Uşak Belediyesinin Örnek Alınacak Kararı

Uşak Belediye Meclisi, 4 Mayıs 2010 tarihli toplantısında oybirliğiyle aldığı kararla kentteki tabelalarda Türkçe kullanımını zorunlu kılarak Harf Devriminin çiğnenmesine yol açan uygulamalara "dur" dedi.
      Uşak Belediyesi, kentteki işyerlerinin, mağazaların tabelalarında yabancı dillerin yoğunluklu olarak kullanılması konusunda araştırma yapmak amacıyla belediye meclisinin Hukuk Komisyonu ile Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunu görevlendirdi. Her iki komisyon da Nisan 2010 boyunca yaptıkları çalışmalar sonrasında belediye meclisine sundukları yazanaklarda (raporlarda), 3 Kasım 1928 tarihli Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkındaki Kanun'a aykırı uygulamalar yapıldığını, belediye sınırları içindeki her türlü duyuru (ilan), reklam, pano, tabela, ası (afiş) ve benzerlerinin Türk harfleriyle basılması ve yazılmasının bir zorunluluk olduğunu belirterek, başta yasal düzenlemeler olmak üzere, toplumsal, ekinsel ve eğitsel açıdan da önlem almak gerektiğini dile getirdi.
      Komisyon yazanaklarını değerlendiren Uşak Belediye Meclisi, 4 Mayıs 2010'daki özel gündemli oturumunda, kentteki tabelaların, duyuruların Türk abecesindeki harflerle, yabancı sözcükler kullanılmadan yazılması ve basılması, bu doğrultuda gereken önlemlerin alınması; yabancı sözcükler içeren tabelaların değiştirilmesi için oybirliğiyle karar aldı.
      Uşak Belediyesinin yasadışı uygulamaları önlemek için aldığı kararın diğer kentlerimiz, ilçelerimiz, beldelerimiz için örnek olmasını diliyoruz. Yurttaş sorumluluğu, dil bilinciyle dil kirliliğine karşı yılmaksızın savaşım veren Uşaklı çalışkan üyemiz Sayın Mükremin Özenç'e de bu önemli girişimi yakından izleyerek bizleri bilgilendirdiği için içtenlikle teşekkür ediyoruz.