AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
19. Kuruluş Yıldönümümüz

19. YAŞIMIZI KUTLADIK
 

Derneğimizin 19. yaşını, 22 Nisan 2006'da  TÜYAP 11. İzmir Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında düzenlediğimiz törenle kutladık. Saat 18.30’da başlayan ve dinleyicilerin bir bölümünün  ayakta izlediği tören, tiyatromuzun değerli sanatçısı Rüştü Asyalı’nın seslendirdiği “TDK Koçaklaması” (Fazıl Hüsnü Dağlarca) ile başladı.  Genç üyelerimizden Hande Dilek Akçam, değerli sanatçımıza eşlik etti. Müzik danışmanlığını da İzmir Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası sanatçısı Hakan Cem yaptı.

Başkan Sevgi Özel, açış konuşmasında 19 yılı  ana çizgileriyle değerlendirdi, derneğin işlevini ve çalışmalarını anlattı.

Cumhuriyet gazetesi Ege temsilcisi Serdar Kızık, konuşmasında tabelalardaki kirlenmeye ve yabancılaşmaya değindi.

Sözleri ve ezgisi kendisinin olan üç yapıtı seslendiren Aysun Timurcan, dinleyenleri büyüledi.

Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Müjgan Olcay, dilseverlere Başkan Ensari Bulut’un ve Çiğli’nin selamını getirdiğini söyledikten sonra Türkçemize sahip çıkmanın herkesin görevi olduğunu belirtti.

İzmirli kurucu üyemiz Berin Taşan, Dil Derneği’nin kuruluş sürecini anımsattı; Atatürk’ün çiğnenen kalıt yazısı ve bu oldubittinin sonuçlarını anlattı.

Balçova Belediye Başkanı M. Ali Çalkaya, gericiliğin, Cumhuriyet’ten, Atatürk’ün devrimleriyle kazandığımız değerlerden her gün birine saldırdığını, her an bu büyük gövdenin bir parçasını kesip attığını vurgulayarak sırayı büyük bir hızla ana gövdeye, ulus egemenliğine getirmeye, onu yıkmaya çalıştığını belirtti. Dilimizin de öteki değerlerimiz gibi büyük bir saldırı altında olduğunu anımsattı.

Astbaşkan Prof. Dr. Sedat Sever, bilim dili olarak Türkçenin gücüne, dilin yaşamımızdaki önemine, dil - kültür ilişkisine değindi.

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Narlıdere’nin kültürel çalışmalarına Dil Derneği'nin ve Başkan Özel’in verdiği desteğe teşekkür ederek işbirliğinin bundan sonra da süreceğini söyledi.

Konak Belediye Başkanı A. Muzaffer Tunçağ, 1980’li yıllarda, kimi oyuncuların, Dil Devrimi karşıtlarınca kaleme alınan karalama metinlerini sahneye taşıdıklarını; ancak o dönemde karalanan sözcüklerin bugün yaşadığını söyledi. Dil Derneği ile bugüne değin başarılı birçok ortak çalışmaya imza attıklarını, iki kurum arasındaki dayanışma ve işbirliğinin bundan böyle de süreceğini vurguladı.

 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, aydınlık bir Türkiye’den yana olanların aralarındaki ayrılıkları öne çıkarmaktan vazgeçmelerini, birlik olmalarını istedi. Başkan Kocaoğlu, Dil Derneğinin Türkçemiz için ortaya koyduğu büyük çabanın da bu birliktelik içinde anlam kazanmasını diledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Haluk Işık, Çiğli Belediyesi Kültür Müdürü Alime Mitap, Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürü Talat Aydilek, PEN Yazarlar Derneği İzmir Temsilcisi Dinçer Sezgin, KIBATEK Genel Yazmanı Atila Er; kısa seslenişlerinde Dil Derneği'nin savaşımından, Türkçenin bilim, sanat ve düşün dili olarak da yetkin, yeterli bir yapıya sahip olduğundan ve dünyanın dört bir yanında konuşulduğundan söz açtılar.

Sahnenin ve perdenin bir başka emekçisi Tarık Pabuççuoğlu, Oktay Sinanoğlu’nun bir yapıtından yola çıkarak dilimizi yitirmenin her şeyimizi yitirmek anlamını taşıdığını vurguladıktan sonra, Türkçeyi savunmak ve Dil Derneği'ne destek olmak için bundan böyle de koşacağını belirtti.

 Üyelerimiz Hidayet Karakuş, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Müdürü Hakan Cem, Konak Belediyesi Kültür Müdürü Halim Yazıcı, Balçova Belediyesi Kültür-Sanat Etkinlikleri Koordinatörü Tuğrul Keskin  şiirleriyle yaş günümüze renk kattılar.

Buca Işılay Saygın Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Öğrenci Birliği Başkanı Belçim Sağnıç, Bedri Rahmi Eyuboğlu’nun “Üç Dil” adlı şiirini seslendirdi.

Son konuşmayı yapan Genel Yazman Zekeriya Kaya,  örnekler vererek duygu kirlenmesinden  ve duygu  kirliliğinin sakıncalarından   söz etti.

İzmir temsilcimiz Y. Bekir Yurdakul’un  sunduğu tören bittiğinde saat 20.30’a geliyordu.

Çok sayıda üyemizin, dilseverlerin ve gençlerin ilgiyle izlediği buluşmayı, İzmir Büyükşehir, Konak, Narlıdere Belediyeleri ve Cumhuriyet gazetesinin katkılarıyla Dil Derneği düzenledi.

İzmir temsilciliğimizin başarıları,  yerel yöneticilerimizin dil duyarlıkları, Konak Belediye Başkanı A.Muzaffer Tunçağ'ın çağrısı ile  Narlıdere’de yenilen akşam yemeğinde de konu oldu.

Ankara’ya dönerken gözümüz değil; ama gönlümüz arkada kaldı. İzmirli dostlarımızın bunu bilmelerini isteriz. Etkinliğe emek veren, katkıda bulunan Türkçe dostlarına teşekkür etmeyi bir borç biliriz.


 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Kasım 2024 - 441. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter