YENİ ÖZLEŞTİRME KILAVUZU

Yazan, Konuşan Herkes İçin Kaynak:

YENİ ÖZLEŞTİRME KILAVUZU
Prof. Dr. Kaya Türkay

Dil Derneği ve Kırmızı Kedi Yayınevi
Nisan 2016

Yeni Özleştirme Kılavuzu, Türkçenin son otuz yılına ayna tutuyor. Yazarak, konuşarak toplumun gözü önünde olanların, basın yayının dil kullanımındaki özensizliği, yaşamın her alanına yansıyor. Yaygınlaşmış Türkçe karşılığı varken sözcüklerin yabancı karşılıkları gelişigüzel kullanılıyor; bir yandan da kullanımdan düşen Arapça-Farsça sözcükler yeniden kullanım alanına sokuluyor. Dil Derneği olarak Kırmızı Kedi Yayınevi’nin desteğiyle yazan ve konuşanlara Yeni Özleştirme Kılavuzu ile yol göstermek, öneriler sunmak istedik.

Prof. Dr. Kaya Türkay, pek çok sözlük ve kılavuzu tarayarak Yeni Özleştirme Kılavuzu’nu oluşturdu; Dil Derneği bilimcilerinin katkısıyla yapıt olgunlaştırıldı.

Yapıtta sözcüklerin anlamı yok; yazan ve konuşanlar için yabancı sözcük, terim ve söz öbeklerinin Türkçe karşılıkları ya da hâlâ kullanılan öğeler yer alıyor. Yapıtın yazan ve konuşan herkes için kaynak olacağı umudunu taşıyoruz.