Yayın Yönetmeninden

Çağdaş Türk Dili - Mart 2016

Yayın Yönetmeninden
Günay Güner

Elinizdeki sayımızı Prof. Dr. Şerafettin Turan özel sayısı olarak yayımladık. Şerafettin Turan, Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk Dil Kurumu'nun seçilmiş son başkanıydı; Dil Derneğimizin onursal başkanıydı. Şerafettin Turan Öğretmeni bir dosyada, kitapta anlatabilmek olanaksız. Işıklar içinde olsun. Yazılarıyla özel sayımızı oluşturan dostlara gönül borcumuzu sunarız.

Dergimiz Çağdaş Türk Dili 28 yaşında! Çağdaş Türk Dili'nin, Mustafa Kemal Atatürk'ün Dil Devrimi yolunda yayımını onyıllardır başarıyla sürdürmesini sağlayan tüm yazarlarımıza, okurlarımıza, Türkçemizin ustalarına sonsuz gönül borcumuzu sunarız. Sağ olsunlar, var olsunlar. Ayrıca Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel'e, yönetim kurulu üyelerimize, yazı kurulu üyelerimize, saygın dilsever üyelerimize, sürdürümcülerimize; Dil Derneği'ne ve Çağdaş Türk Dili'ne büyük emek veren Dernek Yönetmeni Arzu Asil'e, Cemal Pancar'a çok teşekkür ederiz. Birlikte nice yıllara.

Türk Devrimi, savaşımının en başından başlayarak kararlarla, genelgelerle, devlet geleneğine uygun biçimde belgeler oluşturarak yapıldığı gibi laik, aydınlanmacı, bilimsel niteliği güçlü dayanaklar üzerine kurulmuştur. Üç Devrim Yasası, Türk Devriminin başat dayanaklarındandır. Her zaman yaşayacağı, tüm saldırılara karşın aşınmayışından bellidir.

12 Şubat 1915'te Gaziantep'te dünyaya gelen Dilci-Eğitimci-Yazar Beşir Göğüş'ü, bu yıl 101. doğum gününü kutlayarak andık. Beşir Göğüş'ün kızı Dilek Göğüş Ülgüray ve torunları ile Dil Derneği, onun, Dil Devrimine, Türkçenin eğitim ve öğretimine verdiği emeği unutturmamak, ilkelerini ve düşüncelerini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla verdikleri “Dil Derneği Beşir Göğüş Türk Dilini ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü” 2000 yılından bu yana, her yıl, Göğüş'ün doğum gününde düzenlenen bir törenle sahibine sunulmaktadır. 2016'da "çocuk romanı" dalında düzenlenen ödüle, Arslan Sayman'ın "Evliya Çelebi Gibi" adlı yapıtı değer bulundu. 12 Şubat 2016'dayapılan anma ve ödül törenimizde, derneğimizin kurucularından Beşir Göğüş'ü üniversite öğrencilerinin dinletisiyle, "Çocuklarımız Ne Okuyor, Ne İzliyor?" başlıklı açıkoturumla andık.

Ceyhun Atuf Kansu, Türkçe ve Türkiye sevdalısı büyük ozanımızdır, düşünürümüzdür. Kansu'nun şiiri, düşüncesi tam anlamıyla Türk Devrimi güzelduyusuyla örülüdür. Yitirişimizin yıldönümünde Usta Ozan Ceyhun Atuf Kansu'yu saygıyla, özlemle anıyoruz.

Âşık Veysel, A.Kadir, Ömer Seyfettin, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Adalet Cimcoz, Yaşar Nabi Nayır, Halit Ziya Uşaklıgil, Mithat Cemal Kuntay, Pertev Naili Boratav, Turhan Selçuk, Jülide Gülizar ile Mengü Ertel'i ölüm yıldönümlerinde saygıyla anıyoruz.

Usta Yazar Tahsin Yücel'i yitirmemizin acısı içindeyiz. Işıklar içinde olsun. Nisan sayımızda Sevgili Tahsin Yücel'le, o eşsiz insanla ilgili dosya yayımlama hazırlığımız sürüyor.

Bu sayımızdaki öyküler de bir bütünlük içindeler. İçinden geçtiğimiz yakıcı günlerin tanıklığı yansıyor bu öykülerden; insancı, duyarlı, sevecen…

Esenlik dileklerimizle.

Saygılarımızla.