AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ 25 YAŞINDA

 

Mart 2013'te
Çağdaş Türk Dili
dergimizin
25. yaşını kutluyoruz!

ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ 25. YAŞINDA (*)

     Sevgili Dostlar,
     Çağdaş Türk Dili 25 yaşında. Ayrıca Şubat 2013 ayında 300. sayımızı yayımlamış olacağız. Emeği geçen herkese gönül borcumuzu sunuyoruz.
     “Türkçü”lerin Türkçeyle çelişkili ilişkileri toplumsal yaşama her gün bir olumsuzluk olarak yansıyor. MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri Osmanlıcanın ilköğretim okullarının orta bölümlerinde ve liselerde zorunlu ders olması yönünde yasa önerisi verdi. Gerekçe yine bildik gerekçe: “Halkımız dedesinin gömüt taşını okuyamıyor.” Bir de Osmanlıca sözcüğünün yanına Türkçe sözcüğünü getirmezler mi. Neresini düzeltesin. Ört ki ölem. İnsanın bilinç yapısında dil ile düşünce arasında güçlü bağ bulunduğunu, anadilinin çağrışım olanağının düşünceyi, dilsel gelişmeyi olumlu etkilediğini, öğrenilmesi kolay Latin abecesinin cumhuriyetle birlikte benimsenmesinin, öz Türkçeye büyük değer verilmesinin bilgiyi ulusa yaydığını, bireyi yeni dünyanın Aydınlanmacı düşüncesiyle belirlediğini anlatmaktan dilimizde tüy bitti. Ne ki Osmanlıcasever “Türkçü”lerin tutarlı olmak, nesnel bilgiye dayanmak, ulusun ekin düzeyini yükseltmek gibi bir kaygıları hiçbir zaman olmadı. İşte bir örnek daha: İsmet Özel. Özgün bir “münevver” tavrı göstermeye çabalarken tökezleyip duruyor. Öylesine Türkçü ki adına bir de dernek kurduğu İstiklal Marşı’nın Medine ezgisiyle söylenmesini istiyor! Son olarak, adı İngilizce bir TV kanalındaki söyleşisinde yine Türklüğü öveyim derken birden Osmanlıca övgüsüne yöneldi. Bildik bir savı yineledi: 1928 yılında Latin abecesine geçilmesiyle halk tarihinden koparılmış, bilgisiz bırakılmış… Osmanlıcanın, Osmanlının halkı getirip bıraktığı, Cumhuriyetin kalıt olarak aldığı yerlerde sürünen bilgi, ekin düzeyi bu kişiler için hiç mi anlam taşımaz? Belgeliklerdeki belgeleri okumaksa amaç, (ki bazen bu da dillendirilir) ilgili bölümleri bitiren binlerce uzmandan gerek görülen sayıda bir kurul oluşturulur, bu kurul çevirileri yapar. Türkiye’nin bu kadar gücü yok mu? Ulusumuzu neye uygun gördükleri çok açık. Bilgisizlik, buyurgan kul ilişkisi, bu ilişkinin üretildiği dil olan Osmanlıca. Böylelikle de “seçkin” olarak anılmaktan kurtuluyorlar!
     Yeni yılın ilk sayısında her zamanki gibi güzel yazılar sunmanın sevinci içindeyiz. 300. sayımız, gelecekteki sayılarımız için bize yazmanızı, dergimizi desteklemenizi bekliyoruz.
     Cemal Süreya, Sabahattin Eyuboğlu, İlhan Tarus, Mehmet Emin Yurdakul, Oktay Arayıcı, Kemal Bilbaşar, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ziya Osman Saba bir ocak günü yitirdiğimiz, saygıyla andığımız değerli yazarlarımız.
     Uğur Mumcu, Türk basınının olduğu kadar insanlık türesinin, evrensel duyuncunun anıtlaşmış adıdır. 24 Ocak 1993 günü aramızdan alınsa da ne Uğur Mumcu ne de onun yürekten bağlı olduğu ilkeler, değerler, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Devrimi kazanımları unutulacaktır. Karanlık odaklar hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklardır.
     Türkçenin büyük ozanı Nâzım Hikmet’i yitirişimizin 50. yılındayız. Bu yıl Nâzım Ustayı ona yaraşır biçimde anmamız gerekiyor. Dergimize Nâzım Hikmet’le ilgili yazın lütfen.
     Tüm yazı kurulumuz adına, aydınlık, özgür bilinçli olduklarını bildiğimiz okurlarımıza mutlu yıllar diliyoruz.
     Saygılarımızı sunuyoruz.
                                                      Dil Derneği Yayın Kolu Başkanı
                                                                   Günay Güner
 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
(*) ÇTD Ocak 2013, 299. Sayı, "Yayın Yönetmeninden" bölümü.


 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Kasım 2024 - 441. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter