AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
ATAOL BEHRAMOĞLU'NA SAYGI GECESİ


Sevgi Özel, Ataol ve Hülya Behramoğlu, Abdullah Nefes

       9 Nisan 2009’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde gerçekleştirdiğimiz "Türkçenin Ustalarına Saygı" gecelerimizin beşincisinde “şiirimizin coşkun ırmağı” diye seslendiğimiz Ataol Behramoğlu ile buluştuk.
      
Gecenin açış konuşmasını Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel yaptı. Sevgi Özel, “Türkçenin Ustalarına Saygı” gecelerinin Dil Devriminin geldiği noktayı da irdelemek anlamına geldiğini belirtti. Özel, Türkçenin bilim ve sanat dili olarak yetkin bir biçimde kullanılmasına emek veren ustalara saygılarımızı sunmanın Dil Derneği için bir görev olduğunu vurguladığı konuşmasında, Ataol Behramoğlu’nun da bir aydınlanmacı, bir devrimci olarak Türkçeyi yetkinlikle kullandığını söyledi ve kendisine bu çabası için  teşekkür etti. Sevgi Özel'in Açış Konuşması

  

      Türkçenin gelişmesine, Dil Devriminin gelişip güçlenmesine, anadilimizin bir sanat dili olmasına yapıtlarıyla büyük katkılar sağlayan Ataol Behramoğlu için düzenlediğimiz saygı gecesi, tiyatro oyuncularının katkısıyla bir şiir etkinliğine dönüştü.
      Derneğimizin Yayın Kolu Başkanı İbrahim Dizman’ın hazırladığı senaryoya can veren oyuncular, usta şairimizin yaşamından kesitler sunarken şairimizin tanınan, sevilen dizelerini; “Bir Gün Mutlaka”, “Beyaz, İpek Gibi Yağdı Kar”, “Türkiye Üzgün Yurdum, Güzel Yurdum”, “Bebeklerin Ulusu Yok”, “Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var”, “Çok Sevdim Bir zamanlar, Seviyorum Yine de” adlı şiirlerini söylediler.
      

      Behramoğlu’nu Kâmil Sönmez’in canlandırdığı geceye Çankaya Belediyesi Tiyatrosu oyuncuları Ebru Üstüntaş, Onur Giray ve Yunus Erdem şiirler ve şarkılarla katıldılar. Gecenin görsel düzenlemesini Berna Dede, Erdal Kuvanlık ve Ozan Dizman gerçekleştirdiler.

      Ataol Behramoğlu’na Türkçe adına, Dil Derneği adına teşekkürlerimizi “Aşk İki Kişiliktir” adlı şiirini şarkılaştırarak sunduk. Onur Giray’ın bestelediği, Ebru Üstüntaş’ın seslendirdiği şarkı, geceye katılanları duygulandırdı.

      Gecede, Ataol Behramoğlu’nun çocukluk ve gençlik arkadaşı, ozan ve yazar Abdullah Nefes, savunmanı Orhan İzzet Kök, eğitimci ve eski milletvekili -Behramoğlu’nun “hücre arkadaşım” dediği- Mustafa Gazalcı ve üniversite yıllarından arkadaşı Prof. Dr. Altan Aykut da birer konuşma yaparak Behramoğlu'na ilişkin anılarını anlattılar, şairimizin arkadaşlık, dostluk yönünden söz ettiler.

      Gecenin sonunda teşekkür konuşması için sahneye gelen Ataol Behramoğlu “İyi bir şair olmanın da ötesinde iyi bir insan olmak gerekir” diyerek başladığı konuşmasında, şiirin yaşam içindeki özgül değerinden söz ederek, Türkçenin  gücünün şiirine  büyük olanaklar sağladığını belirtti. Behramoğlu,  dinleyicilerin coşkulu ısrarları sonucunda “Bir Gün Mutlaka” adlı şiirinin yanı sıra son günlerde yazdığı bir şiirini de seslendirdi.

      Ustalara Saygı Gecemizi, Ataol Behramoğlu’na onur ödülümüzü sunarak ve geceye emek verenleri bir arada alkışlayarak sonlandırdık.


Altan Aykut, İbrahim Dizman, Ataol Behramoğlu, Sevgi Özel, Hülya Behramoğlu,
Abdullah Nefes, Orhan İzzet Kök, Mustafa Gazalcı, Yunus Erdem

 

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Kasım 2024 - 441. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter