AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
8. İzmir Türkçe Günleri (2009)

      Dil Derneği İzmir Temsilciliği ile Konak Belediyesi'nin işbirliğiyle düzenlenen 8. İzmir Türkçe Günleri, 26 Eylül 2009'da gerçekleştirilen 77. Dil Bayramıyla başladı. 8. İzmir Türkçe Günleri'nin ana izleği "Dil Bilinci", savsözü ise "Okudum Türkçe, Yaşadım Türkçe". Bayramın ilk etkinliğinde Konak'taki Türkçe Taşı'nda Emek Ödülleri töreni yapıldı.

      Bu yılki ödüller, aşağıdaki dallarda sunuldu:
            Dil Dalı: Konur Ertop, Prof. Sedat Sever
            Konuşma Dalı: Işık Yenersu
            Yazın Dalı: Füruzan
            İzmir Özel: Cahit Atay
            Genç Emek Özel Ödülü: İzmir Atatürk Lisesi

      Gürsel Gezen’in sunduğu törene; Konak Belediye Başkan Vekili Necdet Durmuş, Berin Taşan, Prof. Dr. Özdemir Nutku, Hidayet Karakuş, Prof. Dr. Mehmet Yalçın, Muzaffer İzgü, İzmir Temsilciliği Yürütme Kurulumuz, üyelerimiz, dilseverler, öğrenciler katıldı.

 

      Konur Ertop ve Cahit Atay’a ödülleri 14 Ekimde Atatürk Lisesinde verilecek. Sağlık sorunları nedeniyle İzmir’e gelemeyen Işık Yenersu’nun ödülünü Olcay Poyraz aldı.
      Bu yıl okulların geç açılması nedeniyle iki bölümlü olarak tasarlanan 8. İzmir Türkçe Günlerinin ilk gün etkinlikleri, ödül töreninden sonra Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi’nde sürdü.
      Çizer Eray Özbek’in danışmanlığında hazırlanan “Dilim Dilim Dilim” karikatür sergisini Konak Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yunak, Dil Derneği İzmir Temsilcisi Y. Bekir Yurdakul konuklarla birlikte açtılar.
      “Şarkının Türkçesi” adlı küçük dinletiden sonra açış seslenişi için kürsüye gelen Başkan Yardımcısı Mehmet Yunak, “Doğru ve etkili bir Türkçe için çalışmayı, Türkçe için çalışanlarla dayanışmayı sürdüreceğiz. Çocuklarımız bilinçli bir dil sevgisiyle dolu olarak yetişsin istiyoruz” derken Dil Bayramı etkinliklerinde görev üstlenen ve özveriyle çalışan herkese teşekkür etti.
      İzmir Temsilcimiz Y. Bekir Yurdakul  açış konuşmasında “Mutluyuz, Dil Bayramımız 77. yılında… Üzgünüz, 12 Eylül darbesinin yarattığı hukuksuzluğun bir sonucu olarak kapatılan Türk Dil Kurumu’nu, aradan geçen 26 yıla karşın gerçek kimliğine kavuşturamadık” dedikten sonra sözlerini şöyle bitirdi: “Umutluyuz çünkü çocuklarımız var. Çünkü yazınımız var. Çünkü insanımız en çok barışı ve sevgiyi söylüyor güzel Türkçesiyle…”


       Erol Aksoy, Mehmet Yunak, Mavisel Yener

      İzmir Özel Çamlaraltı Lisesi öğrencileri Mavisel Yener’in yazdığı, Erol Aksoy ile Şengül Kıran’ın yönettiği “Telefon Kıllanma Kılavuzu” adlı kısa oyunu sahneledi. İzmir Özel Ege Lisesi Türkçe Bölümünün hazırladığı ve adları Türkçe olan işyerlerini konu edinen yansının ardından Gölge Gösteri Sanatları Karagöz ve Kukla Evi; dilimize özensiz tutumları konu edinen kısa bir oyunla etkinliğe renk kattı.

      Günün ilk oturumunda, 2001’de yazın dalında Türkçeye Emek Ödülünü verdiğimiz, geçen yıl aramızdan ayrılan Dağlarca konuşuldu. Oturumu Hidayet Karakuş yönetti. “Türkçem, benim ses bayrağım” diyen ozanı Eray Canberk ve Özgen Kılıçarslan anlattı. İffet Diler, Mavisel Yener ve liseli gençler Dağlarca’dan şiirler seslendirdiler. Üniversite öğrencisi Tuğçe Gül’ün Dağlarca ile söyleşisinden bir bölümün izlenmesiyle oturum tamamlandı.
      Soyer Kültür Sanat Fabrikası oyuncularının Gürol Tonbul yönetiminde oynadıkları kısa oyun “Dilim Dilim”in ardından yakın dönemde aramızdan ayrılan Demirtaş Ceyhun, Kemal Özer, Nezihe Araz ve Nezihe Meriç anıldı. “Anılarına Saygıyla” başlıklı bu bölümde Nalan Yılmaz, Özgün Ergen, Saime Bircan, Düriye Ayyıldız görev aldılar.


Y. Bekir Yurdakul, Füruzan, Özdemir Nutku, Sedat Sever

      Bu yılın ana izleği “Dil Bilinci”nin konu edildiği ikinci oturumu Prof. Dr. Özdemir Nutku yönetti. Yabancı dille eğitimin de tartışıldığı oturumda Füruzan, “Türkçede aradığım her şeyi buldum. Türkçe bana hep büyük ufuklar açtı. Yazarken, anlatırken sıkıntıya düştüğüm anlar değil bir salise bile yoktur” derken Prof. Dr. Sedat Sever, insanın sağlıklı biçimde ancak anadilinde düşünebildiğini, demokratik bir toplumun da anadili bilinciyle donanmış okuyan, düşünen, soran bireylerle kurulabileceğini vurguladı.
      Sonuç Bildirgesini Gürol Tonbul seslendirdi. 77. Dil Bayramı İzmir kutlamasının ilk gününde son olarak Konak Belediyesi Ege Çağdaş Oda Korosu, Ahmet Kenan Kahyaoğlu yönetiminde bir dinleti sundu.

              

       8. İzmir Türkçe Günleri, 14 Ekimde Atatürk Lisesi’nde yapılan “Dil İşliği” ve 14-16 Ekim günlerinde altı okulda düzenlenen “Dil Bilinci” konulu yazar-öğrenci buluşmalarıyla sona erdi.
        Şiir-masal, öykü-deneme, karikatür ve konuşma dallarında düzenlenen dil işliklerine katılan öğrencilere Dil Derneği’nin Yazım Kılavuzu armağan edildi. Okul etkinliklerindeki söyleşilerin son bölümünde, derneğimizin üyesi yazarlarımız, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın armağanı olarak öğrencilere dağıtılan kitaplarını imzaladılar.


8. İZMİR TÜRKÇE GÜNLERİ İZLENCESİ


 

 

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter