İletişim, Yapılanma, Çalışma Düzeni

Dil Derneği İzmir Temsilciliği İletişim, Yapılanma, Çalışma Düzeni

Amaç:

Etkin, katılımcı üyelik; sağlıklı iletişim ve dayanışma; bir demokratik kitle örgütü için gerekli çalışma biçim ve yöntemlerini harekete geçirmek; düşüncede, yaşamda günden güne çoğalan kirlilikle baş etmenin yeni yollarını aramak-bulmak; “toplumda anadili bilincinin yükselmesi” ve gençlerin Türkçeyle bağının güçlendirilmesi uğraşında etkili olmak, Dil Derneği’ni her türlü ortam ve çalışmada temsil etmek...

YILLIK ÇALIŞMALAR İÇİN YÖNERGE

I- Örgütlenme

1.  Toplantılar: Dil Derneği İzmir üyeleri, “temsilci” Y. Bekir Yurdakul’un çağrısıyla ayda bir kez (toplantı yeter sayısı vb. aranmaksızın) düzenli olarak toplanır. İletişim, değerlendirme, tartışma, eğitim vb. amaçlı toplantının gündemini “temsilci” hazırlar. Üyelerin onayından sonra, bu gündem görüşülür. Her toplantı için ayrı bir yazman görevlendirilir. Toplantı tutanağı, aylık yayın Dilizmir Belleten’de yayımlanır ve izleyen toplantıda okunur.

2.  Toplantıların niteliği: Üye toplantıları “genel kurul” niteliğindedir. İzmir Temsilciliği Yürütme Kurulu ve yarkurullar, bütün çalışmalarını bu toplantılarda üyelerin görüş ve değerlendirmesine sunar.

3.   Seçim: Her yıl eylül toplantısında, temsilciden başka en az dört üyenin yer alacağı, İzmir Temsilciliği Yürütme Kurulu için seçim yapılır.

4.   Yarkurullar: İzmir Temsilciliği Yürütme Kurulundan en az bir arkadaşın sorumluluğunda, yeter sayıda Dil Derneği üyesinin kendi isteğiyle görev alacağı, kentin kültürel etkinliklerinde görevler üstlenme doğrultusunda çalışmak için yarkurullar oluşturulur.

5.   Yeni üyeler:İzmir Temsilciliği Yürütme Kurulu ve üyeler, Dil Derneği’nin üye sayısının artırılması doğrultusunda çalışmalar yürütür.

6.  Gençler: Başta üniversite öğrencileri olmak üzere liseli ya da sivil toplum örgütlerine üye gençlerin derneğimizde de etkin olmaları doğrultusunda çalışmalar yapılır. Her üye, derneğimize yeni bir “genç” üye kazanmak için özel çaba gösterir.

II- Etkinlikler

1. Üye toplantıları:

Düzenli aralıklarla (aylık) yapılır. Temmuz-ağustos aylarında ara verilir. Her üyenin, olabildiğince, katılımı sağlanır. Toplantıların bir bölümü (yaklaşık yarım saat) ara ara belli bir konunun işlenmesine/ tartışılmasına ayrılır. Toplantı tutanakları derlenir, üyelerin değerlendirmesine sunulur.

2. Dil Derneği İzmir etkinlikleri:

a. Her yıl 26 Eylülde Dil Bayramı kutlanır. Bu amaçla hazırlanan İzmir Türkçe Günleri etkinliklerinde başat rol alınır.
        b. Dil Derneği’nin kuruluş yıldönümü  (22 Nisan) kutlanır.
        c.
İzmir’de bir Dil Kurultayı düzenlenmesi için hazırlıklar yapılır.
        ç. UNESCO’nun duyurduğu 21 Şubat Dünya Anadili Günü için etkinlikler hazırlanır.
        d.
Çalışma alanında çeşitli sormacalar düzenler, kampanyalar hazırlar.

