Çağdaş Türk Dili - Şubat 2015

Günay Güner

Sevgili Dilseverler,

Charlie Hebdo'ya bu saldırı kesinlikle karşı olunması, savaşılması gereken büyük bir barbarlık.

Varılan, "postmodern" eleştirisizliğin, kimlik siyasasının, din-budun yüceltisinin insanlığı getirip bıraktığı kapkara dehlizden başka bir yer değil. Doğasında eleştirellik olmayan yapıların, dillendirme özgürlüğüne saygı duyması beklenemez. Ders alması, kınanması gereken o değin çok yaklaşım var ki… (Daha düne değin sözkonusu ilkel siyasaya “demokrasi” adına destek olanların sonuçtaki sorumluluğunu da anımsıyorum.)

Charlie Hebdo'ya karşı yapılan saldırıyı kararlılıkla kınıyoruz. İzleyen günlerde Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırıyı da kınıyoruz.

Son dönemde yaşanan dil tartışmaları, daha doğru deyişle Türkçeye saldırılar Dil Derneği’nin önemini, ne değin değerli, biricik kurum olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Dil Derneği’nin kamuoyuna açıklamasını, Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel'in yazısını sayfalarımızda sunuyoruz.

Türkçeyi yayılmacı dil sayanlar sözkonusu saldırılar için ne düşünüyorlar?

Anılan tartışmalar sırasında felsefeden de söz edildi. Dil ile düşünce arasındaki ilişki bilimsel bir ilişkidir. Dil, düşüncenin evidir. İnsan, salt dilin içinde, dilin sonsuz olanak, olasılık ve çağrışımları içinde düşünebilir, yaratıcı olabilir. Düşünceyi yaratan başat dil ise anadilidir. Kuşkusuz, burada düşünce sözcüğü yerine felsefeyi koymak da yanlış olmaz.

Ocak 2015 sayımızla Çağdaş Türk Dili temsilcilerimiz belirlenerek yayımlanmaya başlandı. Çağdaş Türk Dili'nin temsilcisi olma önerimizi benimseyen tüm dostlarımıza gönül borcumuzu sunarız. Sağ olsunlar.

Hasan Âli Yücel, Cahit Öztelli ekinimize, Dil Devrimine büyük emek vermiş düşünürlerimiz, yazarlarımız; saygıyla anıyoruz.

Geçen yıl yitirdiğimiz Ozan Adnan Azar'ı da özlemle anıyoruz. Işık Kansu'nun anma yazısı içtenlikle, sıcacık dostluk duygusuyla dopdolu.

Türk ve dünya yazınının usta yazarı Yaşar Kemal sağaltım görüyor. En kısa zamanda sağlığına kavuşmasını yürekten dileriz.

Esenlik dileklerimizle.

Saygılarımızla.