Çağdaş Türk Dili - Mayıs 2015

Günay Güner

Sayın Dilseverler,

Bu yıl kış gitmemek için çok direndi. Söylendiğine göre son on sekiz yıldır görülmedik ölçüde soğuk günler yaşadık. Ne ki Âşık İsmail Daimi’nin güzel türküsündeki gibi “Ne de olsa kışın sonu bahardır.”

Mayıs, devrimler ve acılar ayı.

19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Atatürk’ün Bağımsızlık Savaşını, Türk Devrimini, o büyük insanlık devrimini başlattığı gün. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun!

27 Mayıs 1960 devrimi, 19 Mayıs ateşini söndürmeme kararlılığıdır. 1950-1960 arasındaki yönetimin devrim karşıtı eylemleri, demokrasi kurumlarıyla, sandıkla çözüm olanağı bırakmamıştır.

6 Mayıs 1972 tarihi, 1961 Anayasasının kazandırdığı özgürlük koşullarını içine sindiremeyen, Türkiye’nin bağımsızlığını ortadan kaldırma çabasını artıran yayılmacı ve işbirlikçilerine karşı 19 Mayıs bilinciyle, tamamlanamamış Türk Devrimini tamamlamak amacıyla, Atatürk’ün Bursa Söylevindeki gibi eyleme geçen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ile Hüseyin İnan’ın düzmece bir yargılama sonunda idam edildikleri gün. Onların sözleriyle düşünürsek, gerektiğinde özgürlük ve bağımsızlık için nasıl ölünebileceğini de gösterdiler!

Denizlerin, Ali Suavilerle akraba olmadığını kim söyleyebilir? Aynı ataklık, aynı canını esirgemezlik, kararlılık… Devrimciler akrabadır; insanlık, özgürlük, onur onların canlarını ortaya koydukları eylemleriyle yaşayabilir.

Büyük önder, eşsiz insan Mustafa Kemal Atatürk’ü, Deniz Gezmiş’i, Yusuf Aslan’ı, Hüseyin İnan’ı, Ali Suavi’yi büyük saygıyla anıyoruz.

Türk öyküsünün “palto”larından çıktığı Sait Faik Abasıyanık ile Memduh Şevket Esendal’ı Türk yazınından bir an çekip çıkarsanız, geriye çok az nen kalır; Dil Devriminin kanıtlarındandır o usta yazarlar. Saygıyla anıyoruz.

Türkçenin özleşmesinde Nurullah Ataç’a borcumuz büyüktür. Günümüzde yazan kimi kişilerin

kitapları, yazıları okunamazken, Nurullah Ataç’ın yazıları da kitapları da çevirileri de bugünkü gibi okunuyor. Türkçenin güzelliğini Ataçların emeğiyle yaşıyoruz. Nurullah Ataç Ustayı saygıyla anıyoruz.

Bilişimin yaşamımızı kolaylaştırdığı yadsınamaz. Ne ki kolaylık, yanlışlara da neden olabiliyor. Tümcelerin tüm sözcüklerine işlem uygulanırken, bağlaçların, özellikle “ve” bağlacının ilk harfi de büyütülüyor. Bu yanlış çok yaygınlaştı. “Söz uçar yazı kalır” denir ya yanlış yazımlar da öylece kalıyor.

Hâlâ insanlar için “tane” denmesi, giderek “sürü” denmesi yanlışı da sürüyor.

Bu yıl da köy enstitüleriyle ilgili etkinlikler çok yararlı oldu. Köy enstitüleri Dil Devriminden güç alan, en değerli ekinsel kaynaklarımızdandır; günümüzü de besliyor, geliştiriyor.

Emekçi sınıf en önemli kazanımlarını ulusçu anlayışın egemen, ulusal yapının güçlü olduğu dönemde elde etmiştir; tersine, kimlik siyasasının yüceltildiği son otuz beş yıl içinde ise hemen tüm kazanımlarını yitirmiştir. Soma kıyımı gibi acılar yaşanabilmiştir. Her olumsuzluğa karşın emekçilerin 1 Mayıs Bayramını yürekten kutlarız!

Dil Devrimi karşıtları yalanlar üretmelerinin yanı sıra sel, sal eklerini de hiç beğenmezler. Prof. Dr. Ömer Demircan’ın yazısını iyi okusunlar, anlasınlar. Kuşkusuz birikimleri yeterse!

Yazarlarımıza, okurlarımıza gönül borcumuzu sunuyoruz.

Esenlik dileklerimizle.

Saygılarımızla.