Türkçenin Renkleri

22 Nisan 1987’de kurulan Dil Derneği, 22. kuruluş yıldönümünü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını, 20 Nisan 2009'da bilgisunar ortamında yayımlamaya başladığı “Türkçenin Renkleri” adlı çocuk dergisiyle kutladı.

Derneğin çocuklarımıza bayram armağanı olan Türkçenin Renkleri; dil, yazın, türlü sanat dalları, çocuk hakları, Atatürk’ün yaşamı, cumhuriyet ve devrim tarihi gibi konuların işlendiği bir dil ve ekin dergisi. Yayın kurulu, ilköğretim öğrencileri için hazırlanan dergiyi çocuklara şöyle tanıtıyor: “Dergimize ‘Türkçenin Renkleri’ adını verdik. İstedik ki dilimizin anlam özelliklerinin, yetkinliklerinin renkler kadar sonsuz sayıda olduğunu kavrayın. İstedik ki dil bilinciniz kökleşsin, dil sevginiz pekişsin. Dil; bilimin, sanatın, yaşamdaki tüm duygu ve düşünce ürünlerini kapsayan ekinin (kültürün) temelini oluşturur. Bu nedenle dergimize ‘Dil ve Ekin Dergisi’ dedik. Dilin hepimizi, her şeyi, her yanı kucakladığını başka nasıl anlatabilirdik?”
      Çocuk yazınının yetkin adlarınca hazırlanan “Çocuk Yazını” köşesindeki derleme, çocukların olduğu kadar anne babaların da ilgisini çekecek. Çocuk yazınının tanınan adı Mavisel Yener, dergimizin köşeyazarı; “Mavi Sesleniş” köşesinde kitap tanıtımları yapıyor. Etkin üyemiz, Gazeteci, Yazar Işık Kansu da dergimizin köşeyazarlarından; “Yazarlarımızı Tanıyalım” köşesinde yazarlarımızın çocukluklarını anlatıyor. “Yazarlarımızdan Çocuklara” köşesinde çocuklar, yazarlarla buluşuyor; derginin ilk sayısının konuğu Muzaffer İzgü.
      Dergideki “Atatürk Köşesi”, Prof. Dr. Şerafettin Turan’ın, “Devrim Takvimi” ise Turgut Özakman’ın yapıtlarından yararlanılarak, onların danışmanlığıyla hazırlanıyor.
      Türkçenin doğru kullanılmasında yol gösterici olmayı amaçlayan “Türkçem Dilim Dilim”, “Türkçesi Varken” ve “Türkçeme Yolculuk” köşeleri, dilseverler için de önemli birer kaynak. “Çocuk Bahçesi”ne girildiğinde birçok bahçede, sanat yapıtları, ekinsel değerlerimiz ve bilimsel buluşlar arasında gezintiye çıkılıyor.
      Genç Hukukçu Özge Yücel’in hazırladığı “Çocuk Hakları” köşesinin amacı ise çocuklarımıza yurttaşlık bilinci aşılamak.
      Derginin “Bil-Kazan” köşesine giren çocuklar, Türk Devrimi, dil ve ekin alanlarından seçilen sorulara yanıt verip bilgilerini sınayarak armağan kazanabilecekler.
      İçeriği, çocukların gönderdikleriyle sürekli varsıllaşan, bilgisunar olanaklarından yararlanılarak hazırlanan dergi sık sık güncelleniyor. Önceki tarihlerde yayımlanan yazılar, duyurular ise yok olmuyor; derginin belgeliğinde erişime açık kalıyor.

Erişim:  www.turkceninrenkleri.org.tr  ya da   www.türkçeninrenkleri.org.tr