AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
2014 Yılı Ödülü Koray Karasulu'nun
     Aksoy Ailesi ile Dil Derneği, Aksoy ustanın düşünce ve yapıtlarını geleceğe aktarmak için Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü’nü düzenlediler. Ödül töreni her yıl Dil Bayramında yapılmaktadır. 2014 yılının ödül töreni, 26 Eylül 2014'te 82. Dil Bayramında gerçekleştirildi. Usta dilcimizin sözleriyle başlayan ödül törenimizde, 30 Ekim 1993'te yitirdiğimiz Ömer Asım Aksoy'u aramızdan ayrılışının 21. yılında saygıyla, özlemle andık.
     Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü, 1995’ten bu yana, her yıl başka bir alanda verilmektedir; 2014’teki ödül çeviri dalında düzenlenmiştir.
     Prof. Dr. Necdet Adabağ, Prof. Dr. Rahmi Er, Prof. Dr. Nedim Kula, Prof. Dr. Nevin Özkan ile aile adına Sevgi Özel’den oluşan seçici kurul, Koray Karasulu'nun, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarınca yayımlanan  "Kumarbaz" (F. M. Dostoyevski) adlı roman çevirisi oybirliğiyle ödüle değer buldu.

     Koray Karasulu (1975), İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirmiştir. Ataol Behramoğlu’nun öğrencisidir; onun yönlendirmesiyle yazınsal çeviriler yapmaya başlamış, tiyatro çevirmeni olarak da çalışmıştır. Puşkin, Dostoyevski, Tolstoy, Gogol ve Gorki gibi büyük yazarların önemli yapıtlarıyla çağdaş Rus yazarlarından da çeviriler yapmıştır.

     Koray Karasulu'ya ödülünü, Ömer Asım Aksoy'un oğlu Süha Aksoy sundu. Karasulu, törendeki konuşmasında Dil Derneği'ne ve seçici kurula teşekkür ederek adının Ömer Asım Aksoy ile birlikte anılmasından büyük onur duyduğunu söyledi. Ödül töreninde Ömer Asım Aksoy'un aynı adı taşıyan torunu da kısa bir konuşmayla konuklara seslendi.

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter