AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
75. Dil Bayramı (26 Eylül 2007)

     Dil Devriminin 75. yılını ve Dil Bayramını, İzmir Temsilciliğimizin İzmir'de ve İzmir çevresindeki il ve ilçelerde 18-28 Eylül 2007'de düzenlediği 6. İzmir Türkçe Günleri,  Ankara'da 26-27 Eylül 2007'de yaptığımız 75. Dil Bayramı Şöleni ve Bursa temsilciliğimizin 29-30 Eylül 2007'de gerçekleştirdiği Bursa'daki 75. Dil Bayramı etkinliklerimizle coşkuyla kutladık.
 

75. DİL BAYRAMI ŞÖLENİ (26-27 Eylül 2007)

     Ankara'daki etkinliğimiz, ilköğretim öğrencilerimizin ve yurdun dört köşesindeki cumhuriyet üniversitelerinden gelen gençlerimizin katılımıyla Anıtkabir'de Atatürk'e saygı sunumu ile başladı.

     Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya  Fakültesi'nde gerçekleştirdiğimiz 75. Dil Bayramı Şöleni-Ses Bayrağımızı Gençlik Taşıyor başlıklı bayram törenimizi Ankara Üniversitesi öğrencisi Aslı Gökdemir sundu.

     Törenimiz, Laik Cumhuriyetimizin kurucusu, Türk Devriminin yapıcısı Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Türk Dil Kurumu'nun ilk yöneticileri Samih Rifat, Ruşen Eşref Ünaydın, Celal Sahir Erozan ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu ile 75 yıl boyunca Türkçenin bilim ve sanat dil olması için emek veren aydınlanmacıları andığımız saygı duruşu ile başladı; daha sonra Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Orkestrasının seslendirdiği Ulusal Marşımızı hep birlikte söyledik.

     Şölenimizin ilk açış konuşmasını, gençlik adına  ODTÜ Türkçe Topluluğu Başkanı Halil İbrahim Kemaneci yaptı. Üniversite öğrencilerinin Türk Devrimine sahip çıkma ve sürdürme kararlılığını vurgulayan konuşmanın ardından dernek başkanımız Sevgi Özel konuklara seslendi.


Halil İbrahim Kemaneci

     Özel, etkinliğe destek veren tüm üniversitelere, kişi ve kuruluşlara teşekkür ettiği konuşmasında,  Dil Devriminin 75 yıldır sürdüğünü, Dil Derneği'nin Dil Devriminin yılmaz savunucusu ve sürdürücüsü olduğunu söyledi.

(Sevgi Özel'in açış konuşması için tıklayınız.)

     Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras yaptıkları konuşmalarda Dil Devriminin bir düşünce devrimi olduğuna dikkat çekerek, Türk Devrimi kapsamındaki ve aydınlanmadaki önemini dile getirdiler.


Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz

Prof. Dr. Kadri Yamaç

Prof. Dr. Nusret Aras

     Açış konuşmalarının ardından ödül törenlerine geçildi. Her yıl Dil Bayramlarında sunduğumuz Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü 2007'de roman dalında düzenlendi; tiyatro yazarlarınıözendirmeyi amaçlayan Dil Derneği Kerim Afşar Ödülü ise oyuna veriliyor. Bu yıl, her iki ödüle de değer yapıt bulunamadı; ancak biz ödül törenlerinde ustalarımızı saygıyla andık.

Onur Ödülleri
     Dil Derneği Yönetim Kurulu, Dil Devriminin 75. yılında Dil Devrimini yılmadan sürdüren Türkçe emekçilerine teşekkür etmek üzere onur ödülü vermeyi kararlaştırdı.

     İlk ödüllerimizi, 12 Şubat 2007'de Dil Derneği Beşir Göğüş Ödül Töreninde sunmuştuk; Dil Bayramımızda da onur ödüllerimizi sunmayı sürdürdük.

     Duygulu anların yaşandığı Onur Ödülleri Töreni, "Ses Bayrağım Türkçem" diye seslenen büyük ozan Fazıl Hüsnü Dağlarca'ya sunduğumuz ödülle başladı.

Yaşamlarını Türkçeye adayan değerli yazarlarımız
Emin Özdemir, Prof. Dr. Tahsin Yücel, Füruzan ve Oktay Akbal'a onur ödüllerimizle teşekkür ettik.


Füruzan ve Prof. Dr. Tahsin Yücel

     Denemeleriyle, gazete yazılarıyla ışık tutanDoğan Hızlan; öz Türkçenin ustası, büyük dil işçisi Ali Püsküllüoğlu  ve Türk Devrimine tiyatro oyunlarıyla, kitaplarıyla emek veren Turgut Özakman'a onur ödülü sunduk.


