Çağdaş Türk Dili - Kasım 2015

Günay Güner

Sevgili Dilseverler,

Cumhuriyetimizin kurucusu, bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün savaşçısı, Bilge İnsan, Büyük Devrimci Mustafa Kemal Atatürk'ü sonsuz saygıyla, özlemle anıyoruz. Atatürk'e olan gönül borcumuzu geçen zamanın akışında daha güçlü algılıyoruz.

Atatürk'ün kurduğu Türk Dil Kurumu'nun seçilmiş son başkanı, DTCF'nin unutulmaz dekanlarından, Dil Derneği'nin Onursal Başkanı, öğretmenimiz Prof. Dr. Şerafettin Turan'ı yitirdik. Acımız çok büyük. Usta tarihçimiz, birçok yapıtının yanı sıra en kapsamlı Atatürk kitabının, “Kendine Özgü Bir Yaşam ve Kişilik-Mustafa Kemal Atatürk” adlı yapıtın da yazarıydı. (Burada “İsmet İnönü-Yaşamı, Dönemi ve Kişiliği” adlı kitabını da anmak gerek.) Tepeden tırnağa incelikliydi, güzel gönüllüydü. Gençlere ilgisini esirgemezdi; onları yüreklendirirdi. Işıklar içinde yatsın. Ailesine, öğrencilerine, sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Şerafettin Turan Öğretmenimizi hiç unutmayacağız.

Harf Devrimi, Dil Devriminin koşullarını hazırlayan en değerli eylemdir. 1 Kasım 1928'de, Atatürk'ün başöğretmenliğinde başlayan Harf Devrimi ile altı yüz yıllık Arap abecesine son verilmiş Latin abecesine geçilmiştir. Türkçenin yapısına uygun Latin abecesine geçilmesi aynı zamanda eleştirel, bilimsel dünyanın abecesini benimsemek anlamı da taşır. Devrim karşıtları, aynı özekten hazırlanıp yayıldığı hemen belli olan, genellikle de bilgisunar ortamında yayılmaya çalışılan yalanlarında Osmanlıdan cumhuriyete aktarılan okuryazar oranını yüzde otuza değin çıkarıyorlar. İnsan şaşırıp kalıyor. Yalana karşı ne söylenebilir. Oysa araştırmacılar Osmanlının okuryazar oranının yerlerde süründüğünü birçok kez açıkladılar. Bu aymazların gerçeklerle işi yok ki.

Ülkemiz çok ağır kıyım koşulları altında. Ankara Kıyımında yaşamını yitirenlerin acısı çok büyük; dinecek gibi değil. Tüm Türkiye, Mustafa Kemal Atatürk ülküsünün, Türk Devrimi ülküsünün karşısına çıkmanın, 1930'lu yılları beğenmeyen kimilerince sahneye konan “Biz iyisini yaparız” çokbilmişliğinin ağır bedelini ödüyor. Halkımızın başı sağ olsun. Sabır diliyoruz.

2015 Nobel Kimya Ödülünü bir Türkün, Sayın Prof. Dr. Aziz Sancar'ın kazanmasından ulusça onur duyduk. İnsanlık ailesinin karşısına Aziz Sancar Öğretmen gibi güzel insanlarımızın varlığıyla çıkabiliyoruz. Aziz Sancar'ı yürekten kutlarız.

Yazar-Ozan Sennur Sezer'i yitirmenin acısı içindeyiz. Üretken, dayanışmacı, direnişçi bir yazarımızdı. Eşi Yazar Adnan Özyalçıner'e de başsağlığı dileriz. Sennur Sezer ışıklar içinde yatsın.

Melih Cevdet Anday, Orhan Veli Kanık, Sadri Ertem, Metin Demirtaş, İlhan Erdost'u yitirişimizin yıldönümünde saygıyla anıyoruz. İlhan Erdost, 12 Eylül faşist darbesinin karanlık günlerinde, birlikte alındığı ağabeyi Muzaffer Erdost'un gözleri önünde işkenceyle, dövülerek öldürülmüştü. Yineliyoruz, unutmayacağız! Marksçılık bilimdir, çözümlemedir. Marksçı yapıtları Türkçemize Erdostlar kazandırdılar. Özlerini bu yola adadılar.

Esenlik dileklerimizle.

Saygılarımızla.