AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
Bursa'da 75. Dil Bayramı

DİL DEVRİMİ 75 YAŞINDA
 

  

Cumhuriyet Devriminin önemli atılımı, ulus olmanın önemli etkeni Dil Devrimi, 75.yılında Bursa'da da coşkuyla kutlandı. 29–30 Eylül 2007'deki iki günlük etkinlikte anadilimiz, ses bayrağımız, Türkçemiz tüm güzellik ve özellikleriyle ele alındı.

Dil Derneği Bursa Temsilciliği önderliğinde Çağdaş Eğitim Kooperatifi(ÇEK) ve Uludağ Üniversitesi'nin işbirliğiyle düzenlenen etkinliğe çok sayıda öğretmen, öğrenci ve dinleyici katıldı; özellikle Çağdaş Eğitim Kooperatifi Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurdu ile Ortaöğrenim Kız Yurdu ve Uludağ Üniversitesi’ne bağlı çeşitli fakültelerin öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.

 

İzlence, Türk Devriminin yapıcısı, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve sonsuzluğa göçen tüm devrimciler anısına saygı duruşu ile başladı; Bağımsızlık Marşımız hep birlikte coşkuyla söylendi.

Etkinliğin ilk açış konuşmasını, Çağdaş Eğitim Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mümin Ceyhan yaptı.

Ceyhan, ‘’Dil Kirlenirse Yaşam Kirlenir’’ başlıklı konuşmasında dilimizin hızla kirlendiğini, bu kirliliğin Büyük Ortadoğu Projesini yürüten emperyalizm tarafından desteklendiğini, bu kirlenmeden gençlerimizin etkilendiğini belirtti. Diline yabancılaşan gençlerimizin kültürlerine, yurtlarına, kendilerine yabancılaştıklarını söyledi. Küreselleşmenin olumsuz etkilerinden işyerleri, basın kuruluşları, yayın organları dahil herkesin ve her kesimin de olumsuz etkilendiğini dile getirdi.

 

 

 

 

 

 

 

              Mümin Ceyhan

 
Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran 

İkinci konuşmacı Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, dünyada en çok konuşulan yedi dilden biri olduğunu, beş kıtaya yayıldığını anlattı. Atatürk Devrimlerinin bir bütünlük içinde ele alınmasının gerektiğini, Yazı Devrimi ile Dil Devriminin, Öğretim Birliği Yasasını güçlendiren atılımlar olduğunu belirtti.

 

Açış konuşmalarının ardından Türkçenin Korunarak Yaşatılması başlıklı toplantıya geçildi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cemiloğlu’nun yönettiği oturumda Türkçe tüm yönleriyle ele alındı. Toplantıya Prof. Dr. Olcay Önertoy, Prof. Dr. İclal Ergenç, Prof. Dr. Sedat Işık ve Güneş Müftüoğlu konuşmacı olarak katıldılar. Dinleyiciler, konularının uzmanı olan bu kişileri büyük bir beğeniyle dinlediler. İzlence, dinleyicilerin sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.


Prof. Dr. Sedat Işık, Prof. Dr. Olcay Önertoy, Prof. Dr. Mustafa Cemiloğlu, Güneş Müftüoğlu, Prof. Dr. İclal Ergenç
 



Etkinliğin ikinci gününde konuklar, Çağdaş Eğitim Kooperatifi Yurdunda kalan müzik bölümü öğrencilerinin klasik müzik ezgileri eşliğinde karşılandı. Kültür Merkezinin aydınlık salonları ile yüzü aydınlığa dönük gençlerin ezgileri gelenleri daha kapıda büyüledi.

 

 

İzlence, Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin tanıtım sunusuyla başladı. Karanlık günlerde çıkış arayan gerçek aydınların kurduğu, halkımızın imece geleneğinden yola çıkılarak oluşturulan bu eğitim örgütlenmesi, sunuyu izleyenlerin yüreğine su serpti. Karamsarlığa, yılgınlığa asla yer olmayan bu örgütlenme örneği, daha geniş kitlelere ulaşmanın çabası içerisinde. Atatürk ilke ve devrimlerinin yılmaz savunucuları bu aydınlar, gençlerle birlikte aydınlık yarınlara umutla yürüyorlar.

Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin tanıtım sunusunu Türkçe Giderse Türkiye Gider adlı sunum izledi. Dil Derneği Bursa Temsilcisi ve ÇEK Eğitim Koordinatörü ZekiBaştürk’ün hazırladığı sunuda dilin bir ulus için önemi vurgulandı. Ünlü düşünür Konfüçyüs’ün özdeyişinden yola çıkılan sunuda TDK’nin çalışmaları, 1980 darbesiyle kapatılmasının ardından Dil Derneği’nin kuruluş öyküsü anlatıldı. Türkçenin güzellikleri vurgulandı. Bu güzel sunudan sonra güzel insanların söyleşisi başladı.


Sevgi Özel, Yılmaz Akkılıç, Jülide Gülizar, Feyza Hepçilingirler

Uluslaşmada Dilin Önemi adlı söyleşiye Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Türkçe vurgunu ünlü sunucu Jülide Gülizar ve öğretmen-yazar Feyza Hepçilingirler katıldı. Söyleşiyi Bursalı gazeteci, araştırmacı yazar Yılmaz Akkılıç yönetti.

Sevgi Özel, sözlerine Türkçenin tarihsel gelişimini anlatarak başladı. Türkçenin özleşme çabalarının çok eskilere dayandığını; ama Atatürk ile birlikte bilimsel temellere dayandığını ve bir ivme kazandığını belirtti. Şimdiki devlet dairesi konumunda olan TDK ile Dil Derneği’nin bir ilgisi olmadığını, Dil Derneği’nin kısıtlı olanaklarına karşın gençlerle ve gönüllülerle büyük çalışmalar yaptığını vurguladı. Tüm engellemelere karşın yılmadan savaşacaklarını; gücü gençlerden aldıklarını söyledi.


             Jülide Gülizar                                

Türkçe tutkunu Jülide Gülizar, dilimizin yanlış kullanımından örnekler verdi. TV’de yaptığı ‘’Dil Yarası’’ adlı izlencede dilin doğru kullanımına ilişkin örnekler vererek dilimizin gelişmesine destek olan ünlü sunucu kendi yaşamından ve kurs verdiği gençlerden söz ederek anlatımını somutlaştırdı. Sevgi Özel ile birbirlerine şakalar yaparak anlatımı renklerdiler.

 

Feyza Hepçilingirler ise öğretmenliğinden ve "Türkçe-Off" adlı yapıtından örneklerle sözlerine başladı. TV dizilerinden örnekler, öğrencileri üzerinde yaptığı inceleme ve değerlendirmelerle dinleyenlerin ilgisini çekmeyi bildi. Farkında olmadan günlük kullanımda yapılan yanlışlara değinerek dinleyenleri güldürdü ve elbette düşündürdü.


 

 

 

 


                      Feyza Hepçilingirler

İki saat süre ayrılmasına karşın neredeyse dört saat süren söyleşiyi bıkmadan usanmadan dinleyenler, bu izlencenin hiç bitmemesini dilediler. Her başlangıcın bir sonu olduğu gibi söyleşi de sona erdi.

Zeki Baştürk’ ün hazırladığı Türkçeye Emek Verenler bölümünde Sevgi Özel, Jülide Gülizar, Feyza Hepçilingirler ile Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’ in çalışmaları izletildi.

İki günün sonunda güzel dilimiz, anadilimiz, ulus olmada en büyük etkenimiz Türkçeye emeklerinden dolayı konuklarımıza şölenimize katıldıkları için teşekkür ederek birer anmalık sunduk.

     

Salon çıkışındaki söyleşiler ve öğrencilerimizin tatlı ezgileriyle etkinlik sona erdi. Elbette herkesin gönlünde bir iz, damağında bir tat bırakarak; dilimize sahip çıkmanın onuru, kıvancı ve mutluluğu içinde ve gelecek yıllara umutlu bakarak.

Dilinize sağlık değerli konuklarımız.

            Zeki Baştürk
Dil Derneği Bursa Temsilcisi

 


 

 

 
          
 
 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Kasım 2024 - 441. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter