Sütaş'a Uyarı

Ürünlerine yabancı adlar veren ve ısrarla "x" harfini kullanan Sütaş'a uyarı mektubu gönderdik.

Sütaş'a ürünlerine yabancı adlar verdiği için Temmuz 2006 başında gönderdiğimiz uyarı mektubunu aşağıda yayımlıyoruz.

Sayın İlyas Keskin
Sütaş Genel Müdürü

Sütaş, ülkemizin tanınmış kurumlarından biridir. Ancak Türk halkının sütlerini toplayarak türlü yiyecekler, içecekler üreten bir kurumun ürünlerine "Büyümix, minimix, babymix" gibi adlar koymasını anlamakta zorlanıyoruz; dahası artık sinirleniyoruz.

Büyük, mini gibi sözcükleri bozarak yabancılaştırmanız gibi, bebekler için ürettiğiniz ürüne İngilizce ad koymanız, dilimize birkaç açıdan zarar vermektedir. Üstelik ürün adlarında kullandığınız "x" harfi ile de yasayla korunan Harf Devrimini çiğniyorsunuz.

Türk işadamlarının, girişimcilerinin, kendi emeğini adlandırırken ulusal kimliğimiz olan Türkçeye özen göstermemesini, dil bilincimizin yaralanması anlamına gelen bu tutumunu tepkiyle karşılıyoruz. Adı yabancı ürünlerinizin tadının da yabancılaştığını düşünüyor, dil tadımızı bozacak her şeyden, böylesi ürünlerden uzak durmayı yeğliyoruz.

Bu seslenişimizi değerlendireceğinizi, bebeklerimizden başlayarak hepimizin ağzında "anne sütü" olan dilimize daha özenli, daha saygılı yaklaşacağınızı; yabancı sözcükle ya da Türkçeyi bozarak adlandırdığınız ürünlerinizin Türkiye'nin sütlerinden üretildiğini göz önüne alacağınızı umuyor, başarılar diliyoruz.

Dil Derneği Yönetim Kurulu