Çağdaş Türk Dili - Haziran 2015

Günay Güner

Sayın Dilseverler,

Türkiye'nin bugününü ve geleceğini belirlemede ulusun istenci o değin güçsüz ki. Ulusun niteliğinin eğitimsiz ve ekinsiz bırakmak yoluyla düşürülmesi çabası ise belki de sorunların en önemlisidir.

“Haziranda Ölmek Zor” diye yazmıştı Hasan Hüseyin Korkmazgil… Ne çok değerimizi yitirmişiz haziranda; Nâzım Hikmet, Orhan Kemal, Cahit Külebi, Hasan İzzettin Dinamo, Ahmet Muhip Dıranas, Tahsin Saraç, İlhan Selçuk, Sait Maden, Ahmet Haşim, Cahit Irgat, Ebubekir Hazım Tepeyran, Tahir Alangu. Onları saygıyla, özlemle anıyoruz. Mayıs sayımız baskıdayken Usta Ozan Ali Yüce'yi 29 Nisan 2015'te yitirdiğimiz bilgisi geldi; acımız derin… Ali Yüce 1982 Türk Dil Kurumu Şiir Ödülünün de sahibiydi. Işıklar içinde yatsın.

Nâzım Hikmet, diriliğini yitirmeyen sanatıyla, şiiriyle Türkçenin evrensel ozanı. Şiirle sınırlamadı kendini, şiirini diğer sanatlardan yararlanarak geniş bir biçeme ulaştırdığı gibi doğrudan diğer türlerde de yapıtlar verdi. Türk şiiri denince yeryüzünde anımsanan Türk ozanı Nâzım Hikmet'tir.

Türk yazınını Orhan Kemal'siz düşünmek olanaksızdır. Yapıtlarını okurken emekçilerin, köylülerin, ırgatların yüz yüze olduğu güçlükleri, acımasızlığı, sömürüyü birebir yaşarsınız.

Gelenekle en doğru bağları kuran, Türk Devriminin usta ozanıdır Cahit Külebi. Yetkin şiiri kalıcılaştı. Atatürk'ün Türk Dil Kurumu'na verdiği emek unutulmayacak.

Hasan İzzettin Dinamo'nun “Kutsal İsyan”ı, “Kutsal Barış”ı, “resmi tarih” yaygaraları koparmaktan yarar uman şarlatanlara, emek dolu en iyi yanıttır.

Ahmet Muhip Dıranas (kimileri ı harfini unutur nedense) Türk şiirinin kendi dünyasını kurmuş, en özgün ozanlarından. “Kar”, “Serenad”, “Fahriye Abla” belleğe ilk gelen şiirleri. Düzyazılar, oyunlar da yazdı.

İlhan Selçuk, Türk Devriminin, Atatürkçülüğün kuramcılarındandır; en doğru açıklayanlardandır.

Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu da yaşamını yitiren değerlerden. Özellikle son onyıllarında Türkçenin korunması yönünde çaba gösterdi. Asıl başarısını kimya alanında ortaya koydu; dünya biliminde buluşlarıyla tanındı.

Bir de yazım uyarısı, tümce sonlarıyla, sonda yer alan yazım imleri arasında boşluk bırakılması yanlışını sıklıkla görür olduk.

Yazarlarımıza, okurlarımıza gönül borcumuzu sunuyoruz.

Esenlik dileklerimizle.

Saygılarımızla.