Yayın Yönetmeninden

Yayın Yönetmeninden
Günay Güner

Sevgili Dilseverler,

Beklentinizi karşılayacağına inandığımız bir sayıyla daha birlikteyiz.

Yoğun, düşündürücü dil, düşün yazıları, ilginç şiir çevirileri, kent, Ankara yazıları aynı zamanda bir görev dergisi olduğumuzun da yansımaları.

Şiir çevirileri denince, ülkemizde en “kolay” yazın türünün şiir sanılmasının acı sonuçlarını, Çağdaş Türk Dili dergisi olarak biz de yaşıyoruz. Ne yazık ki gerçek bu. Oysa bunun çok yakıcı bir yanılgı olduğunu bilmem belirtmeye gerek var mı. Ne demek istiyoruz? Çok sayıda “şiir” geliyor ve çok azı yayıma değer nitelikte. Ne ki (belki de doğallıkla) sözkonusu ürünlerin yazarları yayım beklentisi içindeler. Giderek bir gerilimin oluşması kaçınılmazlaşıyor. Geçmişte yapmaya çalıştığımız önerilerde bulunma, görüş bildirme, salık verme çalışmalarımızı aylık dergi olmanın yoğunluğu içinde sürdüremedik. Bu nedenle sayfamızdan ortak seslenişimiz şudur: Lütfen Türk ve dünya şiirinin, giderek yazınının ustalarını yeniden okuyun. Ürününüzü bu yöntemle değerlendirmeye çalışın.

Çağdaş Türk Dili’nin, Dil Devrimi yolunda yayım yapan tek dil dergisi olma niteliği, sorumluluğumuzu da artırıyor. Kaldı ki bir dil dergisi, diğer yazın dergilerine göre çok daha özenle, olabildiğince yazım yanlışsız yayımlanmalıdır.

Türkçenin eşsiz romancısı, Usta Yazar Yaşar Kemal’i geçen yıl yitirmiştik. Onun bıraktığı yazın kalıtı okyanus gibi. Tükenmez, tüketilemez… Hasan Âli Yücel, Cahit Öztelli ekinimize, Dil Devrimine büyük emek vermiş düşünürlerimiz, yazarlarımız, eşsiz aydınlarımız. Beşir Fuad ekinimizin en yürekli, bilinçli aydınlarındandır. Bilimi, usu ekinimize kazandırma çabasının öncüsüdür. Ustalarımızı, ayrıca ocak ayında yitirdiğimiz Ozan Adnan Azar'ı saygıyla anıyoruz.

Çağdaş Türk Dili’nin yayım çalışmaları sürerken Usta Yazar-Bilim Adamı Prof. Dr. Tahsin Yücel’i de yitirdiğimizi öğrendik. Derin acı içindeyiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün Dil Devriminin bilge sözcüsüydü. Örneğin “Dil Devrimi ve Sonuçları” adlı yapıtı bu alandaki temel kaynaklardandır. Tahsin Yücel dünya ölçeğinde bir yazarımızdı. Üstün ve yetkin kişiliğiyle örnek insandı. Işıklar içinde olsun.

Esenlik dileklerimizle.

Saygılarımızla.