19 MAYIS, MUSTAFA KEMAL’İN DOĞUM GÜNÜDÜR! 19 MAYIS, LAİK CUMHURİYETİMİZİN DOĞUM GÜNÜDÜR!

Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktığında, yurdun durumu içler acısıydı. Yaklaşıl yüzyıl sonra yurdumuz, yurttaşlarımız için yine kaygılıyız. Yokluğu, yoksulluğu yok sayarak kazanılan Kurtuluş Savaşının ardından kurulan laik cumhuriyetimiz, 99 yıl sonra Osmanlılık düşü kuranlarca laik eğitimden, bilimden, sanattan uzaklaştırılmaktadır. Bu 19 Mayıs özgür, bağımsız ve laik Türkiye için büyük yürüyüşün başlayacağı gün olacaktır! Mustafa Kemal Atatürk, dün olduğu gibi bugün de önderimizdir; sonsuza dek öyle kalacaktır!

Laik cumhuriyetimizin özgürlük ve bağımsızlık savaşımı, Türkçenin de özgürleşme savaşımıdır. Bu savaşım Kuvayımilliye ruhuyla kazanılmış; ulusumuz Türk Devrimiyle aydınlanma çağını yakalamıştır. Yurttaşlar, inanç ve köken farkı gözetilmeksizin ussal, bilimsel ve sanatsal olanı temel alan laik eğitim ve hukukun üstünlüğüyle eşit haklara kavuşmuştur. Ne yazık ki bugün aynı ülkede yaşayan ama ortak çıkarlar için ortak akıl üretemeyen yurttaşlar, karanlık bir tünele itilmiş durumdadır; ancak Mustafa Kemal Atatürk’e ve laik cumhuriyete bağlılığımız tamdır:

Ulusal sınırlar içinde özgürce yaşamak, ülke zenginliklerinden hakça pay almak, eğitim, sağlık ve adalet kurumlarında eşit olmak için fırsatları ortak dille ortak akıl üreteceğiz! Mustafa Kemal’le ve Türk Devrimiyle hesaplaşmanın hız kazandığı; eğitim birliği ilkesinin yok edildiği; eğitimin dinselleştirildiği; usun, bilimin ve sanatın baskı altına alındığı; özgürlüğünün kısıtlandığı; üniversite ve yargının siyasallaştığı bir dönemde, her şeye karşın 19 Mayısları sonsuza dek kutlayacağız!

Hiç kimse laik Türkiye için çalışmak ve savaşım vermekten bizleri alıkoyamaz! Hiç kimse Atatürk’le ve devrimlerle hesaplaşarak laik Türkiye Cumhuriyeti’ni 99 yıl öncesine taşıyamaz! Hiç kimse laik cumhuriyetin yurttaşlarını, inancı kullanan iktidarların “kulu” yapamaz! Bu duygularla bütün gençlerin ve devrimci ruhla genç kalmayı başaran yurttaşların 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyoruz!

Dil Derneği Yönetim Kurulu adına

Başkan Sevgi Özel