Çağdaş Türk Dili - Haziran 2014

Günay Güner

Sevgili Dostlar,

Soma kömür madeni kıyımı tüm duyarlı insanlarımızın kanını dondurdu. Böylesi günlere nasıl geldik? On yıllarca özelleştirmeye övgüyle, emeğe neredeyse sövgüyle beyazcamları kaplayan “görevlilerin” hiç mi sorumluluğu yok? Öyle bir yasa yapılmış ki iş güvenliği “denetimini” yapan kurum, yaptığı işin bedelini denetlediği kurumdan alıyor! Ayrıca hemen her iş dışarıya yaptırılıyor. Denetleme mantığına, kamu istencine bakar mısınız? Büyük çoğunluğun nesnel gerçeklerle ilgilendiği yok. Hemen herkes gerçeğin kıyısında dolaşıyor. Soma kıyımında yitirdiğimiz yüzlerce yurttaşımızın yakınlarına, Türk ulusuna başsağlığı diliyoruz. Acımız sonsuz!

Dil Devrimi karşıtları yıllar sonra yalnızca bir bilgiyi benimseyebildiler: 1 Kasım 1928’de Latin abecesi kullanılmaya başlandığında okuryazar oranının çok düşük olduğu, bu oran içinde kadının, giderek Türkün bile hemen hemen bulunmadığı, dolayısıyla bir gecede (çünkü sabah bilgisiz uyanıldığı savlanıyordu) bilgisiz kalınmadığı, Türkiye’de her zaman Osmanlıca uzmanlarının yetiştirilebildiği, bunların boş söz olduğu gerçeği sonunda anlaşıldı. Nereden mi biliyorum, “tarihin arka bölmeleri”nden, “dehliz”lerinden derin ve seçkin bilgiler veren izlencelere rastlantıyla da olsa ulaşmamdan. Kalan gerçekler yönünden ortalık hâlâ toz duman. Sanırım onlar için de onlarca yıl daha beklememiz gerekecek. Ferdinand de Saussure’u bile bilmeyenler, okumayanlar “Uydurma, uydurma”, “sal, sel ekleri dilimizi bozdu” çığlıklarıyla neredeyse yarım yüzyıldan bu yana halkı aldatmaya çalışıyorlar. Aynı anlayıştaki darbe TDK’sinin, mahkemenin istediği, “ucube” sözcüğünün “tanımını” aylar sonra ve hakaret bulunmadığı yönünde görüşle bildirmesi ne değin ilginç değil mi!

TRT’ye belgesel izlenceleri yapan bir kadın yapımcı, bir kurum için hazırladığı kitapta cumhuriyete hakaretler yağdırdı. Ülke yönetimi bu kitabımsıdan 25.000 tane bastırılarak okullara dağıttı. Önsözünde “Cumhuriyet ile birlikte dilinden ve tarihinden büyük bir kopuş yaşayan bizlere okul yılları hiçbir şey kazandırmasa da yaşadığımız coğrafyaya karşı önyargılı ve ilgisiz bir duruş kazandırdığını düşünüyorum. ‘Bu kadar cesaret ancak tahsille mümkün’ dedirtecek bir cehaleti galiba okuyarak edindik” diye yazılmış. Özellikle bir kadın olarak cumhuriyetten anladığı bu olduğuna göre “cahilliği” kesin. Okuduğu ise çok kuşkulu!

Haziranda yitirdiğimiz Orhan Kemal, Ahmed Arif, Nazım Hikmet, Ebubekir Hazım Tepeyran, Tahir Alangu, Hasan İzzettin Dinamo, Cahit Külebi, Ahmet Muhip Dıranas, Tahsin Saraç, İlhan Selçuk, Sait Maden’i saygıyla anıyoruz.

Esenlik dileklerimizle.

Saygılarımızla.