DİL GERÇEĞİ

Ömer Asım Aksoy’un bütün yaşamı Türkçeye emek vermekle, Dil Devrimini yükseltmeye çalışmakla geçmiştir. Bu emekler, bu çabalar bir bütün olan Türk Devrimi içindir. Çünkü ona göre,  “Dil egemenliğin simgesidir.” Çünkü “Dil, bayrak gibi, devletin egemenlik simgelerinden de biridir: Her devlet anayasasında resmi dilinin adını belirtir ve yurtta bu dilin egemen olması için büyük titizlik ve duyarlık gösterir.”

Mustafa Kemal’in öncüsü olduğu Dil Devrimi, bir anlayış devrimidir. Mustafa Kemal ve onun gibi düşünen Ömer Asım Aksoy da bu devrimi, “dilde eski anlayışın devrilmesi, yerine ulusal bir dil anlayışının geçirilmesi ve bunun büyük, kesin atılımlarla gerçekleştirilmesi” diye anlamış, bu doğrultuda onlarca yapıt üretmiştir.

DİL GERÇEĞİ adlı yapıtı bunlardan biridir; onun devrim anlayışını genç kuşaklara anlatacak bir kaynaktır.
(Arka kapaktan)

İÇİNDEKİLER

• Kırk Yaşında
  • Prof. Timurtaş'ın "Terzi Necib"i
  • Bir Anlayış Devrimi
  • Dil Gerçeği
  • Erdem'in Başı
  • "Bu Ahval ve Şerait İçinde" Akademi
  • Ilımlılık Devrimcilikle Bağdaşmaz
  • "Bir Meşaledir Devredilir"
  • Türkçeyi Kurtarmaya Çalışıyorlarmış
  • Arapça Sözcüklerde Anlam Kaymaları
  • "Beyt, Mısra, Aruz" Sözcüklerinin Anlamları
  • Özleşmenin Hızı
  • "Yaşayan Türkçe" Üzerine Bir Konuşma
  • Dil Süreci
  • Yollar Ayrı Olunca
  • Uydurma
  • Atatürk'ün Dilimize Kazandırdığı Güç
  • Atatürk Tutuculuğa Mı Yönelmişti
  • Dedim Ki: Yoh Yoh
  • Dil Kurumuna Kıyılır Mı?

Nisan 2024 - 434. Sayı