İNCİ GÜRBÜZATİK: "YAZDIM, YAZDIN, YAZDI!..."
Her ayın son perşembesinde düzenlenen "Dil-Ekin Söyleşileri"mizin otuz ikincisinde, 28 Ocak 2016'da konuğumuz Yazar İnci Gürbüzatik oldu. Coşkulu bir dinleyici topluluğuna seslenen Gürbüzatik, "Yazdım, Yazdın, Yazdı! Yazdık, Yazdınız, Yazdılar!" başlıklı söyleşisinde özetle şunları söyledi:
“Dil Derneği ilkokulumu anımsattı. Ders kitabımızın arkasında dil zaman çekimleri vardı. Bu konuşmamın başlığını belirlerken de geniş zaman olsun istedim; düşünceler birbirini getirdi, çağrıştırdı.
Okul öncesi dönemimde kitap gördüğümü söyleyemem. Kitabı okula başladıktan sonra gördüm. Böyle de olsa özellikle gazetelere çok ilgi duyuyordum. Annem bir kitabevine götürmüştü. Steinbeck’i, Dickens’ı, Manifesto’yu, annelerimizin aşk romanlarını…çocuk çağımda okuyordum. Aynı kitapları yeniden de okurdum. DTCF’de tiyatro eğitimi çok önemliydi; beni çok besledi.
Çok az kadın yazar adı sayabiliyoruz. 18. yüzyılda kadın duyarlığı yazına yansımaya başladı. Zaman zaman düşünürüm, mağara duvar resimlerini kadınlar yapmış olamaz mı?
TRT’de sürekli program yazıyorduk. Programların yanı sıra oyun, giderek senaryo yazmaya başladım. Nagramla her yere gider ses kayıtlardım. TRT’de bir türlü senaryo örneği edinemedim; yardımcı olmadılar. Ingmar Bergman’ın “Yaban Çilekleri”ni örnek alarak senaryo yazdım. Senaryomu öylesine verdiğim arkadaşım filme çekti. Başka senaryolar da yazdım ve tümü film yapıldı. Ancak filmleri çok yadırgıyordum; senaryolarımla hiç ilgileri yoktu. Salih Bolat’la tanışmamın ardından öykü yazmaya başladım ama Türkçemdeki eksikleri, yetersizlikleri gördüm. Türkçe çalıştım; sözlüklere başvurdum. Ne güzel sözcükler olduğunu gördüm; onları o döneme değin hiç kullanmamıştım. Öyküden önceki dönemimi pek yazarlık dönemim olarak sayamıyorum. Senaryo bir nedenle sizin olmaktan çıkabiliyor ama öykü tümüyle yazarınındır; kimse kısıtlayamaz. Senaryolarımın görsellik bağlamında öykülerimi beslediği söylenir.
Günümüzde yazar pazarlamacılığı okuru yönlendiriyor. Sisifos gibi, çaba içinde olmayı önemsiyorum. Para için yazımdan, dünya görüşümden ödün vermem!”
Sayın İnci Gürbüzatik’e ve dinleyici dilsever dostlara gönül borcumuzu sunarız.