Çağdaş Türk Dili - Mart 2015

Günay Güner

Sevgili Dilseverler,

Dilde iyileşmeler zaman alırken olumsuzluklar neredeyse sırayla gösterisini sürdürüyor. “Hayret bir şey” dillerden düştü. Bu kez ise genellikle aydın çevresinde kullanıma giren “farkındalık” sözcüğünü sıklıkla duyar, okur olduk. “Vurgulamıyor”, “altını çiziyor”lar. “Sürdürmüyor”,“devam ediyor”lar… “Sorun değil” yerine “sıkıntı yok” denmeye başlandı.

Halkımızca yasadışılığıyla tanınan bir yapının yapımıyla, Bilge Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün “vasiyetinin” çiğnendiği çok yerinde olarak belirtildi. Bu gerçeğe onyıllardan beri dillendirdiğimiz bir tüzesizliği de eklemek gerekir. 12 Eylül 1980 darbecileri ilk iş olarak Atatürk'ün vasiyetini çiğnediler; Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumunu “resmi” kuruma dönüştürerek kapattılar. Atatürk'ün eliyle yazdığı vasiyetini okumak gerçeği anlamak için yeterlidir. Hiç kimsenin yasal vasiyetinin çiğnenmemesi gerekirken, Atatürk'ün vasiyeti yok sayılmıştır. Sözkonusu tüzesizlik hâlâ sürdürülmektedir. Bu durum, darbeye karşı olduklarını ileri sürenlerin inandırıcılıklarını da ortadan kaldırmaktadır.

Üç Devrim Yasası, Türk Devriminin başat dayanaklarındandır. Tüm saldırılara karşın aşınmayacaktır. Büyük kalıt olarak geleceğe ulaşacaktır.

Yazın, şiir, öykü olmasaydı insanlık, yaşamın, ivmesi bunca artan acılarına katlanamazdı. Yazın, bireye derinlik bilinci, çözümleme olanağı sağlayarak yapar bunu.

“Dil Derneği Beşir Göğüş Türk Dilini ve Edebiyatını Geliştirme Ödülü”ne 2015'te "çocuk edebiyatı" alanında Adnan Binyazar'ın "Günışığına Yolculuk / Varış" adlı çocuk romanı değer bulundu. Beşir Göğüş 100 Yaşında başlıklı etkinliğimizde Beşir Göğüş anıldı, Değerli Yazar Adnan Binyazar'a ödülü coşkulu bir buluşmayla sunuldu.

Ceyhun Atuf Kansu, Türkçe ve Türkiye sevdalısı büyük ozanımızdır, düşünürümüzdür. Kansu'nun şiiri, düşüncesi daha çok incelenmeyi, araştırılmayı hak ediyor. Yitirişimizin yıldönümünde Usta Ozan Ceyhun Atuf Kansu'yu saygıyla, özlemle anıyoruz.

2015 yılı bir başka usta ozanın, düşünürün, Melih Cevdet Anday'ın da 100. doğum yıldönümü. Melih Cevdet Anday'ı da Yücel Çağlar'ın yetkin, güzel yazısıyla, saygıyla, özlemle anıyoruz. Âşık Veysel, A.Kadir, Ömer Seyfettin, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Adalet Cimcoz, Yaşar Nabi Nayır, Halit Ziya Uşaklıgil, Mithat Cemal Kuntay, Petev Naili Boratav, Turhan Selçuk, Jülide Gülizar ile Mengü Ertel'i ölüm yıldönümlerinde saygıyla anıyoruz.

Yaşar Kemal ile Fikret Otyam ustaların en kısa zamanda sağlıklarına kavuşmasını yürekten dileriz.

Esenlik dileklerimizle.

Saygılarımızla.