DİL DERNEĞİ ÖMER ASIM AKSOY ÖDÜLÜ

ŞAİR ÖMER TURAN’A

Yaşamı boyunca Dil Devrimine emek veren, 30 Ekim 1993’te yitirdiğimiz Dilci Ömer Asım Aksoy’un devrimci düşüncelerini ve yapıtlarını gelecek kuşaklara aktarmak için Aksoy Ailesinin katkılarıyla düzenlenen Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü, 1995’ten bu yana değişik dallarda verilmektedir.

Ödül’ün 2016’da bir şiir kitabına verileceği duyurulmuş; seçici kurulda Turgay Fişekçi, Hidayet Karakuş, Haydar Ergülen, Ertuğrul Özüaydın ve Aksoy Ailesi adına Sevgi Özel yer almıştır.

Seçici kurul Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülünü, Ömer Turan’ın, Dünyanın İlk Sabahı adlı yapıtına vermeyi oyçokluğuyla kararlaştırmıştır.

Trabzon doğumlu (1971) Ömer Turan’ın ilk şiiri Hayal dergisinde yayımlandı, birçok dergide şiirleri, yazıları birbirini izledi; Edebiyat Haber’de yazmayı sürdürüyor. Ömer Turan, yazı ve şiir yazarken olduğu gibi iş yaşamında da Ömer Asım Aksoy’un yazı ve yapıtlarından yararlandığını belirtiyor. Atatürk’ün kurduğu Türk Dil Kurumu’nun kapatılmasına tepki olarak kurulan Dil Derneği ile Aksoy Ailesinin Ömer Asım Aksoy’un adını, yapıtlarını yaşatmak için oluşturduğu ödülünü değerli ve anlamlı bulduğu için yaşamında ilk kez bir şiir yarışmasına katıldığını söylüyor. Ömer Turan’ı içtenlikle kutluyoruz. Ömer Turan'a ödülü 26 Eylül 2016 Pazartesi günü 84. Dil Bayramında sunulacak.