PEN TÜRKİYE MERKEZİ ÖDÜLÜ, DİL DERNEĞİ BAŞKANI SEVGİ ÖZEL'E VERİLDİ.

PEN Türkiye Merkezi'nin her yıl verdiği Duygu Asena Ödülü, bu yıl Türkçe emekçisi ve Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel'e verildi.

PEN Türkiye Yönetim Kurulu imzasıyla yapılan açıklamada, ödül gerekçesi şöyle duyuruldu:

"PEN Duygu Asena Ödülü'nü, bu yıl bir Türkçe emekçisine, dilbilimi ve dilbilgisi konularında uzman bir yazara, yurttaşlık bilincini kadınların dirilteceğine inanan ve bu yolda çalışmalarını yıllardır sürdüren Sevgi Özel'e veriyoruz.

Ödül gerekçesini şöyle belirledik: Türkçemizin 'selamün aleyküm' ile 'ok’ ve 'by by' arasına sıkıştığı; Osmanlıcanın her fırsatta yüceltildiği, 'Türkçeyle felsefe yapılamaz', 'Türkçeyle düşünülmez' savlarının ileri sürülebildiği bir ortamda PEN Duygu Asena Ödülü'nü Sevgi Özel'e vermekten kıvanç duyuyoruz. Sevgi Özel, dil üzerine yazdığı kitaplarla önce okurlara dile özen gösterilmesi gerekliğini ortaya koydu, dil devriminin bir neferi bir ustası oldu ve Türkçemizi sevdirdi. Atatürk'ün mirası TDK, 12 Eylül faşist darbesi sonrasında kapatıldığında, Sevgi Özel arkadaşlarıyla birlikte Dil Derneği'ni kurdu. Dil Derneği'nin Türkçe Sözlük’ü ve Yazım Kılavuzu’nun bütün baskılarının hazırlayıcılarından oldu. Dil üzerine onlarca kitabının yanı sıra romanları, öyküleri ve özellikle çocuk kitaplarıyla ve yazdığı binlerce makaleyle ülkemizde her şeyden çok gereksinimini duyduğumuz yurttaşlık bilinci için kadınlara güvendi, inandı ve onlara seslendi. 'Güç ve çıkar için gözü hiçbir şeyi görmeyenleri, din ve ırk farkını siyasaya araç yapanları, ancak kadınlar durdurabilir; gerçek demokrasiyi de ancak kadınlar doğurabilir; umudum kadınlarda' diyen Sevgi Özel'i kutluyor ve hepinizi Ödül törenine bekliyoruz."

Sevgi Özel’e ödülünü, 10 Mart 2017 Cuma günü 18.00'de İstanbul'da Alman Kültür Merkezi Kütüphanesinde düzenlenen törenle Duygu Asena’nın kızkardeşi İnci Asena, gazeteci Nazım Alpman ve PEN Başkanı Zeynep Oral verdi.

Yazar törende yaptığı konuşmada tutuklu gazeteci, 30 yıllık dostu Turhan Günay’ı andı ve “Bir tutam saçın, kılık kıyafetin, kahkahanın karşı cinsi, hatta aile içindeki insan görüntülü yaratıkları kışkırttığı, kadın ve çocuklara cinsel saldırıların boyutlandığı günümüzde beni çıldırtan kadınların aymazlığı, ikiyüzlülüğüdür. Yaşadığım sürece gerici, ikiyüzlü siyasayla savaşımı sürdüreceğim. Bu nedenle bu ödül Duygu Asena’ya, onu unutturmadan bütün savaşımcı kadınlara gönül borcumu pekiştirdi.”  dedi.
Konuşmasını
 “Cumhuriyetin değerleriyle yetiştim; Cumhuriyete borcum var; bu nedenle Cumhuriyet, demokrasi, adalet, bilim sanat, özgürlük karşıtlarına yaşadığım sürece HAYIR diyeceğim.” sözleriyle bitirdi.

Yaşamı boyunca yazınımıza ve dilimize emek veren Sevgili Başkanımızı kutluyor, daha nice ödüller diliyoruz.

• Pen Ödül Töreni - 1
  • Pen Ödül Töreni - 2