DİL DERNEĞİ BAŞKANINDAN "SESLENİŞ"

Dil Derneği, Atatürk’ün kurduğu Türk Dil Kurumu’nun yasa zoruyla kapatılmasına tepki olarak 22 Nisan 1987’de kuruldu. Atatürk, Türk Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu’nu (TDK’yi) “dernek” olarak kurmuş; eliyle yazdığı “vasiyetnamesi”yle kalıtından pay ayırmıştı. K. Evren takımı 82 Anayasasının 134. maddesine dayanarak dernek olan iki Atatürk kurumunu, yasa zoruyla Başbakanlığa bağlı devlet dairesi yaptı. Böylece Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün özgür istenciyle yazdığı “vasiyetnamesi” çiğnendi. Asıl hedef Atatürk’ün başlattığı Dil Devrimini sürdüren TDK idi. Evren, kapatmadan önce TDK’yi denetletmiş, tek satır yanlış, tek kuruş yolsuzluk bulunamamıştı; ancak kurumlar adlarına, malvarlıklarına el konularak kapatıldı.

“Biz ölmedik” dedik; Atatürk’ün kurumunun amacını üstlenmek için Dil Derneği’ni kurduk. Yurtseverlere, dilseverlere, aydınlara, gençlere sesleniyorum: Bugünkü TDK bir Kenan Evren yapımıdır; Atatürk’ün kurumuyla yalnız ad benzerliği vardır. Atatürk’ün Dil Devrimini yadsırken kalıtını kullanmaktadır; bir ara yolsuzluk olayına bile karışmış; ölçünlü dili, yazım birliğini bozmuştur.

Cumhuriyet değerlerinin, cumhuriyet kurumlarının karartıldığı günümüzde Dil Derneği’nin sesini değil, çığlığını duyurmak istiyorum. Kesinlikle karamsar değiliz; ama yalnız bırakılıyoruz. Aklın öncülüğüne inanan, bilimselden başka doğru tanımayan; Atatürkçü düşünceyi yaşama biçimi edinmiş aydınların desteğine çok gereksinimimiz var. Ne olur sitemizden (www.dildernegi.org.tr) öykümüzü okuyun!

Derneğe üye olun; yayınlarımızı edinin; 27 yıldır sürdürümcü desteğiyle çıkan Çağdaş Türk Dili adlı aylık dergimize yazın, dergiyi izleyin. Üye ödentinizi zamanında verin; bağış yapın; öneri ve eleştirilerinizle yanımızda olun. (Üye bildirimi örneğini, yayınlarımızı, dergimizi, banka hesap numaralarımızı yine www.dildernegi.org.tr'de bulabilirsiniz.)

Gelir bulmak için harcanan zaman ve emek, elimizi kolumuzu bağlıyor; etkin olmamızı kısıtlıyor; düşüncenizle, maddi katkınızla omuz verin; ülkemizi ve Türkçemizi bu karanlıktan çıkaralım.

28. yaş gününde Dil Derneği’ne vereceğiniz armağan önce ilginiz, sonra maddi-manevi katkılarınız olacaktır.

Saygılarımla.

Dil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı