydın, düşünür, eylem adamı ve yazar M. İskender Özturanlı 1 Eylül’de aramızdan ayrıldı.

Emek Ödülü, İzmir’de eşi Tülin Özturanlı’ya sunuldu. 76. Yıl Onur Ödülü’nü, Ankara’da, oğlu Mustafa Özturanlı aldı.

Konuklarımız
İzmiretkinliklerimizde 42 yazın-sanat ve bilim insanı, öğretmen, müzisyen, basın emekçisi konuk oldu. Sahne etkinliklerinde, Özel Çamlaraltı Lisesi ve Özel Çakabey Okulları’nın 50’yi aşkın öğrencisi yer aldı. Etkinliğin genel sunumunu TRT İzmir Radyosu spikeri İffet Diler yaptı. Öteki sunumlarda Şengül Kıran, Y. Bekir Yurdakul görev aldı.

Ayşegül Yüksel, Sevda Şener, Afşar Timuçin,
Y.Bekir Yurdakul, A.Muzaffer Tunçağ öğrencilerle.

İzmir dışından konuklar (11 kişi):Prof. Dr. Ayşegül Yüksel(Ankara), Dinçer Sümer(Ankara), Hülya Küçükaras (Ankara, Dil Derneği Genel Yazmanı), Nizamettin Uğur(Ankara), Prof. Dr. Sevda Şener (Ankara), Doç. Dr. Hasan Erkek(Eskişehir), Prof. Dr. Afşar Timuçin (İstanbul), Prof. Dr. Aydın Köksal (Ankara), Erkan Oyal(İstanbul), Hikmet Çetinkaya (İstanbul), Yusuf Çotuksöken(İstanbul).

İzmir'den katılımcılar ve konuklar (31 kişi):Ahmet Günbaş, Berin Taşan, Birsen Ferahlı, Birsen Kırbaş (Manisa), Dinçer Sezgin, Düriye Ayyıldız, Engin Dirikal, Funda Koray, Gürsel Gezen, H. Ender Bilge (klasik gitar), Halim Yazıcı, Hamdullah Köseoğlu (Tire), Hayri Oğuz, Hidayet Karakuş, Hüseyin Yemen (klasik gitar), Hüseyin Yurttaş, İffet Diler, M. İskender Özturanlı(Urla), Mavisel Yener, Misket Dikmen, Murat Can Canbay, Prof. Dr. Murat Tuncay, Mustafa Korkmaz Dinçer, Muzaffer İzgü, Oğuz Tümbaş, Saime Bircan, Prof. Dr. Semiramis Yağcıoğlu, Şengül Kıran, Turgay Gönenç, Y. Bekir Yurdakul, Zeliha Akçagüner.

7. İzmir Türkçe Günleri'nin konukları Türkçe Taşı'nda.

Armağan Kitaplarımız
Okul etkinliklerinde çocuklarımıza, etkinliğe konuk olan yazarlarımızın kitapları (toplam 600 kitap), Konak Belediye Başkanı A. Muzaffer Tunçağ’ın armağanı olarak dağıtıldı. Salon etkinlikleri süresince konuklara “Şiirlerle Atatürk’ü Anlamak” ve “Türkçenin Kurtuluş Savaşı” adlı yapıtlar armağan edildi.

Okul Etkinliklerimiz
Okul etkinliklerimiz kapsamında dört okulda on iki yazarımızın katıldığı “Düşün Türkçe Düşün” başlıklı söyleşiler gerçekleştirdik.

Vasıf Çınar İlköğretim Okulu (Gürçeşme), Hürriyet Anadolu Lisesi (Mezarlıkbaşı),Nazire Merzeci İlköğretim Okulu (Bozyaka), Çınarlı Anadolu Meslek Lisesi (Çınarlı) öğrencileriyle yaptığımız söyleşilerde gençlere yazarlarımızın kitapları armağan edildi.

Yazarlarımız Muzaffer İzgü, Hamdullah Köseoğlu ve Hidayet Karakuş,
Vasıf Çınar İlköğretim Okulunda.

İzmir Özel Çamlaraltı Lisesi
dersliklerinde, çeşitli okulların 4-12. sınıflarından 50’yi aşkın öğrencinin yer aldığı Dil İşliği çalışmaları yaptık. Dil İşliği, şiir-öykü-deneme-konuşma dallarında, Hidayet Karakuş, İffet Diler, Mavisel Yener, Y. Bekir Yurdakul’un katılımıyla gerçekleştirildi. İşlikte ortaya çıkan metinlerden, işlik yönlendiricilerinin seçtiği örnekler, Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi’nde, salon etkinlikleri kapsamında öğrencilerce seslendirildi.

