DİL DERNEĞİ BEŞİR GÖĞÜŞ TÜRK DİLİNİ VE ÇOCUK EDEBİYATINI GELİŞTİRME ÖDÜLÜ YALVAÇ URAL'A VERİLİYOR

1999’daki Yalova depreminde yitirdiğimiz Dilci, Eğitimci Beşir Göğüş’ün ailesi ile Dil Derneği’nin birlikte düzenlediği “Dil Derneği Beşir Göğüş Türk Dilini ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü” 2000 yılından bu yana dönüşümlü olarak Türkçenin gelişmesine ya da çocuk edebiyatına emek veren dilcilerle yazarlara sunulmaktadır.

Ödülün amacı, Beşir Göğüş’ün Dil Devrimine, Türkçenin eğitim/öğretimine, çocuklarımıza verdiği emeği ve düşüncelerini gelecek kuşaklara aktarmaktır. Ödüle her yıl bu amaç doğrultusunda Türkçeyi oya gibi işleyen bilimcilerle yazıncılar yoğun emek ürünü olan yapıtlarıyla katılmaktadır.

Dilek Göğüş Ülgüray, Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün, Prof. Dr. Sedat Sever, Ayla Çınaroğlu ve Zekeriya Kaya’dan oluşan seçici kurul oybirliğiyle ödülü, Yalvaç Ural’ın “Yabanöküzü Boynuzlu Tilki” (Yapı Kredi Yayınları) adlı yapıtına vermeyi kararlaştırmıştır.

Yalvaç Ural, Konya'da doğdu. Öğrenimine Anadolu'nun değişik il ve ilçelerinde başladı, İstanbul'da tamamladı. İlkgençliğinde müzik ve edebiyatla ilgilenmeye başladı; gazeteciliği meslek olarak seçti ve birçok gazete ve yayınevinde önemli görevler üstlendi. Özellikle çocuk yazınında önemli yapıtları yurtiçi ve dışında büyük ilgi gördü; onlarca çocuk kitabı yayımlandı. Çocuklar için onlarca etkinliği yaşama geçirdi.

Her yıl Beşir Göğüş’ün doğum günü olan 12 Şubatta verilen ödül, bu yıl da 10 Şubat 2017 Cuma günü, saat 18.00’de Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde yapılacak törenle Yalvaç Ural’a sunulacaktır. Yalvaç Ural’ı kutluyor, düş ve düşünce dünyamızı varsıllaştıracak nice yapıtlar üretmesini diliyoruz.

Dilci, Yazar ve Eğitimci Beşir Göğüş’ün 102. doğum gününü kutlayacağımız etkinlik izlencesi aşağıda verilmektedir. Bütün dilseverler çağrılıdır.

Dil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Sevgi Özel

İZLENCE

Sunan : Belin ÇELEBİ