DİL DERNEĞİ 29 YAŞINDA!

Dil Derneğimizin 29. yaşı, düzenlediğimiz “Ulusal Egemenlik ve Dil” başlıklı açıkoturum etkinliğiyle dilsever dostların içten katılımıyla kutlandı.

22 Nisan 2016’da, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi Yaşar Kemal Salonundaki kutlama törenimiz cumhuriyetimizin kurucusu, devrimlerin yapıcısı Atatürk ile kuvayımilliyecileri; ulusal bağımsızlığımızı canları pahasına savunanları; yitirdiğimiz bilimcileri, sanatçıları, aydınları andığımız saygı duruşuyla başladı. Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ile Çankaya Belediyesi Başkanı Alper Taşdelen’in açış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Necdet Adabağ’ın yönettiği, Gazeteci Bekir Coşkun ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ayfer Yüksel’in konuşmacı oldukları “Ulusal Egemenlik ve Dil” başlıklı açıkoturum yapıldı.

Sevgi Özel, Mustafa Kemal Atatürk’ün Dil Devrimiyle ulusumuzun temel dayanaklarından anadilimizin, Türkçemizin bağımsızlık kazandığını belirtti. Atatürk’ün Türk Dil Kurumu’nun 12 Eylül 1980 darbecileri tarafından kapatılmasının, bu tüze kıyımının ardından, Dil Derneği’nin bin bir baskı altında kuruluş ve bugünlere geliş sürecini, Dil Devriminin kazanımlarını korumak ve geliştirmek yönünde çalışmalarını anlattı. Dil Devrimine, Türk Dil Kurumu’na, Dil Derneği’ne emek veren aydınları andı. (Konuşmanın tümü için tıklayınız.)

Çankaya Belediyesi Başkanı Alper Taşdelen konuşmasında, her zaman cumhuriyete, devrimlere sahip çıkacaklarını, Dil Derneği'ne destek olacaklarını söyledi. Dil Devriminin değerini vurguladı.

Necdet Adabağ anadilinin önemi üzerinde yoğunlaştığı konuşmasında anadili, bilginin yaygınlaşması, ulusal kimlik ilişkilerini özenle vurguladı.

Sayrılığı nedeniyle açıkoturuma katılamayan, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan iletisiyle derneğimizin 29. yılını kutladı.

Bekir Coşkun, ulusumuzun son dönemlerde içinde olduğu bunalım koşullarını değerlendirdi. Daha duyarlı ve özverili olunması gerektiğini belirtti.

Ayfer Yüksel dilin ulusal yapıda vazgeçilmez önem taşıdığını, ulusal değerlerimizin ve dayanaklarımızın büyük saldırılara uğradığını anlattı. Dayanışmanın önemine değindi, aydınlanmacı kitleyi birlik olmaya çağırdı.