Çağdaş Türk Dili - Temmuz 2014

Günay Güner

Sevgili Dostlar,

Türk Dil Kurumu’nun 12 Temmuz 1932’de kuruluşunun 82. yıldönümündeyiz. Kutlu olsun!

Osmanlının altı yüz yıl, en hafif söyleyişle dışladığı Türkçeye gereken değeri, önemi vermek özünde bir ekin devrimi olan Türk Devriminin başat amaçlarındandır. Devrimin anıt kurumlarından olan Türk Dil Kurumu onyıllar boyunca yaptığı görkemli çalışmaların ardından, tam da bu yetkinliği nedeniyle 12 Eylül 1980 darbe yönetimi tarafından, Mustafa Kemal Atatürk’ün kalıtı açıkça çiğnenerek kapatıldı. Geçen zaman içinde sürdürülen tüze savaşımına karşın en küçük bir iyileşme sağlanamadığı gibi darbe TDK’sine yönetici diye atananlar da aymazca tutumlarını sürdürmüşlerdir.

Bu yıl 91. yıldönümünü kutladığımız Lozan Antlaşması 24 Temmuz 1923’te imzalandığında, aynı zamanda Türk ulusunun insanlık tarihi içindeki varsıl uygarlığı, yayılmacıların köleleştirme saldırılarına karşı ilk büyük utkusu da onaylanmış oluyordu.

Lozan Antlaşması ile Dil Devrimi, diğer birbirinden değerli devrimler güçlü bağlarla anlamlı, tutarlı bir bütün oluşturur. Devrimler Türkiye halkını uluslaştırmıştır. Yayılmacılık, işbirlikçiler gericilik, tüm gücünün kullanılmasına karşın, Türk ulusunu çözmek, bölmek yönünde başarılı olamamıştır.

Ne ki yakın tarihimiz kıyımlarla dolu. 2 Temmuz 1993’te yapılan Sivas Kıyımıyla insanlarımızı, çocuklarımızı, ozanlarımızı, yazarlarımızı yakarak öldürdüler. Bu kıyımla Türkiye karanlığa kesecek sandılar. Başaramadılar ama acımız dinecek gibi değil. Hiçbir zaman unutulmayacaklar.

Sivas’ta öldürülen insanlarımızı, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Cevdet Kudret, Bedrettin Cömert (ki her yönden güzelduyu üstası, Bedrettin Cömert de 11 Temmuz 1978’de, Türk Dil Kurumu’nun genel kurul toplantısına ulaşmaya çalışırken, yolda, eli kanlı faşist kıyıcıların kurbanı olmuştu), Bilge Karasu, Suat Derviş, Sadık Şendil, Muzaffer Tayyip Uslu, Hulki Aktunç, Ahmet Uysal, Tunalı Hilmi ile Güngör Dilmen’i saygıyla anıyoruz.

Temmuz-ağustos sayılarımız özel sayı olarak yayımlanıyor. Elinizdeki sayımızda “Çocuk ve Gençlik Yazınımızda Türkçenin Durumu” başlığını işledik. Birbirinden değerli yazıların yer aldığı dergimiz Çağdaş Türk Dili’ne emek veren tüm yazarlarımıza gönül borcumuzu, saygılarımızı sunuyoruz. Kalıcı, başvuru niteliğinde bir dosya yayımlamanın sevinci içindeyiz. Yabancı çizgi film, çizgi roman kişiliklerine bile namaz kıldırıldığı anımsanırsa, çocuk ve gençlik yazını üzerine düşünmenin önemi daha iyi anlaşılır. Özel sayı konusuna yönelik yazıları sığdırmak kaygısıyla gelecek sayımıza ertelemek zorunda kaldığımız değerli yazıların yazarlarından özür diliyorum.

Unutmadan, cumhurbaşkanı adayı konusu mu dediniz? Türkçemizin cumhurbaşkanını istiyoruz! Herhalde bunu bize kimse çok göremez.

Esenlik dileklerimizle.

Saygılarımızla.