Dil Yürüyüşü
Konak Alanı Saat Kulesi’nden başlayan yürüyüş Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi yanındaki Türkçe Taşı anıtının önünde tamamlandı.
Dil Yürüyüşü’nde; Düzenleme Kurulu, Dil Derneği üyeleri, konuklar, dilseverlerin yanı sıra Özel Çamlaraltı Lisesi Bandosu eşliğinde Atatürk Lisesi, Küçükyalı Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi, Buca 30 Ağustos İlköğretim Okulu, Özel Çakabey Okulları, Özel Çamlaraltı Lisesi, Özel Yöneliş İlköğretim Okulu, Güzelbahçe Özel Piri Reis İlköğretim okulu öğrenci, öğretmen ve yöneticilerinden oluşan yaklaşık 270 kişi yer aldı.

Salon Etkinliklerimiz

24-25 Eylülde gerçekleştirdiğimiz, öğrencilerin yanı sıra dilseverlerin de ilgiyle izlediği salon etkinliklerimiz, Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi’ndeydi.

Sergi: İzmir Özel Çamlaraltı Lisesi öğrencilerinin, etkinlik için özel olarak hazırladığı resim-karikatür sergisi 24-25 Eylülde Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi’nde izlendi.

Sahne Gösterileri:
“Çeşmebaşı Balesi”

Sunan: Özel Çamlaraltı İlköğretim Okulu

“Eyvah Türkçem!”
Sunan: Özel Çakabey İlköğretim Okulu

Dilimizin Emekçilerine Saygı:
Ali Püsküllüoğlu, Arslan Kaynardağ, Fethi Naci, İsmet Zeki Eyuboğlu, M. İskender Özturanlı, Mehmet H. Doğan, Nermi Uygur
üyelerimizce hazırlanan özel sunumlarla anıldı.

76. Yıl Özel Etkinliği:   Dil Bayramının Ankara etkinlikleri kapsamında Türkçemiz için içtenlikle emek veren İzmir’deki beş kişiye; A. Muzaffer Tunçağ, M. İskender Özturanlı, Muzaffer İzgü, N. Berin Taşan, Prof. Dr. Özdemir Nutku’ya “76. Yıl Onur Ödülleri” verildi.

Söyleşiler:“Türkçe Düşünmek” izleğinde beş ayrı oturum yer aldı.

1. Oturum: “Düşün Yazın Türkçe”
Konuşmacılar: Prof. Afşar Timuçin,
Prof. Semiramis Yağcıoğlu
;
Yöneten: Hikmet Çetinkaya

2. Oturum: “Düşün Tiyatro Türkçe”/Konuşmacılar: Prof. Ayşegül Yüksel, Hasan Erkek, Prof. Sevda Şener; Yöneten: Prof. Murat Tuncay
3. Oturum: “Düşün Türkçe Düşün”/Konuşmacılar: Yusuf Çotuksöken, Dinçer Sümer
4. Oturum: “Düşün Konuş Türkçe”/Konuşmacılar: Erkan Oyal, Funda Koray, Misket Dikmen, Murat Can Canbay;Yöneten: Mustafa Korkmaz Dinçer
5. Oturum: “Düşün Bilişim Türkçe”/Konuşmacılar: Prof. Aydın Köksal, Nizamettin Uğur; Yöneten: Hülya Küçükaras

Okuma Tiyatrosu:“Maviydi Bisikletim” Sunan: Dinçer Sümer

7. İzmir Türkçeye Emek Ödülleri
Etkinliklerin yedinci yılında İzmir Türkçeye Emek Ödülleri de sahiplerini buldu.

Ödülü, “Dil” dalında Prof. Dr. Afşar Timuçin, “Yazın” dalında Nezihe Meriç, “Konuşma” dalında Çetin Tekindor’a; İzmir Özel Ödülü’nü ise 1 Eylül 2008’de yitirdiğimiz, saygıyla andığımız M. İskender Özturanlı’ya sunduk. Genç Emek Özel Ödülü’ne ise bu yıl İzmir Özel Çamlaraltı Lisesi değer görüldü.

Afşar Timuçin, ödülünü
Mustafa Korkmaz Dinçer'den aldı.

M. İskender Özturanlı'nın ödülünü
eşi Tülin Özturanlı'ya Dinçer Sümer sundu.

Etkinliklerimizde yer alan okullara katılım belgelerini
A. Muzaffer Tunçağ ve Hülya Küçükaras verdiler.

Sonuç Bildirgesi: Düşün Türkçe Düşün!

İzmir Konak Belediyesi ile Dil Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği 7. İzmir Türkçe Günleri, her yıl olduğu gibi Türkçenin sahipsiz olmadığı, Dil Devriminin bayrağının hep yükseklerde tutulacağı vurgusunu taşıdı. Etkinliğimizin İzmir’deki son günü olan 25 Eylülde sonuç bildirgemizi İffet Diler seslendirdi.
 (Sonuç Bildirgesi için tıklayınız.)

Etkinliğimizin izlencesi aşağıdaki sayfada yer almaktadır.