PROF. DR. ŞERAFETTİN TURAN'I ANIYORUZ

Bir yıl önce yitirdiğimiz Prof. Dr. Şerafettin Turan'ı ailesi ve Bilgi Yayınevi ile birlikte anıyoruz.

Yaşamı boyunca Atatürkçü düşünceye, Türk Devrimine emek verdi; bir yandan üst düzey görevlerde laik cumhuriyetimiz için çalışır, onlarca genç yetiştirirken bir yandan da aydınlanma savaşımında düşünceleri ve kitaplarıyla öncü oldu. Türk Devrim Tarihi ile Türk Kültür Tarihi'nin yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk'ü, İsmet İnönü'yü yerli yabancı bütün kaynakları ele alarak yazdı.

Onursal Başkanımız Prof. Dr. Şerafettin Turan'ın anılarının ilk bölümü Bir Kara Çalma Öyküsü başlığıyla kitaplaşmıştı. Anılarla Türkiye Gerçeği, anılarının ikinci bölümünü oluşturuyor. Bu ikisinden önceki tüm yapıtları gibi bu iki yapıt da içinde yaşadığımız karanlıktan çıkmak için bütün aydınlanmacılara yol gösterecektir.

Onursal Başkanımızı düşünceleri ve yapıtlarıyla yaşatacağız; unutmayacağız,
unutturmayacağız.

***

Anılarla Türkiye Gerçeği, arka kapağında şöyle tanıtılıyor:

Anılarla Türkiye Gerçeği, Prof. Dr. Şerafettin Turan'ın, aramızdan ayrılmadan titizlikle yazıp tamamladığı son kitabı.

Tarihe, dile ve kültüre ilişkin 100'ü aşan esere imza atan; Türk-İtalyan ilişkileri konusundaki araştırmaları nedeniyle İtalyan Hükümetince "Cavaliere Nişanı"yla ödüllendirilen; 1997'de Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) Bilim Ödülü'nü, Türk Devrim Tarihi/4 "Çağdaşlık Yolunda Yeni Türkiye" ile 1999 Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü'nü, Ankara Üniversitesi Hizmet Ödülü'nü (2005) ve Ankara Üniversitesi Çınarı Ödülü'nü (2013) alan; Fakülte Dekanlığı (1969-72), TRT Yönetim Kurulu Üyeliği (1972-78), Kültür Bakanlığı Müsteşarlığı (1978-79), Türk Dil Kurumu Başkanlığı (1977-83), Dil Derneği Başkanlığı (1992-2000) görevlerini başarıyla yürüten Prof. Şerafettin Turan, anıları eşliğinde Türkiye'nin 90 yıllık gerçeklerine ışık tutuyor.

***

Onursal Başkanımız Prof. Dr. Şerafettin Turan'ı 17 Ekim 2016 Pazartesi günü, saat 18.00'de Dil Derneğinde yapılacak toplantıyla anacağız; bütün dostlarını, üyelerimizi bekliyoruz.

Yer:  Dil Derneği (Konur Sok. 34/4 Kızılay-Ankara)