Doğan Hızlan

 

     Türk Devriminin yorulmaz savaşımcıları kurumlarımıza da onur ödülleri verdik. Kurulduğu günden bugüne derneğimize desteğini esirgemeyen Çankaya Belediyesi'ne, Türkçenin bir bilim dili olduğunu kanıtlayan çalışmaları için

 


E. Özdemir, T. Özakman

     Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA'ya),   cumhuriyetimizle yaşıt Cumhuriyetgazetesine,  düzenlediği kitap fuarlarıyla bizleri kitaplarla buluşturan TÜYAP'a ödüllerimizle teşekkür ettik.


Sedat Sever ve
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Engin Bermek
 

     Gazete yazılarıyla yurttaşlarımızı aydınlatan, basında Türkçenin yozlaştığı tartışılırken yazılarıyla genç gazetecilere yol gösterip örnek olan basın emekçilerimiz Milliyet gazetesi yazarı Melih Aşık'a, Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer'e, adına ve mallarına el konulan Türk Dil Kurumu için üzülen herkesin dikkatini Dil Derneği'ne çeken Cumhuriyet gazetesi yazarı Ali Sirmen'e ve tüm yurtseverler, dilseverler adına Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk'a onur ödüllerimizi sunduk.


Bülent Ünal

     Son onur ödülümüzü, derneğimizin Onursal Başkanı Prof. Dr. Şerafettin Turan'a ses bayrağımızı taşıyan gençlerimiz sunarken törenin  en coşkulu en duygusal anını yaşadık.


Yalçın Bayer

Prof. Dr. Şerafettin Turan onur ödülünü gençlerin elinden aldı.

     Şölenimizin ilk bölümü Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Oda Müziği Üçlüsü'nün dinletisiyle son buldu. Bayram törenimizin ikinci bölümü, Polatlı TED Koleji öğrencilerinin öğretmenleri Sema Batırbek'in önderliğinde hazırladığı, büyük alkış toplayan Bağımsızlık Savaşı adlı gösteriyle başladı.


    Bağımsızlık Savaşı - Polatlı TED Koleji Öğrencileri

     Dil Bayramımız, üniversiteli gençlerin Türk Diline Emek Verenler bölümünde yaptıkları sunular, değerli katılımcıları ağırladığımız oturumlar ve Dil Derneği İzmir Temsilciliğinin seslenişiyle sürdü.

     Şölenimizin ilk günü Onur Akın'ın dinletisiyle bitti. İkinci gün, Rüştü Asyalı ve Nedim Yıldız "Türkçenin Müziğini Dinletenler" başlıklı sunularıyla şiirler seslendirdiler. Törenimiz, Metin Uca'nın tek kişilik gösterisiyle sona erdi.

Türk Diline Emek Verenler

     Üniversite öğrencilerimizin çalışmalarıyla hazırlanan Türk Diline Emek Verenler bölümünde dil emekçilerinin  yaşamöykülerini ve savaşımlarını gençlerimizin ağzından dinledik.

     Ankara Üniversitesi öğrencisi Özge Yücel, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nu;  ODTÜ öğrencileri Gizem Aydın, ölümünün 50. yılında Nurullah Ataç'ı; Dilber Kaya, Türk Dil Kurumu'nun kurucuları Ruşen Eşref Ünaydın, Samih Rifat ve Celal Sahir Erozan'ı; Tuğba Aslan, Türk Dil Kurumu'na yıllarını veren Agop Dilaçâr'ı anlattılar.


Özge Yücel

Dilber Kaya

Tuğba Aslan

Gizem Aydın

Oturumlar

      Dil Devriminin 75. yılını kutladığımız törenimizin ilk oturumu, Prof. Dr. Şerafettin Turan'ın yönettiği  Atatürk'ten Bu Yana Türk Devrimi başlığını taşıyordu. Oturum konuşmacıları Turgut Özakman, Emin Özdemir ve Prof. Dr. Tahsin Yücel, Türk Devriminin bir altyapı devrimi olduğunu, her şeyin altyapısı olan insanı yurttaş ve devletin sahibi kıldığını vurgulayarak, Dil Devriminin başarıya ulaştığını, Atatürk Devrimlerini budamaya çalışanların tarih ırmağını tersine akıtamayacaklarını, yalnızca kirletebileceklerini söylediler. 


Emin Özdemir, Prof. Dr. Şerafettin Turan, Prof. Dr. Tahsin Yücel, Turgut Özakman

     İlk günün ikinci oturumu olan Eleştiri/Yazınsal Dergiler'i Doğan Hızlan yönetti. Turhan Günay ve Tuncer Uçarol'un söz aldığı oturumda yazınsal dergilerin ve kitap dergilerinin nitelikleri irdelenirken, sayısal değerler de verildi, Türk yazınında eleştirinin işlevine vurgu yapıldı. Oturumdaki diğer konuşmacı Faruk Şüyün ise son anda yaşadığı bir sorundan ötürü ne yazık ki törenimize katılamadı; bizlere selamlarını gönderdi.


