13. İzmir Türkçe Günleri
     Konak Belediyesinin, derneğimizin katılımıyla 82. Dil Bayramında düzenlediği "13. İzmir Türkçe Günleri"nde iki karma karikatür sergisi açıldı, 9. İzmir Türkçeye Emek Ödülleri verildi, bin dolayında ortaokul öğrencisi, yazarlarla ve kitaplarla buluştu.
     26 Eylül 2014’te, Konak’taki Türkçe Taşı’nın önünde düzenlenen ilk tören İzmir Temsilcimiz Y. Bekir Yurdakul ile Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın seslenişleriyle açıldı. Çok sayıda okulun öğrencileriyle yer aldığı etkinlikte gençler çağımız şairlerinden şiirler seslendirdiler. Üyelerimiz, Edebiyat Öğretmeni Batıgün Sarıkaya ve Yazar Zeliha Akçagüner’in kısa konuşmalarının ardından Eşrefpaşa Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezine geçildi. 26 Eylüldeki etkinlikler, Oyuncu Yüksel Ünal’ın, “Türkçe Konuş Annamıyom!” adlı tek kişilik gösterisiyle sona erdi.
     29 Eylül 2014'teki etkinliklerimiz 2008’de İzmir Türkçeye Genç Emek Ödülünü verdiğimiz Özel Çamlaraltı Kolejinde açılan, çizer dostlarımız Eray Özbek, Halit Şekerci, Murteza Albayrak, Mustafa Yıldız’ın 40 yapıtının yer aldığı “Dil/imler” adlı karma karikatür sergisiyle başladı.
     Karikatür işliğinde Eray Özbek ve Halit Şekerci; öykü işliklerinde Mehmet Atilla, Zehra Ünüvar; şiir işliğinde Hakan Cem, konuşma işliğinde Rüştü Erata, fotoğraf işliğinde Ozan Yayman, “Bir Masalla Düşünmek” başlıklı işliklerdeyse Araştırma Görevlisi Eylem Yıldızer, Araştırma Görevlisi Mete Han Arıtürk aynı okulda gençlerle çalıştı.
     Okuldaki son etkinlik, Mavisel Yener’in yönettiği “Dünya Dille Döner” başlıklı söyleşiydi. Konuklarımız Hidayet Karakuş, Sevgi Özel ve Tahsin Şimşek, dil-yaşam ilişkisinden kimi satırbaşlarına değindiler, gençlerin sorularını yanıtladılar.
     Günün ikinci bölümü, hazırlığını İzmir Karikatür Platformu adına Çizer Mustafa Yıldız’ın üstlendiği ve 22 çizerin 50 yapıtının yer aldığı “Gezi’nin ve Soma’nın Dili” karma karikatür sergisiyle başladı. Yaşananlara dimdik bir karşı duruşu vurgulayan ve eleştirel bir bakış getiren sergiyi Konak Belediye Başkan Yardımcısı Eser Atak, konuk sanatçılarla birlikte açtı.
     Gençlerin yarattığı Gezi direnişi ve Soma’da yaşanan büyük yıkıma dikkat çeken karikatürleri, İzmir’den sanatçı dostlarımız Ayten Köse, Barış Baklan, Bayram Bağcı, Birol Çün, Cem Çevikayak, Cem Güzeloğlu, Cemalettin Güzeloğlu, Deniz Dokgöz, Ekrem Kılıç, Eray Özbek, Ercan Baysal, Halit Şekerci, İsmail Çelebi, Levent Dağaşan, Lütfü Çakın, Mehmet Tevlim, Menekşe Çam, Murat Asın, Mustafa Yıldız, Özge Ulu, Saadet Demir Yalçın, Sabri Ergüder çizdiler.
* * *
     Dört yıl aradan sonra yeniden vermeye başladığımız İzmir Türkçeye Emek Ödülleri yine dilimize ve yaşamımıza karşılıksız ve büyük emek veren dostlarımız sunuldu.
     "Dil" dalında ödüle değer görülen Prof. Dr. Bedia Akarsu ve Sami Karaören törene gelemediler. Prof Dr. Akarsu’nun ödülünü Prof. Dr. Mehmet Yalçın aldı. Sami Karaören’in ödülünü ise kendisinin de isteğiyle kurucu üyemiz, Hukukçu-Şair Berin Taşan’a sunduk.
     "Konuşma" dalında Rüştü Erata ödüllendirilirken "Yazın" dalında ödül şiirimizin “abla”sı Gülten Akın’ın oldu. Rahatsızlığı nedeniyle aramıza katılamayan Akın’ın ödülünü İzmir Temsilciliği Yürütme Kurulu üyemiz, yazar Mavisel Yener aldı.
     "İzmir Özel Ödülü"nü bir başka dil emekçisi Dr. Efdal Sevinçli alırken "Genç Emek Özel Ödülü" okuldaki “Türkçe Günleri” etkinlikleri yedi yaşına basan İzmir Özel Çakabey Okullarının oldu. "Kurum-Kuruluş" dalındaysa İzmir Gazeteciler Cemiyeti ödüle değer bulundu. Cemiyetin ödülünü Başkan ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel aldı.
     İzmir Temsilciliğimizin hazırladığı “Emek Ödüllerinin Sekiz Yılı” başlıklı görsel sunumun ardından ikinci gün etkinliklerimiz, Prof. Dr. Sedat Sever’in, “Kitaplarla Çoğalan Dilim” konulu konuşmasıyla tamamlandı.
* * *
     Düzenleme kurulumuzda Konak Belediyesi Başkan Yardımcısı Eser Atak, Konak Belediyesi Kültür Müdürü Halim Yazıcı, İzmir Temsilciliğimizden üyelerimiz Düriye Ayyıldız, Hidayet Karakuş, Prof. Dr. Kubilay Aysevener, Mavisel Yener, Y. Bekir Yurdakul, Hülya Işlak görev aldılar.
     Gazi Ortaokulunda Eşref Karadağ, Hacer Kılcıoğlu; Boğaziçi Ortaokulunda Ekrem Güneş, Hamdullah Köseoğlu; İnkılap Ortaokulunda Mavisel Yener, Muzaffer İzgü, Y. Bekir Yurdakul; Seyfi Gülmezoğlu Ortaokulunda Mehmet Atilla, Zehra Ünüvar; Kazım Karabekir Ortaokulunda Birsen Ferahlı, Hidayet Karakuş; Misakı Milli Ortaokulunda Hüseyin Yurttaş, Talat Avcı, Zeliha Akçagüner çocuklarla söyleştiler ve Konak Belediyesinin armağanı olarak gençlere sunulan kitaplarını imzaladılar.
     Dört gün süren, elli dört düşün ve sanat insanının görev aldığı 13. İzmir Türkçe Günleri, 30 Eylül 2014 akşamında Alsancak Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezinde düzenlenen “Türkçeye Ne Gerek Var?” adlı söyleşiyle sona erdi.
     Prof. Dr. Kubilay Aysevener’in yönettiği, Prof. Dr. Ali Demir, Prof. Dr. Beno Kuryel, Prof. Dr. Sedat Sever’in konuşmacı olarak katıldıkları, kültür-dil bağlamının ele alındığı söyleşiye dilseverlerin ilgisi yüksekti.
  • İzmir 13. Türkçe Günleri
  • "Dünya Dille Döner" (Tahsin Şimşek, Sevgi Özel, Mavisel Yener, Hidayet Karakuş)
  • "Gezi'nin ve Soma'nın Dili" Karikatür Sergisi
  • Mehmet Atilla, Seyfi Gülmezoğlu Ortaokulunda