AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
Anma Etkinliği (2015)

On altı yıl önce Yalova depreminde eşi Cemile Göğüş, kızı Sezen Göğüş’le birlikte yitirdiğimiz Dilci, Eğitimci, Yazar Beşir Göğüş’ü gömütü başında andık.

17 Ağustos 1999’da ülkemizin Marmara Bölgesini sarsan, binlerce insanın ölümüne yol açan depremde derneğimizin kurucu üyesi, Terim Kolu Başkanı Beşir Göğüş’ü de yitirdik. Beşir Göğüş, Türkçenin bilim ve eğitim dili olarak gelişmesine büyük katkıda bulunan, Atatürk'ün başlattığı Dil Devrimine inanan ve emek veren bir dilciydi. O, ödünsüz bir cumhuriyet öğretmeniydi; kalemini özgürce kullanan bir yazardı. Türkçenin eğitimi ve öğretimi alanındaki yapıtlarıyla birçok kuşak, Türkçeyi doğru öğrendi. Türk Dil Kurumu'nun kapatılmasından sonra çalışmalarını Dil Derneği'nde sürdüren Beşir Göğüş, ulusal kimliğimizin anadilimizle özdeş olduğunu bilen ve bunu Türkçenin öğretimi alanında uygulayan dilcilerdendi.

16 Ağustos 2015 Pazar günü Gölbaşı’ndaki gömütlükte Göğüş’ün kızı Dilek Göğüş Ülgüray, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi Başkanı Ayfer Yüksel, Zekeriya ve Ayşe Kaya, Ahmet Özdemir, Osman Nuri Poyrazoğlu, Mina Tansel, Hülya Küçükaras, Nermin Küçükceylan, Dil Derneği ile ÇYDD üyeleri, Beşir Göğüş'ün dostları bir araya geldiler. Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Dilek G. Ülgüray, Zekeriya Kaya, Ayfer Yüksel birer konuşma yaptılar. Konuşmalarda, ülkemizin içinde olduğu olumsuzluklar ve yaşadığımız acı verici günlerde Beşir Göğüş’ün öğretileri ve öğütlerinin ne denli önemli olduğu; yapıtlarını gelecek kuşaklara taşımak için duygudaşlık ve güçbirliğiyle bir araya geldiğimiz derneklerimize çok büyük işler düştüğü vurgulandı.  

Beşir Göğüş’ü, eşi Cemile Göğüş’ü, kızı Sezen Göğüş’ü, aymazlıklar sonucu bu depremde yaşamını yitiren binlerce insanı saygıyla anıyoruz.


 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter