AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
Eylül 2017

DİL DERNEĞİ DİL DEVRİMİNİN 85'İNCİ; SÖYLEV'İN 90'INCI; HARF DEVRİMİNİN 89'UNCU YILINI KUTLUYOR

Bu yıl 30'uncu yılında olan Dil Derneği, Ankara'da Çankaya Belediyesi; İstanbul'da Avcılar ve Bakırköy Belediyeleri; İzmir'de Konak ve Karşıyaka Belediyeleri; Bursa'da Nilüfer Belediyesiyle birlikte 85'inci Dil Bayramını, Harf Devriminin 89'uncu, Söylev'in de 90'ıncı yılını kutlayacak.

Laik Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, devrimlerin yapıcısı, eşsiz Söylev'i ile bugünümüzü de aydınlatan önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla anıyoruz!

Atatürk'ün kurduğu Türk Dil Kurumu'nun kurucu üyeleri Samih Rıfat'ı, Ruşen Eşref'i, Celal Sahir'i, Yakup Kadri'yi saygıyla anıyoruz!

Atatürk'ün öncülüğünde Harf Devrimine emek veren "Dil Encümeni/ Dil Heyeti" üyelerini saygıyla anıyoruz! Bir bütün olan Türk Devrimine sahip çıkan, emek veren bütün aydınlanmacıları saygıyla selamlıyoruz!

Ülkemizin ağır gündem(ler)le sarsıntı, savrulma içinde olduğu bir dönemde bütün yurttaşların, öncelikle kadınların laik cumhuriyetle kazanılmış haklarını yitirme, çocukların çağdışı eğitim dayatmasıyla kuşatıldığı, ortak dilimiz Türkçenin yara aldığı bir ortamda Dil Devriminin 85'inci yılına eriştik.

85. Dil Bayramı ilkin 23 Eylül 2017'de Avcılar Belediyesi Dil Derneği işbirliğiyle İstanbul'da kutlanacak. 26 Eylülde Çankaya Belediyesi Dil Derneği işbirliğiyle Ankara'da, aynı gün Nilüfer Belediyesiyle Bursa'da, Konak ve Karşıyaka Belediyeleri ile birlikte İzmir'de kutlanacak. Bodrum'da da kitle örgütleri bayramı kutlayacak.

23 Eylül 2017 Cumartesi günü Avcılar Belediyesi ile birlikte yapılacak törende Oya Adalı, Bedri Baykam, Feyza Hepçilingirler, Nazan Moroğlu, Fatih Portakal ve Kırmızı Kedi Yayınevi'ne "85. Yıl Onur Ödülü" sunulacak.

26 Eylül 2017 Salı günü Ankara'da ilk tören saat 11.00'de Anıtkabir'de Atatürk'e saygı sunumu ile başlayacak. Aynı gün saat 18.00'de Çankaya Belediyesi ile yapılacak törende Gökhan Adalı, Kâmil Özdemir, Yaşar Seyman, Alper Taşdelen, İlhan Taşcı, Gökçin Yalçın ve Erkan Yücel'e "85. Yıl Onur Ödülü" sunulacak. Bu törende Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü ile Cumhuriyet Halk Partisi'nin Bilim, Yönetim Ve Kültür Platformu Ödülleri de sahibini bulacak.

"Özgürleşen Dille Özgür Düşünce"nin ana başlık olduğu 85. Dil Bayramının kutlanacağı kent ve ilçelerdeki izlenceler özenle hazırlanmıştır. Derneğimizin, belediyelerin ve katılımcı kuruluşların bilgisunar sayfalarında yer alan izlenceler, iletilerle bütün dilseverlere duyurulacak.

Söylev'in 90. yılı için ilk tören 14 Ekimde İstanbul Bakırköy Belediyesi ile yapılacak. Söylev'in 90. yılı 16 Ekimde Nilüfer Belediyesiyle Bursa'da; 20 Ekimde de Çankaya Belediyesiyle Ankara'da kutlanacak. Harf Devriminin 89. yılı ise 1 Kasım 2017'de Ankara'da Çankaya Belediyesi ve Bursa'da Nilüfer Belediyesiyle yapılacak törenlerle kutlanacaktır.

Aydınlarımız izlenceleri özenle hazırlanan bu törenlerde kamuoyuna seslenecek.

Saygılarımızla.


 
                                         Dil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
                                                        Sevgi Özel

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter