AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
"DİL-EKİN SÖYLEŞİSİ"NDE BULUŞUYORUZ

Konuğumuz: ÖZLEM UZUNDEMİR

Her ayın son perşembesinde derneğimizdeki "Dil-Ekin Söyleşileri"nde dilseverlerle, sanat dostlarıyla bir araya geliyoruz. 31 Mart 2016 Perşembe günü "NÂZIM HİKMET'İN ŞİİRİ 'JOKOND İLE Sİ-YA-U'DA İMGEYİ KONUŞTURMAK" başlıklı ilginç söyleşisiyle Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Özlem Uzundemir konuğumuz olacak.

 

Özlem Uzundemir, Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümünü bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesinde İngiliz Dili ve Edebiyatı alanında yüksek lisans ve doktora yapmıştır. Çankaya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim üyesi olan Uzundemir’in kadın yazarlar, 20. yüzyıl romanı ve resim-edebiyat ilişkisi üzerine yazıları bulunmaktadır. Doris Lessing, Virginia Woolf, Ayla Kutlu, Orhan Pamuk, Oscar Wilde ve Anne Bronte, Shelley, Yeats ve Nâzım Hikmet gibi İngiliz ve Türk yazarlar üzerine makaleleri ve sunumları olan Uzundemir’in İmgeyi Konuşturmak: İngiliz Yazınında Görsel Sanatlar adlı kitabı Boğaziçi Üniversitesi Yayınları arasında çıkmıştır (2010). Uzundemir aynı zamanda Amerikan Etüdleri Derneği’nin dergisi olan JAST’ın yayın sorumlusudur.

 

Özlem Uzundemir'in İmgeyi Konuşturmak: İngiliz Yazınında Görsel Sanatlar adlı yapıtında da belirttiği gibi görsel sanatlarla yazın arasındaki ilişki çağlar boyunca hem düşünürlerin hem de yazıncıların ilgisini çekmiştir. Özlem Uzundemir, batıda görsel sanat yapıtlarının yazıyla temsili anlamına gelen "ekphrasis" yani "resimbetim" olarak bilinen resim ve yazın arasındaki yakın ilişkiye değinecek. Önce tarihsel ve kuramsal açıdan bakarak bu ilişkiyi ele alacak. Uzunca bir süre yazının, resmin ölümsüzlüğüne öykündüğünü; 20. yüzyılda bu öykünmenin yerini, yazının resme olan üstünlüğüne bıraktığını; imge ve söz arasındaki bu çekişmeli kardeşlik ilişkisinden söz ettikten sonra, bu türü kullanan yazınsal yapıtlarda görülen özellikleri Nâzım'ın şiiriyle örneklemeye çalışacak.

Bu ayki söyleşimizde değerli bir bilimciyle buluşacağız; onun birikiminden yararlanacak, Türkçenin müziğini dünyaya dinleten büyük ozanımız Nâzım Hikmet'i saygıyla anacağız.

 

    * * *
Tüm üyelerimizi, dilseverleri, Türkçe sevdalısı dostları bekliyoruz.
   
Gün:  31 Mart 2016 Perşembe
Saat: 18.30
Yer:  Dil Derneği (Konur Sok. 34/4 Kızılay-Ankara)

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter