80. Dil Bayramı (29 Eylül 2012, İstanbul)

Dil Devriminin 80. yıldönümünü, 29 Eylül 2012'de İstanbul'da Beşiktaş Belediyesi, ADD Beşiktaş Şubesi, Troya Folklor Araştırmaları Derneği ve Cumhuriyet gazetesiyle birlikte düzenlediğimiz 80. Dil Bayramı töreniyle kutladık. Sanatçı Gülsen Tuncer ile Dil Derneği İzmir Temsilcisi, Yazar Yunus Bekir Yurdakul’un şiirlerle, dizelerle bezeli, coşku dolu seslenişleriyle sundukları tören, devrimcileri andığımız saygı duruşuyla başladı. Açış konuşmalarını, ADD Beşiktaş Şubesi Başkanı İhan Gülek, Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ve Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcısı yaptılar. (Sevgi Özel'in konuşması için tıklayınız.)

Sevgi ÖzelGöksu ve Kemal

Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezindeki 80. Dil Bayramı, Troya Folklor Araştırmaları Derneği'nin zeybek gösterisiyle sürdü. ADD Gençlik Kolu üyeleri Göksu ile Kemal "80. Yılında Dil Devriminin Kazanımları" başlıklı sunularıyla ve sununun sonunda devrimleri koruyup sürdüreceklerine ant içmeleriyle törene coşku kattılar; gençlere güvenimizi, umutlarımızı yeşerttiler.

GÖNÜL BORCUMUZ: ONUR ÖDÜLLERİMİZ

Ülkeye, Türkçeye, Dil Derneği’ne, kültürel yaşantıya ürünleri ve eylemleriyle emeği geçen, düşünceleri uğruna savaşım veren aydınlara gönül borcumuzu ve teşekkürlerimizi simgeleyen 80. Dil Bayramı Onur Ödüllerini Sevgi Özel ile İlhan Gülek sundular.

Prof. Dr. Yener Aytekin     Rutkay Aziz

Tıp terimlerinin Türkçeleşmesine büyük emek veren Prof. Dr. Yener Aytekin'e onu ödülümüzle teşekkür ettik. Sanatıyla olduğu kadar, eylemleriyle de devrimciliğin yüz akı olan Sanatçı Rutkay Aziz ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada korkmadan konuşmanın, ses vermenin tam zamanı olduğunu vurguladı.

Deniz Banoğlu      Yusuf Çotuksöken

Derneğimizin üretken üyelerinden Deniz Banoğlu'na; yazılarıyla, kitaplarıyla Türkçeyi güzelleyen Yusuf Çotuksöken'e gönül borcumuzu onur ödüllerimizle dillendirdik.

Ahmet Cemal     Yılmaz Dağdeviren

Dilimize kazandırdığı çevirilerle bizleri aydınlatan Yazar Ahmet Cemal'e; devrimci duruşuyla derneğimize güç katan Yılmaz Dağdeviren'e; dilbilim çalışmalarıyla Türkçeye emek vermeyi sürdüren Prof. Dr. Ömer Demircan'a; yerbilimleri terimlerinin Türkçeleşmesi için çalışan, bilimin Türkçe de yapılabileceğini kanıtlayan Bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan'a onur ödüllerimizi sunduk. borcumuzu onur ödüllerimizle dillendirdik.

Prof. Dr. Ömer Demircan     Prof. Dr. Ahmet Ercan

Bilimci kimliğiyle, çağdaşlık ve yurttaşlık bilinciyle topluma önderlik etmeyi Prof. Dr. Aysel Ekşi'ye; bilişim terimlerinin Türkçeleşmesi, bilişimde özenli Türkçenin kullanılmasını bir bilim adamının topluma karşı sorumluluğu sayan Prof. Dr. Tuncer Ören'e teşekkürlerimizi onur ödüllerimizi sunarak ilettik. Türkçenin büyük sesi, derneğimizin dik duruşunun simge adlarından Yaşar Kemal'in onur ödülünü ise törenimizi düzenleyen kitle örgütlerinin başkanları birlikte sundular.

Prof. Dr. Aysel Ekşi     Prof. Dr. Tuncer Ören

Yaşar Kemal'e, onur ödülü başkanlarca sunuldu.

Dilimizi öyküleriyle, şiirleriyle varsıllaştıran Yazar M. Zaman Saçlıoğlu'na; Cumhuriyet gazetesi yazarı, "Türkçem Türkçem Türkçem" seslenişiyle bizleri coşkulandıran Yazar Zeynep Oral'a; emekten yana duruşundan, devrimciliğinden ödün vermeyen Cumhuriyet gazetesi yazarı Şükran Soner'e onur ödüllerimizi sunarak teşekkür ettik.

M. Zaman Saçlıoğlu      Zeynep Oral

Bayram törenimiz, değerli opera sanatçımız Ufuk Karakoç'un "Türküler Gerçeği Söyler" başlıklı dinletisiyle sona erdi. Etkinliklerimize katkılarından ötürü Beşiktaş Belediyesine, katılımcı kuruluşlar Cumhuriyet gazetesine ve Atatürkçü Düşünce Derneği Beşiktaş Şubesi ile Troya Folklor Araştırmaları Derneği'nin başkanlarına ve üyelerine içtenlikle teşekkür ediyoruz.