Turhan Günay, Doğan Hızlan, Tuncer Uçarol

     İkinci gün, Basın Konseyi Başkanı ve Hürriyet gazetesi başyazarı Oktay Ekşi'nin yönettiği  Basın ve Dil adlı oturumla başladı. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, Cumhuriyet gazetesi yazarı Işık Kansu veEge Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ferlal Örs'ün katıldığı oturumda kitle iletişim araçlarında ve özel olarak basında yaşanan dil kirliliğinin çözümüne yönelik öneriler tartışıldı. (Işık Kansu'nun ve Dr. Ferlal Örs'ün büyük beğeni toplayan konuşmalarının metinleri için tıklayınız: Işık Kansu'nun Konuşması ---  Ferlal Örs'ün Konuşması)


Işık Kansu, Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, Oktay Ekşi, Doç. Dr. Ferlal Örs

     Yazın Dili, Çeviri Dili başlıklı oturumu Adnan Binyazar yönetti. Şair ve mimar Cengiz Bektaş, değerli yazar Füruzan ve DTCF'nin eski dekanı, yazın dünyasında İtalyancadan yaptığı çevirilerle tanınan Prof. Dr. Necdet Adabağ'ın katıldığı oturumda konuşmacılar, Türkçe çevirilerin yetkinliği, Türkçenin bir sanat ve yazın dili olarak üstünlüğünü dile getirirlerken, edebiyat fakültelerimizdeki eğitim dizgesini de eleştirdiler.


Cengiz Bektaş, Füruzan, Adnan Binyazar, Prof. Dr. Necdet Adabağ

     Bayramımızın son oturumu Gençlik ve Türkçe'yi Prof. Dr. Bektaş Açıkgözyönetti. Gençlerin dil kullanımına ilişkin örneklerin verildiği ve çözümlerin yaşama geçirilmesinde yaşanan sıkıntıların ele alındığı oturumda Başkent Üniversitesi'ni Özlem İbiş, Ankara Üniversitesi'ni Tuğba Görgünoğlu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ni Özgün Baştürk, Gazi Üniversitesi'ni Esin Ece Karacan,Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'ni Burcu Güngör temsil ettiler.


Özgün Baştürk, Esin Ece Karacan, Burcu Güngör, Bektaş Açıkgöz, Özlem İbiş, Tuğba Görgünoğlu

İzmir'in Sesi ve Türkçenin Müziği

     Şölenimize derneğimizin İzmir'deki temsilcileri de sunularıyla renk kattılar. Mavisel Yener, 75 Yılda Türkçeye Emek Veren 75 Dilci adlı söyleşisiyle bizi Dil Devrimine emek veren saygın adlarla buluşturdu. 

 


Mavisel Yener

Yunus Bekir Yurdakul

     Yunus Bekir Yurdakul ise Ege'nin Seslenişi başlıklı sunusunda, İzmir Konak Belediyesinin katkılarıyla İzmir, Aydın, Manisa, Nazilli, Kuşadası ve Söke'de gerçekleştirilen 6. İzmir Türkçe Günleri etkinliklerinden söz ederek, Ege'nin coşkusunu başkentimize taşıdı.


     Bayram şölenimizde, Rüştü Asyalı'nın,  Nedim Yıldız'ın piyanosu eşliğinde seslendirdiği büyük ozanlarımızın şiirleriyle duygulandık.

      Nedim Yıldız'ın bestelediği Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın şiiri "Söyle Sevda İçinde Türkümüzü"nün "İnsan nasıl ölebilir/Yaşamak bu kadar güzelken?" dizelerini hep birlikte seslendirdik.

              Nedim Yıldız ve Rüştü Asyalı


                   Onur Akın
Onur Akın'ın dinletisinde türkülerimizi bir ağızdan söyledik.

Metin Uca'nın akıl dolu tek kişilik gösterisinde güldük ağlanacak halimize...


Metin Uca

     75. Dil Bayramı  Şölenimize katkı veren üniversitelere ve kuruluşlara içtenlikle teşekkür ederiz. Törenimizin izlencesi ve katkı veren üniversitelerle kuruluşlar aşağıdaki sayfalarda yer almaktadır. (Çağdaş Türk Dili dergimizin her sayısında bayram şölenimizde gerçekleştirilen bir oturumun tam metni yayımlanacaktır.)

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Kasım 2024 - 441. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter