AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
Yayın Yönetmeninden

Çağdaş Türk Dili - Ocak 2015

Yayın Yönetmeninden
Günay Güner

Sevgili Dostlar,

Yeni yılınız kutlu olsun!

2015 yılına Osmanlıca tartışmalarıyla girdik. Tartışma demek de ne değin doğru? Bir yanda bilgisizlik, dayatma diğer yanda nesnellik ve bilgi! Osmanlıcanın yaşayan bir dil olmadığı savı çok yerindedir. Osmanlıca bir sözcüğün değişime uğradığı görülmez, gösterilemez; çünkü bu dilin bir topluluğu, halkı, ulusu yoktur. Değişebilmesi için yaşaması gerekir. Yeryüzü dilleri arasında sayılması olanaksızdır. Osmanlıca tarihte de yaşamamıştır, günümüzde de ölüdür. Cumhuriyet kurulduğunda halkta okuryazar kimse olmadığından “Bir günde cahil bırakıldık” yalanına inanan kalmadı. Gömüt taşlarını okuyamamak da aynı derecede gerçekdışıdır. Belirttiğimiz gibi, Osmanlıda okuyan yazan yoktu ki gömüt taşında ne yazdığının önemi olsun. Kaldı ki o dönemde de halkın dili Türkçedir.

Hemen her gün Türkçeye saldırının yeni bir yöntemi denenmektedir. Adı anılmaya değmeyecek biri, TBMM çatısı altında, kendince bilgiçlik taslayarak Dil Devrimini, Yazaç (Harf) Devrimini küçültmeye çalıştı. Bu gibi değersiz kişilerin bin bir yalan ve saçmalıkla, bilimdışılıkla amaçladıkları, halkı bilgisiz bırakmak, böylece kolay sömürmektir. Batı uygarlığı ölü dile dönerek mi kuyrukluyıldıza araç indirmeyi başardı? Doğru iletişim, yetkin dil, anadili başat dayanaktır.

Uğur Mumcu'yu öldürülüşünün yıldönümünde saygıyla, özlemle anıyoruz. Her yıl ocak ayında düzenlenen Adalet ve Demokrasi Haftası etkinlikleri bir okul işlevi görüyor. Uğur Mumcu'nun, yapıtlarında belgeleriyle, kanıtlarıyla açıkladığı, çözümlediği gerçekler günümüzün yakıcı gündemlerini oluşturmaktadır.

Yine bir ocak günü, tıpkı Uğur Mumcu gibi bombalanarak öldürülen Onat Kutlar da öyküleriyle yazınımıza benzersiz bir soluk aldırmış ustalardan olduğu değin, namuslu bir aydınımızdı. Kutlar'ı da çok özlüyoruz, saygı ve özlemle anıyoruz.

Cemal Süreya, Türkçemizin yetkin ozanlarındandır. Şiirleri her zaman aydınların, yazınseverlerin dilinde. Böylesine kalıcılaşması birikiminin, içtenliğinin, yeteneğinin, tutarlı ve yürekli kişiliğinin sonucudur. Anlaşılacağı gibi, kolay değildir. Cemal Süreya'yı saygıyla, özlemle anıyoruz.

Ayrıca Aralık 2014'te yitirdiğimiz yetkin ekin insanı, Yazar-Ozan-Çevirmen Prof. Dr. Talât Sait Halman'ın acısı içindeyiz. Işıklar içinde yatsın.

Esenlik dileklerimizle.

Saygılarımızla.


 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter