Çağdaş Türk Dili - Ağustos 2015

Günay Güner

Sayın Dilseverler,

Okumakta olduğunuz Ağustos 2015 özel sayımızda “Türkçenin Ustaları” konusunu işledik. Yetkin yazarlarımız dilimizin usta yazarlarını, bilim insanlarını anlattılar. Sonsuz gönül borcumuzu sunarız.

17 Ağustos 1999 depreminde binlerce insanımız yaşamını yitirdi. Dilci-Eğitimci-Yazar Beşir Göğüş’ü, eşi Cemile Göğüş ve kızı Sezen Göğüş ile birlikte bu depremde yitirdik. Beşir Göğüş, Türkçeyi, Türkçenin eğitim-öğretimini ele alan birçok kitap, yazı yazdı. Atatürk’ün Türk Dil Kurumu 1983’te kapatılınca, 12 Eylülün bu hukuk tanımayan uygulamasına tepki gösteren 34 aydınla birlikte 22 Nisan 1987’de Dil Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. Bu tarihten başlayarak ölümüne dek Dil Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Dil Derneği ile Göğüş Ailesinin birlikte düzenlediği “Dil Derneği Beşir Göğüş Türk Dilini ve Edebiyatını Geliştirme Ödülü” başarıyla sürüyor. Beşir Göğüş, Cemile Göğüş ve Sezen Göğüş’ü büyük saygıyla, özlemle anıyoruz.

Yazar-Ozan Mehmet Başaran’ı yitirmemizle, Türkçemiz bir büyük yazarından daha yoksun kaldı. Ne ki Mehmet Başaran, bize bıraktığı varsıl kalıtın ışığında hep yaşayacak. Mehmet Başaran, yetiştiği köy enstitüleriyle özdeşleşmiş bir kişiydi. Kendini yinelemedi; sürekli geliştirdi. Işıklar içinde yatsın.

Ayrıca yitirişimizin yıldönümünde Turgut Uyar, Orhan Hançerlioğlu, Nâbizâde Nâzım, Abdulkadir Bulut, Can Yücel, Macit Gökberk, Tevfik Fikret, Ömer Faruk Toprak, Abdulbaki Gölpınarlı’yı saygıyla anıyoruz.

30 Ağustos Zafer Bayramı ulusumuza kutlu olsun! 30 Ağustos 1922 dünyanın tüm yayılmacı güçlerine karşı Mustafa Kemal Atatürk’ün bilge, üstün, yetkin önderliğinde, insanlığın kazandığı ilk utkunun simgeleşen tarihidir. Mustafa Kemal Atatürk’ü, şehitlerimizi, o gül yaşamlarını hiçe sayan “Kuvayı Milliye” şehitlerini sonsuz saygıyla anıyoruz.

Esenlik dileklerimizle.

Saygılarımızla.