Çağdaş Türk Dili - Nisan 2014

Günay Güner

Sevgili Dostlar,

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun! Bağımsızlık Savaşımız başından sonuna ulus istencine dayanmıştır. Türk Devriminin somut yapıtı Kamutay (Meclis) olmuştur.

Tarihimizde halk düşmanı yönetimler ulusal egemenliğe saldırmışlardır. Bu dönemlerden en etkilisi olan 12 Eylül 1980 askeri darbe yönetimi ilk iş olarak Atatürk’ün Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu’nu kapattı. Ardından yürekli aydınlarımız 22 Nisan 1987 tarihinde Dil Derneği’ni kurdular. Dil Derneği 27 yaşında! Bugüne değin emek vermiş tüm yazarları, aydınları, dilcileri, dilseverleri, Türkçe sevdalılarını saygıyla anıyoruz. Kuruluş yıldönümümüz kutlu olsun!

Baskıcı yönetimlerin sanatçıları, düşünce insanlarını, aydınları düşman saydıklarını bilirdik de bunca somut ortaya konacağı usumuza gelmezdi. Kısaltması TÜSAK olan yasa tasarısından söz ettiğim anlaşılmıştır sanırım. “Yaratım” sözcüğünü duyduklarında belleklerine Tanrıdan başka bir imge gelmeyen gerici anlayışın sözcüleri, eylemcileri, Türkiye’deki sanat birikimine, TÜSAK yasa tasarısı üzerinden -deyim yerindeyse- kesin darbeyi indirmeyi amaçlıyor. En az on iki yıldır sömürülerini sürdürmelerinin, sandık desteği sağlamalarının altında, diğer etkenlerin yanı sıra büyük ölçüde, halkı bilgisiz ve ekinsiz bırakmaları yatmaktadır.Anadolu toprağında sanat, eleştirel düşünce yok edilemez. TÜSAK yasalaşamaz!

Türkçenin büyük ozanlarından Orhan Veli Kanık’ı doğumunun 100. yılında saygıyla, sevgiyle anıyoruz. Kanık, Melih Cevdet Anday, Oktay Rifat’la birlikte Garip, diğer deyimle Birinci Yeni şiir akımı olarak yine aynı adlı ortak kitapla yola çıktı. Anday ile Rifat, Garip’ten ayrı şiir anlayışlarına yönelerek üstün şiirlerini yazdılar. Kanık, Türk şiirindeki eşsiz, kalıcı yerini özgün, içten şiirleriyle sağladı. Orhan Veli’siz bir çağdaş Türk şiiri düşünmek olanaksızdır. Kanık, en zor işlerden birini başardı. Şiiri ortalama insanın dünyasına, inceliğine, duyarlılığına ulaştırdı. Diğer deyişle yaygınlaştırdı. Onu genç yaşta, saçma bir kaza sonucunda yitirmek ne acı…

Yitirişimizin yıldönümünde Sabahattin Ali, Ümit Kaftancıoğlu, Suut Kemal Yetkin, Oktay Rifat,  Sabahattin Kudret Aksal, Şevket Süreyya Aydemir ile (Dil Derneği’mizin belirtgesini bize armağan eden) Mengü Ertel’i saygıyla anıyoruz.

Sabahattin Ali ile Ümit Kaftancıoğlu toplumcu yazınımızın iki incelikli, aydınlanmacı değeri, canlarına kıyılarak aramızdan alındı. Onlar yürekliydiler, korkusuzdular. Gerçeğin, yazının onurunu her şeyin üzerinde tutan yazarlardı.

Çağdaş Türk Dili olarak Türk ekinine katkımızı temmuz-ağustos özel sayılarımızla da sürdürüyoruz. 2014 yılı için özel sayı konu başlıklarımız, Temmuz 2014 sayımız için “Çocuk Yazınımızda Türkçenin Durumu”, Ağustos 2014 sayımız içinse “Türler Odağında Yazınımızda Türkçenin Durumu” olarak belirlenmiştir. Sayın yazarlarımızın yetkin, bilimsel inceleme yazılarıyla destekleyeceklerini biliyoruz. Şimdiden gönül borcumuzu sunuyoruz.

Esenlik dileklerimizle.

Saygılarımızla.