3. Ortak etkinlikler:
        a.
Başta İzmir Büyükşehir ve Konak Belediyeleri olmak üzere, yerel yönetimlerle dayanışma içinde çalışılır.
        b. Edebiyatçılar Derneği
, TYS, PEN Yazarlar Derneği İzmir Temsilcilikleri ile ortak etkinliklerin olanakları araştırılır.
        c. Milli Eğitim Müdürlüğü, dersaneler, özel kuruluşlar vb. ile birlikte okullarda (öğrenci ya da öğretmenlere yönelik) dil söyleşileri hazırlanır/yapılır.
        ç. Eğitimsen, Eğit-Der, ÇYDD, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği vb. örgütler ve özel kuruluşlarla Türkçe sevgisi, Türkçe öğretimi, dil, iletişim vb. üzerine yeni etkinliklerin koşulları, fırsat ve olanakları araştırılır.
        d. Üniversitelerle iletişim ve ortak etkinlikler (Cahit Atay, Necati Cumalı, Salâh Birsel, Şükran Kurdakul, Turgay Gönenç, Muzaffer İzgü çalıştayları vb.) için çaba gösterilir.
        e. Sivil toplum kuruluşlarıyla iletişim, etkileşim ve ortak çalışmalar için olanak yaratılır.
        f. Özel okul ve dersanelerin, başta ÇTD olmak üzere, Dil Derneği yayınlarını kütüphanelerinde bulundurmalarının, ÇTD’ye sürdürümcü olmalarının sağlanması doğrultusunda çalışılır.

g. Her yıl şubatta düzenlenmekte olan İzmir Öykü Günleri ve martta yapılagelen İzmir Şiir Günleri’nin kurullarında yer alınır. Anılan etkinliklere üyelerimizin en geniş katılımı için uğraş verilir.
        ğ.
Derneğimizin kuruluş yıldönümü, Dil Bayramı vb. dolayısıyla çeşitli sormacalar, yarışmalar düzenlenir.
        h. Esnaf derneklerinin yayınlarına, yazınsal yapıtlarla katılmanın olanakları araştırılır. Esnaf ve esnaf örgütleri ziyaret edilir. Özellikle tabelalardan yansıyan kirlilik konusunda yapılabilecekler araştırılır.

4. Yayın etkinlikleri:
        a. Yeni çıkan, Öğrenciler İçin Türkçe Sözlük, Yazım Kılavuzu ve Türkçe Sözlükümüzün öncelikle öğrenci ve öğretmenlere ulaşmasının yolları aranır.
        b.
 Dil, dilbilim, Türkçe gibi konularda yayına hazır yapıtlar saptanır, yayın olanakları araştırılır.
        c.

İzmir üyeleri için iletişim amaçlı, “Dilizmir-belleten” adıyla aylık, dört sayfalık yayın çıkarılır.

5. Temsil etkinlikleri:

Uluslararası İzmir Fuarı, TÜYAP İzmir Kitap Fuarı vb. etkinliklerde Dil Derneği temsil edilir.

III- İletişim

1. Bilgisunarda buluşma: Dil Derneği İzmir üyeleri için, üyemiz Dr. Alişan Özdemir’in hazırladığı, düzenlemesini Mavisel Yener’in üstlendiği ortak bilgisunar adresiyle hızlı ve etkili bir iletişim sağlanır. Bu yapıyla ikili yazışmalar, duyurular her an bütün üyelerimize ulaştırılabilir. Elektronik iletişim adresimiz:  dilderizmir@gmail.com

2. Gençlerle iletişim: Gençlerle daha yoğun ve etkili çalışmalar için yeni iletişim yolları ve olanakları aranır, yaratılır. Yeni “genç” üyelerin derneğimize katılması için özel uğraş verilir.

IV- ÇTD (Çağdaş Türk Dili Dergisi)

1. Satış:
 Çağdaş Türk Dili
’nin İzmir’de, kitabevlerinde ya da kültür merkezlerinde bulundurulması sağlanır (sorumlu üye GürselGezen).
        b.

Kişilerin yanı sıra özel okul ve dersanelerin “Çağdaş Türk Dili” dergisi sürdürümcüsü olmaları için çalışılır.

2. Nitelik, içerik vb.:
        a.
Dergide yer alması gereken yazılar/ konular üzerine eleştiriler, öneriler; niteliğin yükseltilmesine yönelik değerlendirmeler, çalışmalar yapılır.
        b.
Yeni yazınsal ürünler bulunur. Özgün ve nitelikli yazılar üretilir.

V- İzmir Temsilciliği Yürütme Kurulu Çalışmaları

a.  İzmir Temsilciliği Yürütme Kurulu, yıllık yönergeyi hazırlar.

b.
 Yönerge doğrultusunda yapılanma ve eşgüdümü sağlar.
        c.
 Gerekli yarkurul ve kurulları oluşturur. Çalışmaları değerlendirir.
        ç. Dil Bayramı
, İzmir Türkçe Günleri’ni düzenler.

d.
 Aylık iletişim organı “Dilizmir-belleten”i yayımlar.

e.
 Etkinlik ve çalışmalar için kaynak yaratır, destek verebilecek kurum ve kuruluşları bulur.